Întâlnirea derby a actualei ediții de campionat s-a consumat pe terenul de la Ion Creangă, muntenii primarului Ovidiu Geo Niță reușind să obțină o fulminantă victorie. Dacă, în prima repriză, gazdele, pe contraatac și contrar cursului jocului, au deschis scorul, au beneficiat de un penalty pe care l-au ratat și au trimis balonul și în bară o dată, în partea a doua, vedetele de la Borca au reușit să înscrie de două ori, ambele reușite fiind de toată frumusețea.
Interesant lucru: echipa Bradul Borca a fost susținută de o galerie numeroasă și mai vocală decât a gazdelor. Din repertoriul suporterilor, din ambele tabere, n-au lipsit cimiliturile reciproce, dar șlagărul binecunoscut – cu ”mama lor” – a fost executat, fără milă, de oaspeți, cu toate că, numeric, erau în inferioritate. Un ”averescian” a intervenit categoric și a spus că ar fi mai bine s-o trimită pe babă în deplasare, să ia și ea o fărâmă de ozon, altfel, prin batătura proprie, o vede tot satul și nu se cade!
Din toată suflarea prezentă, s-a detașat dom’ președinte Ioan Costin Toma, de la AJF Neamț, care a premiat Voința Ion Creangă, pentru titlul de vicecampioană a ediției trecute, dar și pe primarul de la Borca, pentru implicare și susținere a fotbalului județean. La fel și brigada de arbitri – bezmetică și hai-huie, care a trebuit să facă față cu stoicism atacurilor din toate părțile. Când se fluiera în favoarea gazdelor, huiduiau oaspeții, iar când tușea în țignal pentru ceilalți, era viceversa. În final, a fost o victorie de vis a vesticilor, regretul celor de pe malul Siretului fiind că, parcă, un ”nul” ar fi fost echitabil! Nu știm pe la ce oră au ajuns cei de la Borca acasă și cât de treji, fiindcă drumul parcurs să tot fi fost de vreo 350 km, dus-întors, și presărat cu multe popasuri.
La Cordun, cealaltă echipă Bradul a luat-o iarăși pe coajă, dar, deh, fiștecare cu norocul său și cu vechiul și consacratul proverb: ”Când vrea Domnul cu săracul, dintr-o bubă-i umple capul!”
În schimb, Teiul, cu toată opoziția în fața fostului lider, nu a putut obține nici măcar un punct, iar Speranța nu moare și continuă lupta pentru supremație, aflându-se la doar un punct de lider.
La fel de interesantă a fost și partida în care urma să se stabilească ocupanta locului patru al topului actual, dar și a turneului final. Astfel, la malul Moldovei, cam pe unde își avea casele mama voievodului Alexandru cel Bun, Victoria a ”tratat” fără milă Cimentul, aplicându-i două lovituri de primă mână. Sau, în fine, de picior.
Cum, mai săptămâna trecută, învinsese Zimbrul Pânceștilor, iată că elevii LPS Roman i-au învins și pe colegii de la Piatra. În viitorul sezon, trebuie să urmărim cu atenție această formație, pentru că s-ar putea să producă mari surprize, băieții crescând, de la o etapă la alta, taman ca aluatul în rola bunicii.
Plini de vervă, vecinii de la Cândești și Rediu au aplicat corecții zdravene suratelor de la Pâncești și Dobreni, cu același scor: patru boabe la zero.
În nota Cordunului, Zimbrii de la Braniște au câștigat, și ei, cu 3-1, acasă, însă inconstanța în jocuri i-a privat de un loc mai acătării la sfârșitul turului.
În concluzie, a fost o întrecere dominată de soborul Borca, Răucești și Ion Creangă, Horia rămânând, deocamdată, de căruță, după înfrângerea de acasă, în fața celor de la Mădei.
Ce va fi în retur este greu de preconizat acum, însă partida din această etapă, de la Ion Creangă, poate fi pusă în ramă, cu busuioc, pentru actualul nivel tehnic al diviziei județene.
Cât despre alte echipe cu potențial, dar nepuse în valoare – Cimentul Bicaz și Bradul Rozmov, de exemplu, ca să amintim doar două -, ce să mai spunem? Poate într-o altă eră geologică să apară vreun investitor, pe un cal alb, să pună banii la bătaie, cam cum viseză fetele mari trecute binișor de vremea… căutatului!
Ne ierte Cel de Sus, dar, pentru premierea de la Ion Creangă, trebuie să dăm ce este al Cezarului: felicitări pentru daruri, deși acestea puteau fi oferite, vorba unui hâtru local, de Bobotează sau pe la Paște. După noi, nu contează când se împart, chiar dacă a trecut vreo juma’ de an de la ultima întrecere. Important este că s-au dat diplome, cupe și medalii, iar organizatorii județului merita aplauze.
- Ultima etapă a turului:
LPS Roman – LPS Piatra Neamț 2-0
Teiul Poiana Teiului – Speranța Răucești 0-1
Tineretul Cândești – Zimbrul Pâncești 4-0
Voința Ion Creangă – Bradul Borca 1-2
Voința Rediu – Voința Dobreni 4-0
Victoria Horia – Cimentul Bicaz 2-0
Moldova Cordun – Bradul Roznov 3-1
Zimbrul Vânători Neamț – Unirea Tămășeni 3-1
Fotbal juniori D – Lacrimi și iar lacrimi…
La sfârșitul săptămânii trecute, am putut asista la o partidă de fotbal, juniori D, a campionatului județean, între Bradul Roznov și ACS Ceahlăul 05 Piatra Neamț. La o rapidă privire a clasamentului, s-a putut observa că Bradul, condus de prof. Marius Alexandru Anghel, dacă ar fi câștigat, putea să ajungă pe prima treaptă și să devină, pentru prima dată în istoria fotbalului din orașul colonelului Gheorghe Ruset, campionul de toamnă. Din păcate, cu 3-1, a câștigat echipa antrenată de prof. Codruț Domșa, fost fotbalist la FC Ceahlăul. Finalul a fost apocaliptic pentru tinerii sportivi roznoveni, în vârstă de numai 12 ani fiecare, care au plâns în hohote și tare greu le-a fost să se oprească. Lacrimi aveau și părinții, care i-au sprijinit financiar în acest campionat și care, alături de dascălul lor, cu toții trebuie să continue întrecerea.
În ediția viitoare a Mesagerului de Neamț, vom încerca să facem o radiografie a întrecerii județene a juniorilor, să stăm de vorbă cu cei implicați în acest fenomen și să prezentăm și clasamentele celor trei serii. Acum, trebuie să remarcăm prezența unei echipe rurale, Unirea Tămășeni, la juniori D și E, care, deși a ocupat un loc din partea a doua a clasamentului, merită felicitări, în primul rând pentru participare. În sport și în viață nu este obligatoriu să învingi în fiecare zi. Important este să participi la luptă. Așadar, capul sus, copii, și la treabă! (Mesagerul de Neamț)