Bună cunoscătoare a regulilor din sistem și a șanselor pe care le deschide justiția din România omului care bate la porțile dreptății, Iulia Paisa, președinta – suspendată din funcție- a Judecătoriei Piatra-Neamț, a atacat sentința Curții de Apel Bacău prin care a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Așadar, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație și Justiție unde, până la urmă, este o onoare pentru orice magistrat să ajungă. Diferența o face calitatea. Că e una să fii judecător în funcție și alta biet “justițiabil”.
Nemulțumirea Iuliei Paisa, care a fost judecată pentru 3 capete de acuzare, achitată pentru unul, scăpată prin prescripție de altul și condamnată (menționăm – cu suspendare) doar pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, poate fi legată de soluția dată pentru ceilalți doi inculpați din dosar, ambii fiind achitați. Grefiera Mirela Rengheș și omul de afaceri Aurel Lazăr, ambii trimiși în judecată pentru complicitate, au scîpat pe motiv că faptele pentru care au fost cercetați nu există. E adevărat, Aurel Lazăr, care a reușit să cumpere foarte mult teren în Dumbrava Roșie, nu e atât de criticat de localnici cum spun procurorii DNA, unii dintre săteni declarând că au primit prețul cerut. În schimb, judecătoarea Paisa l-a scutit de niște taxe de timbru pentru parcelele primite prin hotărâre judecătorească și acum ar trebui să le plătească din buzunarul ei. Și e vorba de vreo 12.000 de lei.
Conform procurorilor, judecătoarea l-a “ajutat” la Lazăr să câștige 41 de procese, la finalul cărora el s-a ales cu un domeniu 242.890 mp. Faptele sunt, însă, de acum 10 ani, de când afaceristul a început să umble prin comună și să încheie antecontracte cu proprietarii, cărora le-a dat ceva bani, după care a cerut în instanță hotărâri judecătorești cu rolul de acte autentice de vânzare-cumpărare. Unii dintre “vânzători” nici măcar n-au știut de procese și au primit, deodată, sentința în plic. Eventual, la mult timp după ce-ar fi putut s-o atace
C. MIRCEA
Un comentariu
Aceasta (…) in cel mai inalt grad m-a purtat 4 ani intr-un proces declansat de o nebuna; hotarîrea se putea da în trei sedinte, asa cum am dovedit la recurs. Este un exemplu clar al gradului de decādere al societātii române actuale.