Muntele Ceahlău, cu aria protejată pe care o deține, Parcul Național Ceahlău, a fost subiectul mai multor acțiuni în care au fost implicate asociații din județ și în special cele din jurul muntelui, școlile regiunii și, cum era firesc, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, condusă în ultimii ani de Cătălin Gavrilescu.
Printre cele mai active asociații s-a aflat Asociația „Pro Grințieș”, din comuna cu același nume aflată la poalele Ceahlăului. Încă din 2009, de la înființarea ei, asociația s-a implicat în mai multe proiecte, cu resurse proprii, cu sponsorizări sau finanțări de la instituții ale statului, în special ale Consiliului Județean Neamț.
O încununare a efortului asociației a fost proiectul „Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău”, câștigat în 2012, și care a angrenat în activități, pe munte și în jurul lui, școli precum Tașca, Bicazu Ardelean, Pipirig, Ceahlău și Grințieș. La lansarea proiectului, care a avut loc la cabana Dochia, au participat peste 160 de tinere suflete iubitoare de munte. Elevi și profesori au purces pe cărări de munte, să afle povești și legende, să fotografieze stânci cu forme ciudate, să caute grote ale sihaștrilor și vechi ruine de schituri și mănăstiri, să stea de vorbă cu călugării și cu bătrânii din sate. Rezultatul a fost un bogat volum de carte, care a cuprins istorie, tradiții, povești și legende, s-au realizat itinerarii spirituale la obiectivele din jurul muntelui și s-au creat poteci tematice pe munte, cu sprijinul rangerilor din cadrul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, cu tot cu partea de hărți realizate în sprijinul turistului care ajunge la muntele Ceahlău.
În 2013, în cadrul proiectului „Pe urmele plăieșilor și haiducilor”, s-a realizat un manual pentru discipline opționale, de istorie și geografie locală, în care au fost prezente și cele două arii protejate din munții Neamțului. Despre Parcul Natural Vânători, în mai multe lecții, a scris profesorul Dionisie Savin, iar despre Parcul Național Ceahlău, cu toate cele frumoase ale sale, a scris ing. Constantin Andraș, șeful pazei din cadrul DAPNC.
Trebuie remarcată și excelenta colaborare dintre intelectualii zonei și „oamenii parcului”, cum sunt îndeobște numiți, la realizarea monografiei „La poalele Pionului – comuna Ceahlău, crâmpeie de istorie”, turismul în regiune fiind prezentat de Cătălin Gavrilescu, iar „Parcul” fiind ilustrat de Constantin Andraș. În ceea ce privește hărțile, artizanul a fost prof. Constantin Pârvulescu, șef birou în cadrul DAPNC.
Dată fiind experiența profesorilor din zonă, în acțiuni de tip „ranger junior”, în 2014, asociația a implementat un proiect care a avut printre obiectivele princiale și desfășurarea unei tabere „ranger junior” pe munte, lângă cabana Dochia. S-a sărbătorit ziua parcurilor, printr-o excursie tematică pe munte, cu identificare de specii și „foto safari”, pentru ca, la sfârșitul lunii august, timp de cinci zile, să se desfășoare tabăra. Micii rangeri de la școlile din Crăcăoani, Bicaz Chei, Pipirig, Poiana Teiului, Borca, Grințieș și Ceahlău au stat în corturi și la cabană, și-au pregătit singuri mâncarea și, zilnic, au bătut potecile Ceahlăului, spre Clăile lui Miron, Piatra cu Apă, Detunate sau Stănile, Turnul lui Budu sau Cascada Duruitoare și Stânca Dochiei. N-au lipsit nici ”antrenamente” de orientare în teren și acordare a primului ajutor, „treasure hunt”, „foto safari” etc.
Încă de pe munte s-a conturat o revistă – „Ranger Junior în Parcul Național Ceahlău” -, iar alte două materiale deosebite au fost pregătite, respectiv un ghid de excursii montane (realizat în colaborare cu lect. univ. dr. Iulian Săndulache și rangerii parcului) și o antologie de legende a muntelui (bilingvă, în română și engleză). Ulterior, cu sprijinul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, legendele, atât cele în română, cât și în varianta lor engleză, au luat forma unor panouri de informare, care au fost urcate pe munte, străjuind zece dintre cele mai frumoase stânci ale Ceahlăului. Cartea de legende a fost aleasă și pentru „The Imaginarium Land”, catalogul de carte românească pentru copii, care a fost prezent la Târgul internațional de carte de la Bologna.
Dacă, anul trecut, elevii de la școlile din jurul muntelui au fost „rangeri juniori” în Parcul Național Ceahlău, în vara și toamna lui 2015 acțiunile au fost extinse și la celelalte două mari arii protejate ale județului: Parcul Natural Vânători și Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș. Au fost realizate excursii tematice în cele trei parcuri, pentru identificarea speciilor protejate și nu numai, a poveștilor și legendelor, a formațiunilor stâncoase deosebite. Și aceste parcuri oferă din toate din belșug: chei, stânci cu forme ciudate, peșteri și grote, animale superbe – zimbrii și caprele negre -, flori neasemuite – sângele voinicului, floarea de colț, bulbucii și garofițele – și, nu în ultimul rând, legende și povești. La toată această comoară se adaugă numeroasele lăcașuri de cult, cu vechime, frumusețe arhitectonică și bogăție spirituală.
Elevii au beneficiat de sprijinul și coordonarea profesorilor lor, dar și de implicarea activă a direcțiilor de administrare a parcurilor, respectiv Sebastian Cătănoiu (Parcul Natural Vânători), Hegyi Barna (Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș) și Cătălin Gavrilescu (Parcul Național Ceahlău).
Din nou, activitățile au fost ilustrate în revista anuală, ajunsă de-acum la a doua ediție, în care au fost cuprinse impresii, povești, fotografii, descrieri ale unor specii, planuri de acțiune, informații despre ecologie și protecția mediului etc. De asemenea, s-a realizat un ghid de excursie pentru cele trei arii protejate, care oferă itinerarii – adevărate poteci ale cunoașterii – descoperite de micii rangeri, ghid care este oferit și celorlalți elevi iubitori de frumos, de natură, de drumeție. Încununarea activităților publicistice s-a realizat prin cele două manuale de discipline opționale, unul de istorie, geografie și etnografie locală, iar al doilea dedicat ecologiei, protecției mediului, fotografiei geografice și excursiilor montane. Manualul de istorie și geografie locală, intitulat „Legendă, tradiție și istorie în munții Neamțului”, a fost deja adoptat în cadrul disciplinelor opționale la școlile din Ceahlău, Grințieș, Boboiești-Pipirig, Tașca și Crăcăoani, iar conducerea Parcului Național Ceahlău speră la extinderea și în alte școli din zona montană a județului. Cel de-al doilea manual, dedicat ariilor protejate și frumos ilustrat de profesorul bicăjean Traian Stanciu, urmează să fie implementat selectiv din semestrul al doilea al anului școlar și integral din anul școlar următor.
Sfârșitul proiectului a fost marcat printr-un simpozion, la sediul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău din Durău, eveniment care a avut loc pe 18 octombrie 2015 și în cadrul căruia cercetătorii cu experiență au prezentat comunicări științifice, iar tinerii cercetătorii au prezentat din activitatea lor de paznici ai parcurilor.
”Trebuie să remarcăm comunicarea lect. univ. dr. Iulian Săndulache, de la Universitatea din București, concentrată asupra fotografiei geografice, el fiind unul dintre co-autorii celor două manuale. Totodată, trebuie amintite aici comunicarea profesorului Dionisie Savin despre itinerariile spiritului din Parcul Natural Vânători și a învățătorului Mihai Panțiru despre excursiile din Parcul Național Ceahlău. Proiectul a fost condus de prof. Daniel Dieaconu și, dintre coordonatorii grupurilor țintă, aș vrea să-i amintesc pe Valentina Ilie de la Boboiești, Cristian Vatamanu de la Pipirig, Mihai Apopei de la Bicaz, Dionisie Savin din Crăcăoani, Mihai Panțiru din Grințieș”, spune Cătălin Gavrilescu, directorul DAPNC.
Proiectul, per ansamblu, a avut și o continuitate cinematografică. Elevii din Grințieș au realizat un film – „Ceahlăul – un parc de legendă” -, cu care au participat la concursul lansat de Asociația „Pro Park” din Brașov. Filmul include discuțiile cu directorul Cătălin Gavrilescu, cu biologul Sabin Neațu, care i-a însoțit pe copii în căutare de flori și animale, cu Constantin Andraș, șeful rangerilor și geolog de meserie, alături de care au căutat formațiuni stâncoase deosebite, precum și cu prof. Constantin Pârvulescu, șef birou și geograf, care le-a întregit ”tabloul” muntelui.
S-a putut răspunde, astfel, la întrebarea „De ce merită vizitat Ceahlăul?”
Motivele sunt multe și se pot vedea cu ochiul liber, accesând filmulețul copiilor pe You Tube, căutându-l exact după numele său. Pentru efortul și munca lor, copiii au fost răsplătiți cu o tabără gratuită, cinci zile în Parcul Național Retezat în iulie 2015, având posibilitatea de a-și exersa activitățile de mici rangeri în cinci mari arii protejate ale României, cu tot cu „Geoparcul dinozaurilor de la Hațeg”. ”Micii rangeri de la școlile din munții Neamțului au avut ocazia să cunoască ariile protejate, au înțeles rolul lor și vor începe o nouă acțiune: vor împărtăși cele învățate colegilor, părinților, prietenilor și, cu siguranță, vor fi niște excelenți profesori”, a declarat directorul Cătălin Gavrilescu. (Mesagerul de Neamț)