După ce elevii au ieșit în stradă, au strigat și au protestat sub „balconul” Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț pentru că Liceul ”Spiru Haret” a fost văduvit, prin noul plan de școlarizare, de o clasă de-a IX-a, reprezentanții celor două instituții s-au așezat la masa discuțiilor. Unele care nu au evidențiat altceva decât că s-a bătut apa în piuă. Reprezentanții liceului au pus placa cu „decalogul” motivelor ce vin să susțină ieșirea în stradă, iar reprezentanții inspectoratului au folosit „citatele” deja cunoscute despre „nu mai avem ce face”, „scăderea demografică”, „decizia incontestabilă a Consiliului de Administrație al ISJ”.
„Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă. În urma discuțiilor nu s-a ajuns la o concluzie. Noi ne-am susținut motivele demersului nostru, iar reprezentanții inspectoratului ne-au spus că decizia Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar nu mai poate fi schimbată. Am înaintat un memoriu și la Ministerul Educației, cerând în același timp și audiență pentru un răspuns. Inițiativa părinților, susținută de profesori, a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă și prezentarea situației cu care se confruntă liceul nostru”, a precizat prof. Luiza Negură, de la Liceul Tehnologic ”Spiru Haret”.
De cealaltă parte, prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, a spus, cu alte cuvinte, că zarurile au fost aruncate.
„Am stat la discuții cu o delegație a liceului, însă le-am explicat profesorilor că decizia CA nu mai poate fi modificată, cu atât mai mult cu cât planul de școlarizare a trecut, spre aprobare, și prin CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social). Proiectul de școlarizare a fost trimis la Ministerul Educației. Acum, rămâne ca ministerul să analizeze proiectul depus de noi și să ia act de decizie”, a spus inspectorul Stan.
Dacă pentru doleanțele celor de la ”Spiru Haret” Ministerul Educației va face intervenții atunci se va crea un precedent. Nici alte școli nu au sărit în sus de bucurie la aflarea veștii că au pierdut câte o clasă de a IX-a (sau chiar două), însă ori n-au avut curajul să iasă în stradă, ori au considerat că decizia inspectorilor este una care se bazează pe criterii obiective. (M. TEODOROF)