Într-o Românie în care nu sunt bani pentru a construi, iar ce s-a construit se lasă la mâna prădătorilor, autoritățile nu s-au învățat încă minte să profite de ceea ce au. Poate este greu de imaginat, dar la Roman există o clădire nou nouță, poziționată la drum european, și care, de mai bine de cinci ani, zace nefolosită. Vorbim fostul cămin al fostului Liceu 1, zis și Grup Școlar Construcții de Mașini, transformat în campus școlar prin programul liberal al Ministerului Educației, acel faimos program care a dus la cheltuirea unor sume uluitoare pe aceste campusuri, în toată țara, dar banii au rămas îngropați în proiecte cărora nu li s-a mai dat o utilitate. La Roman, situația este una norocoasă: banii s-au cheltuit, clădirea stă în picioare. Nu poate fi însă folosită.
Program demarat în 2007 și finalizat… niciodată
LPS Roman se laudă cu această investiție atât pe site, cât și în revista liceului, acolo unde, încă din 2009, se vorbește de un ”viitor” campus școlar: ”Internatul preluat de la Grup Școlar Constructii de Mașini – suprafață de 783,22 mp, suprafață desfășurată de 3132 mp și teren aferent 800 mp – componente ale viitorului Campus Școlar coordonat de LPS Roman”.
În fapt, lucrările la reabilitarea căminului au început în 2007 și au fost terminate un an mai târziu. Adică s-a refăcut în totalitate interiorul, s-au realizat toate instalațiile interioare, singurul ”obiect” lipsă fiind o centrală termică. Toate lucrările au costat peste 831.000 de lei, adică peste opt miliarde de lei vechi.
Clădirea a fost construită pe vremea primarului Dan Cărpușor, atunci când Inspectoratul Școlar Județean era condus de Dorina Drexler, din partea PNL. IȘJ a dat banii, Primăria s-a ocupat de licitație. ”Campusul școlar care va fi construit la Roman va avea tot ceea ce le trebuie elevilor, de la cazare, până la masă, sport și distracție, ceea ce le va garanta atât supraveghere și siguranță, cât și o pregătire școlară temeinică. La Piatra Neamț a fost deja realizat un astfel de campus școlar, iar inițiativa s-a bucurat de un real succes”, spunea și spera, la acea vreme, primarul Dan Cărpușor.
Speranțele nu erau tocmai deșarte, pentru că programul investițional propus de Ministerul Educației era unul ambițios. Chiar dacă LPS funcționează în centrul orașului, distanța până la campusul școlar, situat pe E85, la ieșirea din Roman înspre Iași, nu reprezenta o problemă. Asta cu atât mai mult cu cât ideea era ca, în această zonă, să se construiască spații de cazare atât pentru elevii navetiști, cât și pentru profesorii debutanți, plus sală de sport și cantină. Valoare totală a proiectului se apropia de 6 milioane de euro.
În martie 2007, autoritățile locale negociau cu reprezentanții ISJ criteriile de acces în campus. S-a semnat și un protocol în acest sens, prin care de noua investiție să beneficieze și elevii de la Liceul 1, aflat gard în gard cu căminul renovat. Tot în protocol se spunea că, pe durata construcției, nu va fi schimbată destinația de campus școlar. Asta în condițiile în care, la acea vreme, din cauza lipsei de comunicare ISJ – Primăria Roman, Inspectoratul dorea mutarea investiției la Borca. Dar… supărările au trecut, lucrările au demarat. S-au și încheiat, chiar dacă nimeni nu a tăiat panglica pentru un teren și o clădire care, în fapt, alcătuiau un campus școlar.
Cămin renovat, caut utilitate, de preferat publică
Despre acest cămin s-au scris multe, în ideea de a-i da, totuși, o utilitate. S-a vehiculat că va fi folosit pentru elevii de la LPS, unitate care are, de altfel, clădirea în patrimoniu. Sau că Primăria ar dori să-l transforme în hotel. Au mai fost unii care au propus chiar închirierea camerelor, stil cameră de hotel, sutelor de familii de romașcani care așteaptă o locuință de la stat. Rând pe rând, propunerile au picat la testul punerii în practică, iar clădirea, al cărei var exterior a rezistat intemperiilor, este neîncălzită și nelocuită. ”Clădirea aparține LPS, adică Ministerului Educației. Ea este funcțională, dar e gândită ca un hotel. Are recepție, iar camerele sunt pe tipicul celor de hotel. Chiar dacă ea nu a fost utilizată, nu s-a degradat. Cheile sunt la noi, la Primărie, și am făcut verificări periodic. Este păzită, deci nu este într-un pericol de a fi distrusă. Mai este nevoie de o centrală termică, de mobilier, o parcare și o amenajare de alei în zonă. Cu maximum un miliard și ceva de lei vechi le-am putea face și pe acestea. Deocamdată așteptăm o decizie a Ministerului Educației. În niciun caz nu cred că este oportun să transformăm clădirea pentru locuințe sociale, nu vrem să creem un nou bloc Nato”, a declarat Ovidiu Bojescu, city-managerul Romanului.
Când romașcanii spun ”blocul Nato” nu se referă la un bloc în care au stat lucrători ai Armatei aliate în NATO, ci la oameni fără ocupație, nu neapărat de etnie rromă, dar care au făcut praf un bloc din zona Smirodava. După ce au distrus toate ușile, geamurile și instalațiile, mai apoi locuiau în apartamente cu caii și își făceau nevoile pe fereastră sau goleau oala de noapte pe geam. La mai bine de zece ani de la această experiență, autoritățile încă păstrează teama că istoria s-ar putea repeta. E drept, au și exemplul cartierului Strada Fabricii, unde au fost trimiși cei din blocul Nato, dar zona este la periferie și nu pe E85, la intrarea în municipiu.
Nici primarul Laurențiu Leoreanu nu agreează ”locuințe sociale”, deși termenul se pretează, logic vorbind, și pentru profesori, medici sau tineri care trăiesc cu minimum pe economie și care ar prefera o cameră a lor decât să stea în chirie sau cu părinții: ”Nu vrem să facem locuințe sociale. Din păcate, și subliniez – din păcate, tipul de locuință socială ajunge să aducă în degradare clădirea și nu ar fi o imagine tocmai atrăgătoare. Nu ar fi o notă bună să avem o astfel de clădire la E85”.
Răgaz până în 2015
Fără a insista pe ce ar fi mai bine de făcut cu această clădire, Laurențiu Leoreanu spune că a reflectat și, cândva la anu’, va lua o decizie: ”Fiind vorba de un program național, sunt voci care spun că s-ar putea redeschide. LPS este cel care administrează clădirea, fiind și beneficiarul campusului. Domnul Petrică Sandu, directorul LPS, a monitorizat acest program și vrea să continue. Și eu vreau să continue. Dacă tot am așteptat atâția ani, poate anul acesta sau cel viitor se va relua proiectul, pentru că vorbim de un program la nivel național, aflat în diferite stadii. Dacă nu se va întâmpla nimic, vom lua o decizie prin readucerea imobilului la Primărie, montarea unei centrale și utilizarea ei. Nu există problema de a se deteriora clădirea, dar e drept că nici nu putem aștepta la nesfârșit. Trebuie să existe o finalitate”.
Tot primarul Romanului recunoaște că, de-a lungul timpului, a avut discuții cu mai multe instituții, interesate să folosească imobilul, semn că există o notă de intrigare a oamenilor vizavi de modul în care guvernanții gândesc, vin alții și se răzgândesc, iar autoritățile locale, cele care au cea mai apropiată imagine de realitate, nu pot face nimic. ”Dacă anul acesta nu se întâmplă nimic, nici anul viitor, vom cere clădirea, pentru că nu mai avem ce aștepta. Eu vreau să se reia, deoarece s-au investit cu sume foarte mari în întreaga țară. Eu am avut o îndoială că se poate realiza. Programul a debutat pe timpul când inspector general era doamna Drexler. Era un program bun, volumul sumelor m-a înspăimântat. Bugetul nu poate asigura continuitatea lui, așa că eu aș spune să fie create priorități. Anul acesta să fie făcute câteva, anul viitor altele și altele niciodată, iar administrațiile să se gândească între timp ce pot face cu aceste clădiri. Eu am mai discutat cu instituții publice privind preluarea măcar a unor părți, cum e Parohia «Sf. Tereza», Institutul Franciscan sau Caritas, singurele care au provocat discuții în acest sens. Dar sunt deschis la orice propuneri, dacă programul național nu se va continua sau nu va cuprinde Romanul”, a adăugat primarul Romanului.
Claudia MATEI