Pietreanul Bobi Pricop semnează regia la două dintre spectacolele prezente la a XXVII-a ediție a Festivalului de Teatru ”Pledez pentru Tine(ri)”.
Primul, ”Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, a avut loc marți, iar spectatorii au primit la intrare câte o cagulă, pentru a-și acoperi chipul timp de două ore. ”Ideea de cagule a pornit de la situația din ultima scenă, când personajul se întâlnește cu nepotul său și acesta face parte dintr-o organizație împotriva oamenilor corupți, a oligarhilor. Atunci, această cagulă devine un fel de simbol al acestei organizații, care, de fapt, povestește textul pe parcursul spectacolului. Costumele create de Irina Moscu pun foarte tare în valoare personajele. Mi s-a părut că textul vorbește foarte mult despre lumea de astăzi și vorbește într-un fel foarte dur și frust despre situațiile pe care le vedem și în presa internațională”, a declarat tânărul regizor. Al doilea spectacol, ”Pisica verde”, va fi prezentat publicului pietrean în ultima zi a festivalului, în interpretarea actorilor de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași. ”Este un spectacol făcut pentru adolescenți. Spectatorii sunt invitați să intre la un club, la o petrecere silent-disco, alături de actori pe scenă. Se aud muzica doar în căști și vocile actorilor peste muzică”.
-
”Am crescut cu Teatrul Tineretului”
Absolvent al Colegiului Național ”Petru Rareș” și a două facultăți de profil, Bobi Pricop a montat pe scena Teatrului Tineretului, în stagiunea trecută, ”Contra iubirii”. Regizorul, originar din orașul nostru, este considerat un nume de mare viitor în teatru. ”E o bucurie să ajung la Piatra-Neamț cu spectacolele pe care le-am montat în altă parte. E un teatru de care mă simt foarte atașat, am copilărit, am crescut cu el. Aici am văzut primele spectacole de teatru. Sunt foarte atașat și de sală, și de trupă, și este o bucurie de fiecare dată când ajung aici. Toate spectacole pe care le-am văzut în liceu m-au influențat într-un fel sau altul, chit că mi-au plăcut sau nu, dar de fiecare dată simțeam că am ceva de învățat. Deși am terminat și actoria, simt că mă regăsesc mai mult în meseria asta, de regizor. Am în derulare un proiect la Teatrul Național din București. Este al V-lea spectacol la care lucrez. Sper să mai montez anul viitor și la Piatra-Neamț, în funcție de programul teatrului. Mi-ar face mare plăcere”.
* Tudor Sicomaș: ”E o onoare că ne aflăm aici”
Al doilea spectacol din ziua a treia a festivalului s-a numit ”Portrete I – Ceainăria cu portrete”. Regizorul Tudor Sicomaș (Impro’ Velocity București) ne-a declarat: ”E o onoare că ne aflăm aici. Este leagănul teatrului românesc și suntem bucuroși că am putut juca în acest templu al culturii. Spectacolul nostru este destul de proaspăt, destul de tânăr, a avut premiera în 2014 și a fost gândit, nu atât ca un spectacol obișnuit, ci ca să-i pună în valoare pe actori”.
Am reținut și mărturisirile a doi veșnic îndrăgostiți de teatru, Maria și Gheorghe Hibovschi:
”E minunat că s-a reluat Festivalul și că la Piatra Neamț avem 12 zile de teatru. Despre spectacole, niciun cuvânt. Sunt mut” – Gheorghe Hibovschi.
”Mă bucur din tot sufletul că s-a reluat festivalul. Pentru mine este extraordinar că pot vedea toate reprezentațiile de la această ediție” – Maria Hibovschi.
Ana MOISE