Laura Vasiliu: “Din copilărie mi-am dorit să joc pe scena Teatrului Tineretului”
Festivalul de teatru “Pledez pentru Tine(ri) se apropie de final și deja se simte adierea unui aer de regret profund. Teatrul “Notarra” s-a prezentat în concurs cu spectacolul “Fazanul”, o comedie savuroasă în care regizorul Alexandru Mâzgăreanu și actorii și-au folosit la maximum inteligența, ingeniozitatea și forța interioară pentru a da naștere unei producții de succes. Din distribuție a făcut parte și pietreanca Laura Vasiliu care a jucat în premieră pe scena Teatrului Tineretului: “Am avut mari emoții. Mi-am dorit să ajung pe această scenă încă din copilărie. La TT a rulat doar filmul «4 luni, 3 săptămâni, 2 zile» însă teatru efectiv nu am jucat niciodată aici. Am stat cu urechile ciulite să văd reacția spectatorilor. Dacă la început erau destul de timizi în reacții, mai târziu m-am bucurat că au «explodat»”.
Ioana Calotă: “La Piatra-Neamț parcă vii să faci Crăciunul sau Paștele în familie”
Spre deosebire de Laura Vasiliu, actrița Ioana Calotă, fiica îndrăgitei interprete de muzică populară Floarea Calotă, a jucat de mai multe ori pe scena pietreană.
“Îmi place foarte mult la Piata-Neamț, întotdeauna este o atmosferă caldă și într-adevăr tinerească. Mereu se lasă, așa, cu o senzație de parcă vii să faci Crăciunul sau Paștele în familie. E foarte în familie, așa mi se pare. Aveți un public foarte cald și foarte cultivat. Teatrul Tineretului e un teatru de mare prestigiu al țării”.
Ion Haiduc : “Am fost prezent la prima ediție a Festivalului”
Ion Haiduc, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români a declarat că a fost la Piatra-Neamț la ediția inaugurală a Festivalului.
“În 1969 terminam IATC, jucam rolul principal în “Ciocârlia” de Jean Anouilh, producție la Casandra și cu acel spectacol am participat aici la Piatra-Neamț la prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Tineret și Copii. De câte ori mă întorc în acest oraș, în acest teatru, în acest hotel, am o mare bucurie care se bazează pe o istorie: istoria vieții mele, istoria acestui teatru. Să dea Dumneazu să aveți cât mai multe asemenea evenimente și să fie un șir continuu.
“Antisocial” – un spectacol cu o temă contemporană
Ultimul spectacol din concurs de la ediția a XXVII-a a Festivalului a fost “Antisocial”, o producție a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu în colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, bazată pe un text dezvoltat prin tehnici de Artă Activă împreună cu actorii spectacolului. Artistul Ioan Cristian Timbuș a mărturisit: “ Ați urmărit o piesă cu o temă contemporană. Noi actorii am scris textul împreună cu regizorul Bogdan Georgescu. Fiecare teatru care a participat în concurs cred că își dorește să câștige ceva, dar eu spun că mai important e ce le oferim noi oamenilor care vin să ne vadă“. (Ana MOISE)