În cadrul întâlnirii de marți, de la Piatra Neamț, cu presa locală, Excelența Sa Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a vorbit la un moment dat despre stabilitatea economică a țării sale, despre faptul că nu se schimbă regulile în timpul jocului și predictibilitatea sistemului elvețian. Pe cale de consecință aproape naturală, a fost întrebat dacă a resimțit ostilitatea românilor după ce banca centrală a Elveției a renunțat la limitarea cursului de schimb al monedei naționale, ceea ce a dus în pragul dezastrului sute de mii de români care au credite în franci elvețieni.
Iată, în continuare, răspunsul ambasdorului: „Sunt mai multe probleme și aș începe cu reevaluarea francului elvețian. Așa cum știți, decizia de a liberaliza cursul de schimb a fost o decizie autonomă a Băncii Naționale elvețiene. De ce s-a introdus un nivel de schimb fix acum trei ani? Francul elvețian câștigase în valoare foarte mult și ne-am regăsit în situația în care partea cea mai importantă a industriei exportatoare ar fi fost distrusă. Atunci, Banca Națională a fixat un nivel de schimb care a permis întreprinderilor să se adapteze la condițiile generale. În ianuarie, banca ar fi trebuit să cumpere euro, dar în Elveția avem rezerve colosale de euro și banca centrală a liberalizat francul elvețian. Asta ne ridică probleme foarte mari. Investitorii străini care vor să depună bani într-o bancă elvețiană trebuie să plătească el o dobândă pentru a-i fi păstrați banii. Situația penalizează foarte multe sectoare economice.
Sunt de acord, este o problemă a bogaților. Suntem victime ale propriului succes. Trebuie să facem față acestei situații și o să reușim, într-un fel sau altul.
Nu am văzut nicio manifestare de ostilitate din partea românilor. Cei care au făcut credite în franci elvețieni știu că sunt mulți intermediari înainte să ajungă la ambasador. Am fost uimit să aflu că bănci neelvețiene au împrumutat în franci elvețieni. Este împotriva oricărei reguli să împrumuți în altă monedă decât cea în care debitorul câștigă banii. Dacă câștigați în franci elvețieni, vă împrumutați în franci elvețieni. Dacă câștigați în în euro, vă împrumutați în euro. Dacă câștigați lei și vă împrumutați în franci elvețieni, vă asumați riscuri considerabile. Profesionalismul băncilor care au făcut aceste credite este îndoielnic.
Bineînțeles, mă întristează să văd oameni care sunt în această situație, dar care au beneficiat multă vreme de dobânzi (a vrut să spună rate – n.a.) foarte mici. Dar sunt fericitul ambasador al unei țări care este foarte iubită în România”.
Dacă o asemenea viziune este lesne de înțeles și acceptat din prtea unui diplomat care-și reprezintă țara, de neînțeles și neacceptat rămâne disprețul autorităților noastre, cu BNR în frunte, față de găsirea unor soluții rezonabile, eventual inspirate din practica țărilor vecine, pentru o problemă pe care au multiplicat-o grav printr-o complicitate. Eliminarea oficială a răspunderii BNR și a băncilor comerciale care au umplut țara de credite în franci elvețieni nu ar avea de ce să surprindă. (V. COSMA)