Începutul de an a adus liniștea în relația Consiliul Județean – Apa Serv, în privința proiectului privind ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”. În trecut, erau ședințe periodice, cu sau fără presă, în care se prezenta evoluția lucrărilor și a plăților, se atrăgea atenția asupra întârzierilor și a neseriozității unor constructori, în special mari firme străine abonate la proiectele din România. În spatele unei atmosfere care transmite liniște, lucrurile nu par deloc în regulă, dacă ne ghidăm după un tabel oficial, care sintetizează stadiul lucrărilor și al plăților la sfârșitul lunii februarie 2015. Puteți vedea clar valoarea contractată, cine lucrează, cât s-a lucrat și cât s-a plătit. Noi nu facem decât câteva constatări. A. Lucrarea licitată la Bicaz, cu valoarea cea mai mică, este terminată și mai trebuie făcute plățile finale după recepție. Au lucrat General Construct și Urbanex, firme vechi din Piatra Neamț.
B. Avem o firmă, pe numele ei Construzioni Dondi S.p.A., care trebuia să modernizeze stații de tratare a apei și apei uzate în Județul Neamț (Târgu Neamț, Bicaz, Săvinești – Roznov), pentru suma de exact 45.725.344,29 lei. Stadiul lucrărilor este fix 0, dar s-au plătit 4.572.534,43 lei, adică, dacă socotim noi bine, un milion de euro. Un mizilic care nu mai necesită discuții sau îngrijorări, mai ales că termenul de predare a lucrării este de ziua națională a României, în 2015.
C. O altă firmă, cu un istoric de mari profesioniști în România, Passavant Roediger GWBH, care tocmai are ceva probleme cu un contract similar în Sibiu, are de făcut, și ea, ”Extinderea și modernizarea stației de epurare ape uzate la Roman”. Contractul este de 42.994.113 lei, stadiul fizic cumulat este mult mai bun, de…15,7%, iar plăți s-au făcut de 14,51%, adică 6.240.576,10 lei. Prin toamna anului trecut, firma era amenințată cu rezilierea contractului. Acum, ca și atunci, domnul Cătălin Dughir, de la Apa Serv, spune că rezilierea nu avantajează compania, e chestie de noi licitații, termene etc. și că nu crede că se vor încadra în termenul de finalizare a lucrărilor, care este 1 septembrie 2015.
D. Lucrurile nu stau prea roz nici pe zona Săvinești – Roznov, unde lucrează Moldocor cu Vlanda Company, unde lucrările sunt la nivelul a 46,62%, dar plățile sunt doar la 26,14%, adică 11.376.604,38 lei. De vină o fi faptul că nu au fost depuse actele justificative pentru lucrări? Cert este că termenul de finalizare a lucrărilor este foarte aproape, în iulie 2015.
E. La Piatra Neamț, societatea Ocide Construccion SA pare să stea bine ca lucrări, cu raportare de 87,35% și cu 78% în dreptul plăți.lor. Din păcate, are probleme mari cu termenul de finalizare din contract, 10 mai 2015, adică peste două luni. Ce a mai rămas de făcut este lucrarea de pe Petru Movilă, unde ar trebui tăiată strada pentru a introduce tevile. Strada a fost modernizată printr-un alt proiect european, de data aceasta al Primăriei Piatra Neamț, iar constructorul nu este de acord să se strice ce a făcut, pentru care lucrare are depusă și garanție. În acest moment, Primăria vrea canalizare nouă, dar nu poate dispune aprobarea lucrărilor, pentru că pierde garanția și riscă și niște corecții/ penalizări din partea comunității europene, pentru nerespectarea condițiilor de finanțare. Consiliul Județean nu-și asumă răspunderea pentru plata lucrărilor, că vorba de peste 2,5 milioane de euro și cineva va trebui să răspundă la întrebarea cum a fost posibil așa ceva. Nu îndrăznim să credem că este o problemă de lipsă de strategie, de planuri făcute în dorul lelii, de lipsă de coerență, de curaj, etc.
F. Că tot vorbeam de strategie, să remarcăm că, la acest capitol, stăm foarte bine. Asistența tehnică, asigurată de Tractebel Engineering SA&AECOM Ingenieria SRL a raportat 88,72% din lucrări și a fost plătită cu 88,04%. Semn că avem strategii și nu se puteau întâmpla gafe precum cele semnalate mai sus și care nu pot fi decât răutăți ale unora care nu înțeleg legătura dintre a face cursuri de perfecționare în Franța și a face planuri în România. Bine se stă și la servicii de audit, că aici nu te joci, unde societatea Expert Cont a prestat 65% din contract și a primit toți banii, adică 93.600 lei. În rest, toată lumea este bine sănătoasă, se fac întâlniri unde se discută, termenul de finalizare se apropie, perspective de terminare nu sunt, contractele sunt foarte clare în privința banilor. Interesant va fi de văzut care va fi varianta oficială prin care ne vom pune cenușă în cap pentru scumpirile generate în prețul apei cu această singură justificare, a proiectului european care ar obliga pe toată lumea să fie de acord cu majorările. Cum este o liniște deplină în opinia publică, în mod sigur autoritățile și cei de la Apa Serv au găsit soluția pentru a nu da banii înapoi și a nu plăti penalități.
Nota redacției: Ne bucurăm să observăm că într-un cotidian local a apărut, imediat după apariția ediției tipărite a Mesagerului de Neamț, o declarație a domnului director Cătălin Dughir de la Apa Serv, care ne asigură pe toți beneficiarii că lucrările merg bine și că proiectul are șanse să se încheie în termen. Nu ne permitem să punem în balanță părerea specialistului, dar ne întrebăm cu vor face cei care sunt la stadiul 0 sau sun 20 % să se încadreze în timp, mai ales că fiecare contract din cadrul proiectului are termene diferite. Să sperăm că ce a spus domnul director se va adeveri, pentru că ar fi mai bine pentru toată lumea.
Niciun comentariu
Felicitari, ati atins un subiect sensibil privind realizarea lucrarilor de canalizare de catre – nu stiu ce firma pentru APA SERV. Insa, daca sunteti interesati sa vedeti, cu ochii vostrii, calitatea lucrarilor executate in cartierul Sarata, str.Retezat s.a., va veti convinge de “profesionalismul” celor care le-au executat dar si de felul in care au “reusit” sa strice stradutele. Sper ca APA-SERV nu asteapta ca cetatenii din zona sa se racordeze”imediat” la canalizare atat timp cat pompa de apa abia daca face fata putinilor cetateni care au avut curajul sa se racordeze, caci , periodic se cam strica. Nu mai spun ca stradutele arata ca “dupa razboi” atunci cand ploua si ma gandesc, cu ingrijorare, la praful care va fi in anotimpul cald. Intrebare mea si a cetatenilor din zona, cand este “planificata” repararea (asfaltarea) strazilor din zona ?