Păstorel Teodoreanu, celebrul scriitor și epigramist, a cărui voce a fost amuțită de comuniști în mod tragic, este autorul cunoscutului pamflet ”10 membri de partid”, o adevărată radiografie a Partidului Comunist cuprinsă în doar câteva strofe. Dacă Păstorel ar fi trăit acum în Neamț, i-ar fi fost probabil foarte ușor să scrie câteva strofe la adresa parlamentarilor care au reprezentat județul în legislatura 2012-2016. O lege electorală absurdă și interesată făcea ca, din Neamț, să ajungă în Parlamentul României 10 deputați și 4 senatori, cu 3 mai mulți decât circumscripțiile electorale arondate județului. Așa s-a ajuns să avem mai mulți deputați și senatori într-o circumscripție, lucru care nu s-a simțit deloc în activitatea parlamentară. Dimpotrivă, am auzit foarte puțini cetățeni care să se declare mulțumiți de activitatea parlamentarilor, desigur, făcând abstracție de postacii de partid, care acționează la ordin.
Astăzi, privind ce partid reprezenta un parlamentar în 2012 și unde este acum, devine clar că versurile lui Păstorel rămân de actualitate, chiar schimbând anumite cuvinte. Urmându-i modelul, încercăm prezentarea celor 10 deputați pe care județul Neamț i-a avut în ultimii patru ani: din 10, numai 2 nu și-au schimbat partidul, iar din cei doi numai unul a rămas pe baricade.
* Drăgușanu – plecat înainte de expulzare
Zece membri de partid
Visau viață nouă
Unul s-a trezit în vis,
Și-au rămas doar nouă.
În 2012, Cătălin Drăgușanu a candidat pe lista USL din partea Partidului Conservator. Venea cu aureola unei înfrângeri cât o victorie, după alegerile locale, când era să-i sufle primăria lui Gheorghe Ștefan. Nu a fost o problemă să-și adjudece mandatul și să-și continue activitatea de parlamentar. Pentru el, problemele au început din momentul când, la nivel central, s-a produs ”unirea” a PC-ului cu PLR-ul lui Tăriceanu. Pe plan local, a apărut, brusc, în lumina reflectoarelor Ion Asaftei, care s-a autoproclamat șef ALDE, cu un Drăgușanu marginalizat din start. La alegerile locale din vara acestui an, 2016, Drăgușanu a fost lăsat să candideze cu scopul de a aduce suficiente voturi cât să ajungă Asaftei vicepreședinte al Consiliului Județean. Când s-a pus problema candidaturilor la parlamentare, Drăgușanu a fost lucrat cu multă pricepere și a fost forțat, dacă mai voia să fie parlamentar, să plece din partid, pentru a-i lăsa locul lui Daniel Chițoiu, omul care trăgea sforile la București pentru propria-i candidatură. Cu un Asaftei obedient și conștient că nu are nici cu ce, nici cu cine, în lipsa lui Drăgușanu și a lui Iacoban, Daniel Chițoiu a fost simplu de acceptat de o organizație care cu greu poate umple o sală mică de ședințe la Consiliul Județean.
Și, așa, Cătălin Drăgușanu s-a înscris pe lista celor care și-au părăsit partidul.
* Marcoci – titirezul de serviciu
Nouă membri de partid
De marxism s-au copt!
Unul s-a răscopt din ei,
Și-au rămas doar opt!
Vlad Marcoci a intrat în Parlament tot cu USL, dar îmbrăcat cu haina PSD-ului, având susținerea clară și fără echivoc a lui Ionel Arsene. La un moment dat, se părea că cei doi vor fi de nedespărțit. Surpriza – pentru cei care consideră că Vald Marcoci mai poate surprinde pe cineva când vine vorba despre mișcări politice – a venit înainte de alegerile locale, când Mugur Cozmanciuc a anunțat, triumfător, că omul de bază al PSD s-a înscris în PNL. Marcoci a motivat subtil gestul, că, de fapt ,el era liberal și când a candidat cu steagul PSD, dar că, la momentul 2012, postul USL pe care a candidat era al PSD și nu a avut ce face, vezi Doamne, și-a sacrificat imaginea pentru un loc în Parlament. Pentru restabilirea ei, a părăsit PSD și acum este gata machiat pentru o nouă candidatură la PNL.
* Tehnocratul Harbuz – din PSD înapoi la meseria de bază
Opt membri de partid
Au trecut la fapte…
Unul a trecut la Tito!
Și-au rămas doar șapte!
Liviu Harbuz nu a fost perceput niciodată ca un pesedist de viță veche și nici nu a vrut asta, deși a candidat pe lista acestui partid. Cu un CV profesional impresionant, a fost însă prea puțin credibil în demersurile sale de a se implica în viața politică a județului, deși el s-a străduit și chiar a candidat pentru Primăria Piatra Neamț, ba chiar a și vrut s-o câștige la un moment dat. După eșecul de la primărie, cu largul concurs al PSD, a plecat la UNPR și s-a trezit la PMP, pe bază de fuziune din nou perfectată la centru. În ce-l privește, ținta era o nouă candidatură pentru Camera Deputaților. Jocurile de culise din PMP, bătălia pentru singura poziție potențial câștigătoare – locul 1 la Camera Deputaților – l-au făcut să se lase păgubaș, anunțând că se va orienta spre profesia de bază și, implicit, spre afaceri. Totuși, el îngroașă numărul parlamentarilor care au intrat pe o listă și termină mandatul în altă postură.
* Elena Udrea – politicianul plin de mandate
Șapte membri de partid
Fac afaceri grase,
Unul a intrat la zdup
Și-au rămas doar șase!
Elena Udrea a ajuns deputat de Neamț cu efortul concertat al tuturor partidelor de la acea oră și al tuturor oamenilor politici din județ. Poziția de forță de pe care a candidat, ca fost om de bază al PDL și al președintelui Băsescu a pregătit și căderea ei ca om politic. Dosarele făcute de DNA, în care acuzațiile s-au adunat fără număr, perioada petrecută în arest, controlul judiciar, toate au făcut ca ea să nu-și mai reprezinte, practic, alegătorii din Roman (și Ion Creangă). Neînțelegerile cu vechii pedeliști și apariția Fundației, apoi a Partidului Mișcarea Populară au făcut ca ea să părăsească PDL. În acest moment, ea figurează ca deputat independent și și-a depus candidatura ca independent pentru un nou mandat.
* Mihaela Stoica sau parlamentarul dispărut (în misiune?)
Șase membri de partid
Au strigat lozinci,
Unul a strigat greșit
Și-au rămas doar cinci!
Mihaela Stoica a fost politicianul de factură locală care a căzut tot timpul în picioare, de pe vremea când a fost adusă de Gheorghe Ștefan în politică. E fost viceprimar și multă lume a acuzat-o de multe din afacerile făcute în oraș, dar nimic nu a afectat-o în timp. A fost, apoi, city-manager doar cât să ajungă deputat. La a doua tură ca deputat, a avut noroc chior, beneficiind de o lege tâmpită, care a dus-o în Parlament pe bază de redistribuire. Din momentul când, peste PDL, s-a lăsat apusul politic, Mihaela Stoica s-a declarat deputat independent înscris în Mișcarea Populară (cu deviația reprezentată de susținerea față de Monica Macovei și M10, de scurtă durată). Când nu a reușit să câștige președinția organizației județene a PMP, a părăsit, practic, activitatea politică la vârf, iar în acest moment lipsește cu desăvârșire din viața politică a județului. Nu mai candidează pentru un nou mandat și, în mod normal, fără a mai avea susținerea lui Gheorghe Ștefan, este greu de crezut că va reveni prea curând în vreun partid. Totuși, dat fiind că până acum nu s-a putut plânge de noroc, afacerile ei și ale prietenilor mergând bine, unele chiar în spații obținute/ cumpărate/ încredințate, cu tot cu dotare, de la primărie, surprizele din partea ei nu pot fi total excluse.
Până atunci, rămâne, și ea, în rândul parlamentarilor ”afectați” de degringolada clasei politice românești, care a înțeles că o retragere strategică la timp este vitală pentru supraviețuire.
* Moisii – generalul scos la raport de PMP
Cinci membri de partid
Când au fost la teatru,
Unul nu s-a orientat
Și-au rămas doar patru!
Constantin Moisii a fost, și el, beneficiarul legii tâmpite a votului uninominal, care a făcut ca, pe Colegiul 3 Neamț, să avem doi reprezentanți în Camera Deputaților, din care numai unul ales direct de cetățeni, ceilalți prizând a doua sau chiar a treia strigare. La vremea când a beneficiat de respectiva prevedere legală, Moisii era pe lista PP-DD. Când au început problemele legale pentru liderul de partid, iar PP-DD a început să se deșire mai ceva ca o poveste la OTV, Constantin Moisii a ajuns la UNPR, cu tot cu familie și susținători. C-așa-i în tenis…
Visul său de a mai prinde un mandat s-a frânt în momentul când, după fuziunea UNPR cu PMP, a încercat lista cu degetul, luptându-se cu Liviu Harbuz și cu Ștefan Burlacu. A pierdut și s-a trezit pe poziția a treia în listă, la care a renunțat chiar după ce listele au fost depuse. Probabil că, din acest moment, cariera sa politică a luat sfârșit.
* Enache – parlamentarul de la Curte
Patru membri de partid –
Și cu toții grei –Unul a plecat la curte
Și-au rămas doar trei!
Actualul judecător de la Curtea Constituțională a candidat în Neamț, sub flamura unei UNPR parte integrantă din USL. A venit cu o cunună împletită din activitatea sa de parlamentar și diplomat, plus o grămadă de cărți publicate. A fost ales și a rămas la UNPR până când au apărut semne clare că din ”interesul național” se cam alege praful și nu prea mai exista acoperire în fapte. Marian Enache s-a declarat independent și, din această postură, a ajuns – surprinzător pentru mulți – judecător la Curtea Constituțională, cu votul majoritar al colegilor de Parlament, de toate culorile politice.
* Ursărescu – omul care nu (mai) suportă Crăciunul
Trei membri de partid
Vorbeau de război!
Unul a vorbit cam mult,
Și-au rămas doar doi!
Fost lider al PNL Neamț, care a fluierat prin campania din 2012, după ce s-a bătut să aibă un colegiu accesibil și fără contracandidați, Dorinel Ursărescu a ajuns un fel de independent cu afinități ALDE via Tăriceanu (până la proba contrarie). Îmbătat de USL și de posibilitățile oferite de noua conjunctură, a început negocieri pentru o majoritate în Consiliul Județean, când cu unii, când cu alții, neglijând însă opoziția din partid. Mirarea a fost relativ redusă când, asupra lui, au început să bântuie anchete – vezi cazul cu numirile de la Vama Bacău, cu Marius Crăciun ca protagonist, și ”conspirația” de la Roman, cu senatorul Țapu, care a făcut tot ce-a putut să-i vâneze funcția de președinte de filială. În acest moment, Ursărescu dă toate semnele că s-a retras, în pofida bunelor relații pe care încă le are cu foști peneliști ajunși în funcții înalte sau cu membrii importanți din ALDE. Decăderea politică a lui Dorinel Ursărescu poate constitui un manual de predat la cursurile de vară ale partidelor politice, atunci când se vorbește despre cauzele și metodelor schimbării clasei politice.
* Arsene – de la Cameră la județ
Doi membri de partid
Mândri ca păunul.
Unul a vrut la județ
Și-a rămas doar unul!
Unul dintre cei doi parlamentari care au rămas fideli partidului care le-a și adus mandatul este Ionel Arsene, președintele PSD Neamț. Pentru el, deputăția s-a încheiat prematur, dar fericit, fiindcă a părăsit Parlamentul pe motiv de victorie în alegerile locale din vara 2016, când a preluat funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț.
* Continuitatea Ioan Munteanu
Un membru de partid
Cel mai lămurit.
A rămas în ParlamentCă-i obișnuit!
Aflat la al treilea mandat, Ioan Munteanu a rămas, de data acesta, fidel PSD-ului, ceea ce s-a soldat, pe lângă recunoașterea meritelor sale de parlamentar harnic și cu inițiative, și cu nominalizarea pentru un nou mandat, din poll-position pe lista PSD pentru Camera Deputaților, ceea ce echivalează cu certitudinea postului.
În loc de (orice) final, tot Păstorel dixit:
ZERO membri de partid
Luptă pentru pace,
Că partidul nostru drag
Știe el ce face!
Dana OSTAHIE