Deși apa de la robinete este potabilă, Prefectura Neamț a trimis astăzi, 19 februarie, o situație privind rezultatele probelor recoltate din lacurile din jurul orașului și din râul Bistrița.
„Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calității apei din rețeaua orașului Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești și Gârcina se încadreaza în parametrii de potabilitate incluși în Legea 458/2002, Legea nr.311/2004 și provin din sursa de profunzime Vaduri”, se arată în informarea emisă de Prefectura Neamț.
#Cea mai mare concentrație, în râul Bistrița
Dacă sursa Bâtca Doamnei a fost oprită încă din 2 februarie, când a fost descoperită pentru prima dată o concentrație prea mare a Clostridium, se pare că bacteria a invadat toate apele din jurul orașului.
După cum informează Prefectura, în conformitate cu cele stabilite în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016, privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bâtca Doamnei, analizele zilnice din acumulările de apă Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați au fost extinse și în amonte, în acumulările Izvoru Muntelui și Topoliceni. Astfel, cea mai mare concentrație a fost găsită în râul Bistrița, localitatea Topoliceni, unde, prin intermediul laboratorului Companiei Județene Apa Serv, a fost depistată valoarea de 231 ufc/100ml a indicatorului Clostridium perfringes. Acum se așteaptă și rezultatele aceleiași analize de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, care vor fi prezentate la începutul săptămânii următoare.
# În apa potabilă, limita admisă este de zero unități la 100 ml
Conform Prefecturii Neamț, în săptămâna curentă, respectiv 15-19 februarie, DSP Neamț a recoltat probe de apă brută din următoarele zone și a obținut următoarele rezultate: Lac Bâtca Doamnei – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 68 ufc/100 ml; Lac Vaduri – 17 ufc/100 ml; Lac Pângărați – 140 ufc/100 ml și Lac Izvorul Muntelui – 46 ufc/100 ml.
„Sunt bacterii sulfit reducătoare. Conform Legii 458/2002, care se referă la calitatea apei potabile, concentrația maximă admisă, în apa potabilă, a acestei bacterii este de 0 ufc/100ml, adică zero unități formatoare de colonii în 100 ml de probă. Subliniez că este pentru apa potabilă. În apă brută nu am găsit să existe o limitare, însă, fiind o bacterie care este rezistentă la orice tratament, noi am monitorizat și apa brută pentru că există riscul, dacă se găsește în apa brută, să reziste și tratamentului nostru”, explica, pe 3 februarie, Liliana Vasilescu, șefa Laboratorului de Apă Potabilă din cadrul Apa Serv.
Compania Județeană Apa Serv, prin Laboratorul de Apă Potabilă, efectuează monitorizarea zilnică a calității apei furnizată consumatorilor prin rețeaua de distribuție din sursa subterană Vaduri și emite buletinele de analize aferente și a apei brute la Sursa Lac Bâtca Doamnei. „Menționăm faptul că este important ca toți consumatorii să respecte normele de igienă personală – spălatul pe mâini, spălatul recipientelor de păstrare a apei, spălatul legumelor și fructelor, consumul de alimente proaspete și sanogene”, anunță Prefectura Neamț.
Totodată, Instituția Prefectului județului Neamț anunță că: „Prezența bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare și se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistrița de pe teritoriul județului Neamț. Atât rezultatele studiului, cât și măsurile dispuse vor face obiectul analizei la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vor fi aduse la cunoștința opiniei publice”.
Andreea AMARIEI