Seria dezbaterilor inițiate de primarul interimar al Romanului, Lucian Micu, pentru fundamentarea bugetului local pentru anul în curs a continuat joi, 19 ianuarie, cu reprezentanții cultelor din oraș. Au participat preoți ai Bisericii Ortodoxe, preoți catolici, reprezentanți ai cultului adventist, ai cultului penticostal, ai comunității armenești și ai comunității evreiești.
”Dumneavoastră, ca reprezentanți ai cultelor, vă întâlniți cu oamenii, îi aveți aproape, le știți nevoile, bucuriile, necazurile, iar împreună cu mine și echipa din Primăria Roman putem face mai mult pentru ei”, a spus, în debutul întâlnirii, primarul Micu.
Preotul protop Dragoș Munteanu, ”cu binecuvântarea ÎPS Ioachim Băcăuanul”, a făcut o prezentare a necesităților de prim ordin ale Arhiepiscopiei și celor 14 biserici arondate din Roman: reparații la centrul multifuncțional, la Palatul Episcopal, la clădirile ”Episcop Lucian Triteanu”, la Seminarul Teologic, la Biserica Sf. Nicolae, la Biserica ”Schimbarea la față” din Cimitir, reabilitarea Bisericii ”Sf. Gheorghe”, construirea unei capele și a unui centru multifuncțional la Biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, plus multe altele, dar și… pavele din marmură pentru Biserica ”Sf. Vasile cel Mare”.
S-a mai spus, pe lângă cele de mai sus, că gazul și curentul electric costă fiecare biserică cam 10.000 de lei pe an și că un sprijin ar fi binevenit…
Preotul Ioan Gherasimescu, de la Biserica ”Sf. Gheorghe”, aflată în plin proces de reabilitare, a punctat că proiectul tehnic de reabilitare costă un milion de euro, documentația pentru atragerea de fonduri europene fiind depusă, dar biserica având de contribuit cu 350.000 de lei. ”Fascinant este că o singură familie a construit acest monument, iar noi nu suntem în stare să-l întreținem”, a adăugat părintele Gherasimescu.
Preotul Antoce, de la Biserica ”Precista Mare”, a avut o poziție remarcabilă, afirmând că nu vrea niciun leu pentru parohia sa, dar solicită ajutor financiar pentru reabilitarea Spitalului Vechi: ”Nevoile sunt mai mari decât tot bugetul pe mai mulți ani al Romanului, dar este vorba de monumente istorice, iar lucrările sunt mai costisitoare. Noi nu cerem nimic pentru Biserică, ci vrem ca tot sprijinul să fie îndreptat Spitalului Vechi”.
Biserica Catolică a cerut ajutor pentru repararea acoperișului (nereparat niciodată) bisericii ”Sfânta Tereza”. Cât despre alte nevoi, am aflat doar că ”vor fi centralizate și transmise autorităților cât mai curând”.
Biserica adventistă a anunțat că încearcă acreditarea unei grădinițe pentru copii, care funcționează în cadrul lăcașului de cult, dar a solicitat, în măsura posibilităților, un alt spațiu, mai adecvat. Ar avea, totuși, nevoie și de niște bani, pentru schimbarea unor geamuri, schimbarea tablei de pe acoperiș și refacerea unui gard.
Iancu Wexler, președintele comunității evreiești din Roman, a cerut administrației publice locale numai – dar numai – toaletarea arborilor de la Sinagogă și din Cimitirul Evreiesc.
Preotul Ionel Doru, din parohia care funcționează în Biserica Armenească, a spus: ”De zece ani, ajutăm 30 de persoane din familii defavorizate, cărora le asigurăm o masă caldă sâmbătă și duminică. Lângă biserică este o clădire pe care ne-am gândit să o folosim pe post de cantină, dacă s-ar putea să ni se închirieze sau doneze… să vedem”.
Biserica Penticostală din Roman, având un ”servo-bazar” (unde cei din comunitate oferă îmbrăcămine, încălțăminte și alte bunuri persoanelor nevoiașe), solicită primăriei… ”să ne ajutați cu 30-50 de oameni necăjiți cărora să le oferim hrană măcar de trei ori pe săptămână…”, după cum a spus pastorul penticostal. Fiindcă ar fi fost prea frumos să rămână așa, penticostalii au solicitat, totuși, și un ajutor de 70.000 de lei pentru reabilitarea Bisericii, repararea gardului și amenajarea unei parcări.
Și Asociația „Iubire și speranță” ajută nevoiașii și are în grijă 80 de copii, dar și oamenii ajută asociația. ”Avem cinci ateliere vocaționale: artă culinară, croitorie, muzică, dans și IT. Vrem să facem și un cerc de jurnalism și chiar să avem o stație internă de radiofonie. Încercăm să obținem o finanțare din Danemarca, iar un parteneriat cu Primăria Roman și un ajutor financiar ne-ar prinde foarte bine”, a spus părintele Mihăiță Popovici. (D.A.)
sursa foto: Primăria Municipiului Roman