După protestele spontane organizate de angajații de la Finanțele Publice Neamț, care continuă (detalii aici), vineri, 4 iulie, a venit rândul salariaților de la Casa Județeană de Pensii Neamț să iasă în fața instituției pentru a-și manifesta nemulțumirile.
Problemele sunt aceleași: volumul prea mare de muncă și măsurile de reducere a cheltuielilor din sistemul public, din primul pachet anunțat până acum de premierul Ilie Bolojan, care îi vor lăsa, în medie, fără 1.000 de lei din salariul net lunar. Acești bani se vor pierde, în principal, prin plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 300 de lei și prin reducerea indemnizației de hrană la salariile nete de peste 3.500 de lei. Peste toate acestea se vor adăuga scumpirile care vor veni odată cu măsurile fiscale, creșterile de TVA și de accize, astfel încât salariații din CJP Neamț se tem pentru ziua de mâine și pentru nivelul de trai al familiile lor.
La protest au participat doar o parte dintre angajații Casei de Pensii Neamț, în principal cei care nu lucrau cu publicul, și doar pe parcursul unei ore, de la 10:00 la 11:00, tocmai în ideea de a nu afecta activitatea și a nu crea neplăceri beneficiarilor direcți ai muncii lor, pensionarii nemțeni.
Protestul a fost unul pașnic și civilizat, angajații organizați de Laura Muraru, reprezentantul salariaților, cu sprijinul președintelui Blocului Național Sindical (BNS), Cătălin Trifescu, și el angajat al instituției, au ieșit pe scările instituției cu mici pancarte de hârtie, pe care scria: “Respect pentru munca invizibilă din casele de pensii!”, “Sporul pentru condiții vătămătoare NU reprezintă un PRIVILEGIU, ci o compensație legală pentru munca depusă în condiții care afectează sănătatea și siguranța personalului din casele de pensii!” și “respect pentru munca angajaților din sistemul de pensii ale căror eforturi susțin milioane de beneficiari!”.

Astfel de proteste ad-hoc au avut loc vineri în marea majoritate a județelor țării, angajații din casele de pensii cerând să fie văzuți, în primul rând de guvernanții care taie, din pix și din fotoliul ministerial, drepturile lor salariale și să fie văzuți și de pensionari, beneficiarii direcți ai muncii lor, care încă îi taxează drept “birocrați”. Salariații caselor de pensii se confruntă și cu problema percepției, a confuziei ce se creează în mintea unora dintre pensionari care nu înțeleg, de multe ori, că prevederile legale referitoare la drepturile lor nu sunt făcute de salariații de la casa de pensii, ci de guvernanți.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Denisa Popa