* social-democrații spun că titularizarea din acest an, împreună cu bacalaureatul, vin să completeze starea critică a Educației din România
* “Faptul că unii candidați au încercat să fure la examen nu e neapărat o surpriză, nu există pădure fără uscături; mai grav este că oameni bine pregătiți și absolvenți valoroși fug de sistemul de învățămînt”, spune Alin Antochi, președintele PSD Neamț
Titularizarea dascălilor din acest an vine să întregească tabloul sumbru al Educației de la noi, completînd astfel dezastrul arătat de examenul de bacalaureat de mai acum două săptămîni. Social-democrații consideră că aceste două examene “exprimă situația învățămîntului românesc”.
“Faptul că unii candidați au încercat să fraudeze examenul nu este neapărat o surpriză. Nu există pădure fără uscături. Totuși, conform datelor oficiale, din cele 29.291 de persoane care s-au prezentat la concurs în toată țara, 55 au fost eliminate pentru fraudă. Putem spune chiar numai 55 de persoane, dat fiind procentul pe care-l reprezintă. Mai grav în opinia noastră este faptul că mulți profesori bine pregătiți și mulți absolvenți valoroși fug de sistemul de învățământ. Nu există salarii stimulative, profesorii nu sînt apreciați, iar munca nu este respectată. Mai mult, actuala putere și-a bătut pur și simplu joc de cadrele didactice. Nu se poate cere performanță în lipsa unei finanțări corespunzătoare a sistemului. Nu putem evolua, ca popor pînă la urmă, dacă nu investim masiv în Educație”, declară Alin Antochi, președintele PSD Neamț.
Social-democrații, împreună cu liberalii, și-au asumat Educația ca factor strategic al dezvoltării durabile. Prioritățile Uniunii Social-Liberale în acest domeniu sînt enumerate în strategia creionată pentru perioada în care USL va ajunge la guvernare.
“Vorbim în primul rînd de motivarea cadrelor didactice, inclusiv prin recunoașterea rolului social pe care îl au, iar această recunoaștere trebuie să se regăsească și în salariu. Apoi, prioritare sînt pentru noi respectarea demnității și autonomiei profesionale, integrarea cadrelor didactice în programe de formare continuă, prin proiecte finanțate din fonduri structurale, asigurarea educației de bază pentru toți cetățenii prin predare-învățare, formarea competențelor cheie, a competențelor digitale, însușirea unui set de valori de referință pentru dezvoltarea personală și cariera profesională. Este necesară, totodată, continuarea și garantarea programelor care vizează eliminarea analfabetismului și integrării pe piața muncii, precum și a celor de tip școală după școală (after-school), realizate în parteneriat cu autoritățile locale, părinți, agenți economici. Informatizarea și asigurarea accesului la internet rapid în toate unitățile și instituțiile de învățămînt este deja o condiție obligatorie pentru noi”, mai spune Alin Antochi.
“USL este un brand politic popular”
Social-democrații și liberalii sînt în faza sondajelor acum, pentru a-și desemna candidații la alegerile de anul viitor. S-au decis să susțină împreună aceiași oameni, acum îi caută, urmînd ca prin toamnă să-i selecteze. Sînt optimiști, mai ales după ce sondajele i-au arătat peste adversarii lor direcți, cei de la PDL. “Nu ne îmbătăm cu apă rece, nu dorim să comentăm sondaje, dar chestiunea scăderii USL este clar aruncată pe piață doar așa, să se afle cineva în treabă. Ce pot eu să spun este că sondajele făcute de USL în toate județele, nu numai la noi, arată o cu totul altă realitate decît ce spun sondajele puterii. Înclin să dau crezare sondajelor făcute de USL pentru că ele sînt cea mai amplă cercetare sociologică efectuată vreodată în România. Nici un sondaj nu se poate apropia de acuratețea datelor relevate de sondajele locale făcute de noi, mai ales în cazul datelor care testează intenția de vot pentru USL, date care se cumulează la nivel național. Îi lăsăm pe cei care vor, să trăiască cu iluzia că vom lua sub 50%. Noi credem că singura lor miză este aceea de a pregăti populația pentru un furt masiv al alegerilor”, spune liderul PSD Neamț.
Alin Antochi a adăugat că scorurile USL sînt pe la o medie de 60%. Sînt județe în care adună 70% intenție de vot, sînt județe, în special cele portocalii, în care se plasează pe la 50%. Social-democrații și liberalii susțin că ar fi numai vreo două-trei județe în care PDL stă mai bine în ochii electoratului, în toate celelalte fiind preferată USL. “Vom face publice rezultatele, dar doar după ce vor fi centralizate toate. Nu e nici o grabă, pentru că asta este cea mai amplă cercetare sociologică făcută vreodată în România – avem peste 70.000 de oameni incluși în aceste cercetări. La final, vom avea o bază de date precisă. Este clar că USL este favorită în cîștigarea alegerilor locale și chiar detașat. Uniunea Social-Liberală este un brand politic popular și vor fi mulți candidați care vor cîștiga prin simpla asociere cu USL. Deja se vede acest lucru în sondaje. Oamenii au înțeles că USL este un proiect care merge dincolo de orgolii și poziții personale”, a conchis șeful PSD Neamț.
(D.O.)