Am obosit de când tot scriem și demonstrăm că orașul Piatra Neamț a fost jefuit, la propriu, prin intermediul unor structuri bine implementate în Primărie și apoi exportate și cimentate la nivelul societăților comerciale în care municipalitatea e acționar. La nivelul Consiliului Local, jaful s-a făcut cu implicarea directă a consilierilor, de cele mai multe ori indolenți atunci când ridicau mâna, neinteresați de binele public, dar și cu a celor din executiv, care propuneau proiecte spre avantajarea directă a unor prieteni, precum și cu a societăților municipale, prin care s-au vândut terenuri și spații, s-au direcționat contracte pentru frății de tot felul, de la partide la cine știe ce înțelegeri oculte.
Pentru că tot s-a propus formarea unor grupuri de lucru privind activitatea societăților CMI Urban, Locativ Serv, Parking, Publiserv, Salubritas, Perla Invest, despre care Mesagerul de Neamț scrie de ani de zile fără ca cineva, din PSD sau PNL (ca să nu mai vorbim despre alte partide) să ia în serios cele expuse, ne-am propus să reamintim câteva lucruri importante. Mai ales că ne aflăm exact în perioada când se dorește schimbarea tuturor directorilor/ managerilor acestor societăți, pe principiul ”voi ați fost la putere, acum e cazul să venim noi”.
Teoretic, principiul este unul bun, cu condiția ca aceia schimbați să fie și trași la răspndere DACĂ au greșit. După care, n-ar fi rău deloc să asistăm la schimbări de substanță în managementul societăților, care să se simtă nu în buzunarele noilor directori sau membrilor consiliilor de administrație, ci ale cetățenilor.
* CMI Urban, încremenită în insolvență
Am scris că Urban a intrat în insolvență exact atunci când s-au plătit datoriile către principalii debitori. Momentul ales a fost unul clar interesat, în condițiile în care Urban era datoare acționarului majoritar, care acționar era/ este dator către Urban! Șmecheria cu insolvența a fost făcută pentru a fi conservate funcții, interese, pentru ca sistemul de tip mafiot din Piatra Centrală să funcționeze în continuare. Și, așa cum a declarat unul dintre membrii AGA, acțiunea s-a făcut ”ca să se acopere urmele”.
La Urban, nu s-a întâmplat nimic de un an. Se funcționează tot pe comenzile primăriei, nu s-a făcut restructurare, nu există un plan de reorganizare, pentru că, de fapt, nu se dorea decât conservarea societății și, apoi, folosirea ei în funcție de posibilitățile rezultate din alegeri.
Cum, în acest moment, Dragoș Chitic nu are majoritatea în Consiliul Local, insolvența poate merge înainte bine mersi. Mai rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Piața Mare – care, probabil, va fi dată în funcțiune înainte de alegeri – dacă va merge la Urban sau spre altă societate a Consiliului Local. Este greu de crezut că activitatea va fi scoasă la o licitație pe bune, dacă nu cumva investitorul a fost găsit deja prin curtea vreunui partid.
Urban are chiar posibilitatea să devină cea mai bogată societate a Consiliului Local dacă instanțele de judecată îi vor da câștig de cauză în toate procesele cu Primăria, convertind datoria artificială în bani pe care i-ar putea primi compania.
* Locativ Serv, copilul de suflet al lui Chitic
Aparent, la Locativ Serv nu ar fi trebuit să existe vreodată probleme financiare. Ea avea pe mână, în administrare, locuințele municipiului, mall-ul de pe Cuejdi, Sala Sporturilor, terenul de fotbal, ceva activități cu lifturile și fântânile din oraș ș.a. Încasa, plătea, primea comisionul și gata. Acolo, ca director a fost plasat un apropiat al tandemului Chitic – Simionică, om care a devenit, brusc, exemplu de management pentru toată lumea, cu ajutorul neprecupețit al primarului. Brusc, instantaneu și deodată, mall-ul a devenit mai profitabil, chiar dacă asta însemna că Primăria plătește totul, în loc să ceară bani, ca în vremurile când stabilimentul era administrat de CMI Urban. Cum e posibil ca o societate să facă profit pe bază de gratuități, este greu de înțeles.
Dacă ar vrea cineva vrea să discute despre Locativ Serv, ar trebui să întrebe cine răspunde tocmai pentru gratuitățile oferite unor fundații și asociații, unor partide, care nici măcar nu se obosesc să folosească spațiile decât din an în Paști. Care este avantajul pentru cetățeanul din Piatra Neamț că niște șmecheri – vorbim aici de 90% dintre cei care au beneficiat de gratuități! – au convins un primar, dezorientat și dornic doar de imagine, că ei pot să-l ajute dacă sunt, la rândul lor, ajutați?
Un simplu exercițiu de informare ar fi foarte util. Ar trebui luată lista respectivelor asociații și fundații și comparată cu cea prin care au fost acordate fonduri nerambursabile. S-a putea să avem surpriza să bifăm, și pe o listă, și pe cealaltă, aceleași nume. Ca să nu mai vorbim despre asociațiile prin care s-au plătit strict servicii de imagine, în precampanie sau campanie.
Locativ Serv are datornici, pentru că s-au întocmit prost contractele cu partenerii. Contractul de la Sala Sporturilor prevede că toate hotărârile se iau, practic, în Primărie, Locativ Serv find doar un simplu executant.
La fel de practic și oportun am putea adăuga, cluburi precum UNIC, Volei Club Municipal, Handbal Club Feminin Piatra Neamț, Club Sportiv Futsal, au primit cu titlu gratuit sala de antrenament și sala de joc, cu specificația că se sprijină sportul de performanță. Lucru lăudabil în sine, dar, atunci, de ce nu dăm sala cu titlu gratuit tuturor celor care fac sport, mai ales că noțiunea de performanță devine una tot mai relativă la Piatra Neamț? De ce unii cu club privat primesc sala gratuit, primesc apartamente pentru sportivi pentru care nu plătesc nimic, primesc bani pentru tot felul de competiții organizate doar cu scopul de a primi acești bani, iar alții, dacă nu au pile, cunoștințe și relații în partide sau în administrație, trebuie să se descurce cum și pe unde pot?
Cazul fostului consilier local și viceprimar Vasile Ouatu, acum, teoretic, pe la PNL, este mai mult decât elocvent. A obținut, prin Volei Club Unic, mai multe apartamente pentru sportivi și a reușit doar la Locativ Serv să acumuleze o datorie de 178.110,54 lei! Cheltuieli cu chiria și întreținerea. Lucrurile s-au petrecut la fel și când avea relații contractuale cu CMI Urban, unde era și membru AGA! A făcut cineva vrea mișcare pentru recuperarea debitului? Evident, există acțiuni în instanță, dar există și bani dați către echipă și nimeni nu se întrebă dacă datoriile vechi au fost stinse.
Jocul de-a ”noi nu știm, noi sprijinim sportul de performață, în rest justiția își face datoria” este unul perimat, iar cei care doresc să vadă realitatea ar trebui să inițieze demersuri legale pentru tragerea la răspundere a celor care au facilitat jaful instituționalizat. O pot face consilierii actuali, mulți dintre ei votanți disciplinați în vechile legislaturi?
* Parking sau cum se face pressing la PMP
Potrivit algoritmului negociat după locale, Parking ar fi trebuit să revină PMP-ului, fie și numai prin prisma experienței acumulate acolo de Laurențiu Dulamă. Între timp, după fuziunea cu UNPR și, pe cale de consecință, reapariția lui Liviu Harbuz în peisaj, mașinăriile de produs zgomote au lansat problema pagubelor de la Parking, pe baza unor date, interesante dacă sunt scoase din context.
În acest moment, Parking este punct de presopunctură asupra lui Dulamă, pentru ca acesta să-l marginalizeze pe Harbuz. S-ar putea ca jocul să țină, dar, la fel de bine, s-ar putea ca ața subțire de interese și iubire PSD-PMP să se rupă și să asistăm la schimbări spectaculoase în Consiliul Local Piatra Neamț și societățile Primăriei. De exemplu, ce-ar însemna schimbarea majorității și, odată cu ea, a agamanilor în societățile de interes? Evident, pierderi pe linia numirii de noi directori. Ca să nu mai vorbim despre cele colaterale, care înseamnă contracte, plasarea de forță de muncă de partid etc., care nu sunt o noutate, dar oricum nu stârnesc interesul nimănui decât atunci când e vorba de profitat.
* Publiserv, echilibru fragil între faliment și stabilitate
Cunoscătorii fenomenului vorbesc despre cum schimbarea directorului de la Publiserv va aduce un blocaj financiar la societate, în condițiile în care Primăria este principalul client al acesteia. Un blocaj ar duce societatea direct în faliment, că tocmai ce-a trecut printr-o insolvență. Evident, și la Publiserv sunt probleme. Evident, și aici s-au vândut, în trecut, terenuri, și s-au închiriat spații pe ochi frumoși sau pe bază de presiune, dar este, totuși, societatea care asigură, cât de cât, lucrări de întreținere a drumurilor, în contextul crizei financiare acute care s-a instalat în conturile primăriei,.
În condițiile în care Publiserv nu va mai avea finanțare, probabil va pierde și deszăpezirea, care, astfel, va putea fi preluată de oameni care abia așteaptă asta și cu care se poate negocia direct, fără opreliștile dintr-o societate aflată, oricum, sub diverse lupe.
Rămâne de văzut dacă actualul director, Elena Boengiu, va accepta să plece și să-i facă loc celui propus de PSD. Sau dacă semnalele belicoase și persiflante primite prin presă via PSD vor schimba optica în PMP, în sensul unei opoziții la această schimbare. Cu urmările sale previzibile.
* Perla Invest, o afacere penală
Șperla societăților municipale poate fi catalogată doar ca o mare afacere cu iz penal, prin care s-au sifont zeci de milioane de euro, pornind de la telegondolă, trecând prin afacerile de pe Cozla și afacerile lui Gabriel Muraru & Decebal Draghiș și încheind cu manifestările artistico-sportive, girate cu gingășie și farmec specific de specialiști în imagine mereu aflați lângă potentații zilei. La Perla Invest, insolvența pare să fie tot un fel de protecție și un prilej de mușamalizare a unor afaceri urât mirositoare, care au îndatorat orașul. În mod normal, într-o societate normală, de aici ar trebui să plece condamnări către toți cei care au făcut parte din AGA, Consiliul de Administrație, către o parte din directori, către consilierii locali care au votat tot felul de porcării, către funcționarii din primărie care au marșat și au acceptat să promoveze activități împotriva legii.
Concluzie: orice grup de lucru care vrea să analizeze activitatea societăților municipiului trebuie să plece de la hoțiile trecute și să treacă la plângeri penale. Pentru toate celelalte, există MasterCard.
Dana OSTAHIE