Ioan Popa, din Piatra-Neamț, bucătar de profesie, i-a uimit pe cei 3 bucătari de la show-ul ”Chefi la cuțite” (Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu) cu un preparat despre care au avut numai cuvinte de laudă. Postul Antena1, unde poate fi văzută emisiunea, l-a prezentat pe pietreanul în vârstă de 33 ani, marți, 14 februarie, în etapa preselecțiilor. Povestea de viață a lui Ioan Popa se identifică cu cea a multora dintre românii plecați în străinătate care își doresc să se întoarcă în țară. De la vârsta de 18 ani, Ioan Popa a plecat în străinătate și după ce, o vreme, a lucrat ca spălător de vase, pentru a se putea întreține, în cele din urmă, prin multă muncă, a ajuns bucătar-șef în Italia. „Pentru mine, bucătăria înseamnă tot, mă simt liber, acolo uit de tot, ore întregi. Dacă stau în bucătărie nu simt. Momentan, lucrez în Scoția ca bucătar șef. La 18 ani, nu reușeam să fac nimic. Majoritatea prietenilor au ajuns, ba la pușcărie, cu droguri și, atunci, am preferat să plec din țară. Am plecat în Italia, ca să-mi fac un viitor. Am avut norocul de a cunoaște o persoană, care m-a ajutat să găsesc de lucru, într-un hotel, și am avut norocul de a ajuta în bucătărie la spălat vase. Atunci mi-am dat seama că îmi place și am făcut un curs la Academia Internațională de Cuisine Lucca. Un bucătar de la școală m-a angajat într-un restaurant, după care am obținut un contract în Austria, m-am reîntors în Italia, unde am lucrat cu un an înainte. Patronul m-a confirmat ca bucătar-șef și am primit altă ofertă în Scoția, unde sunt momentan”, a spus Ioan Popa. Concurentul s-a prezentat la ”Chefi la cuțite” pentru a găsi o „poartă” prin care să se reîntoarcă în țară. Singurătatea și dorul de casă, dar și clipele grele prin care a trecut i-au fost alinate, în cei aproximativ 16 ani, de când este departe de țară, de câinele său. „De ce, tot timpul, să ofer tot ceea ce știu să fac, în alte țări, când pot să fac și la mine acasă? Mi-aș dori să mă întorc acasă. Când am plecat de acasă, am plecat pentru că nu aveam un viitor și mi-aș dori enorm de mult să mă întorc acasă. Mi-a fost foarte greu, în cei 15 ani, având în vedere că eu sunt singur plecat. Familia toată o am în România. Am trăit singur printre străini și am trăit și momente foarte dificile. Am dormit și în rulotă, nu aveam bani să mă întorc acasă. Stau și mă gândesc de multe ori, oare de ce? Doar că intru în bucătărie și uit de tot. Stau de dimineața de la 9 până la seara la 12, 1. Ajung acasă, fac un duș și mă culc. De multe ori, stau și mă gândesc că nu am momente petrecute cu familia mea. Dacă deschizi un album cu fotografii, ce găsești în el? Nimic din familia ta. Găsești doar pozele mele în Italia și cu câinele, atât. Mare noroc am avut și de cățel pentru că, de multe ori, ajungeam acasă și el stătea lângă mine, acolo. Cățelul acesta mi-a fost alături tot timpul. Nu m-a lăsat niciodată singur. Când am fost trist, singur, cățelul acesta l-am avut lângă mine”, a adăugat concurentul din Piatra-Neamț. În fața juraților, Ioan a admis că nimeni nu a dat niciun ban pe el în devenirea lui ca bucătar, dar a izbucnit în lacrimi când protagoniștii principali ai emisiunii i-au adresat doar cuvinte de laudă după ce i-au gustat preparatul. Pe farfuria cu care Ioan i-a impresionat pe chefi a fost pus «Saint-Jacques marinat în șofran, pe o bază de mămăligă neagră și cremă de cartofi violeți cu varză roșie». „Felicitări! Ne-ai stins lumina. Ești o gură de aer curat pentru acest concurs și ești primul concurent în planurile mele”, a spus chef Florin Dumitrescu. Pietreanul va merge în etapa următoare pentru a demonstra că își merită locul printre cei mai buni bucătari prezenți în noul sezon. (T. Marian)