Un interviu cu primarul Dragoș Chitic, pe tema problemelor municipiului Piatra Neamț, înainte de adoptarea bugetului, ar putea fi considerat plictisitor, având în vedere că domnia sa nu face decât arareori afirmații tanșante. Evenimentele din ultimul timp, situația din Consiliul Local, când au apărut tensiuni între consilierii majoritari și executivul flancat de PNL, fac necesar un asemenea demers jurnlistic. Deoarece relațiile dintre publicația noastră și Primărie nu au fost dintre cele mai cordiale întotdeauna, publicăm interviul fără nicio intervenție.
Partea a doua a interviului se referă la o problemă de maximă importanță pentru Piatra Neamț: piețele orașului. Cele de cartier, lăsate efectiv în paragină, doar mici făbricuțe de făcut bani pentru administrator, dar și cea centrală, care a luat foc la momentul potrivit, fabrică de bani și în acest moment, având același administrator, de neclintit de pe funcție. Din discuție, putem vedea că, în acest moment, nu există nicio siguranță, nici cine va administra Piața Centrală, nici planuri de refacere a piețelor de cartier.
– La Urban, care este situația în momentul acesta? Practic, există un lichidator sau un administrator judiciar, și un administrator special. Consiliul Local poate influența viitorul societății pe termen scurt?
- Sigur că da, poate influența, pentru că avem și doi reprezenți în AGA din Consiliul Local, dar cel mai important la Urban este faptul că s-a aprobat în Consiliul Local planul de reorganizare. Și, aici, chiar am văzut un vot unanim, ceea ce m-a bucurat. E un plan de reorganizare realist, care mă face încrezător că societatea Urban va traversa cu bine acest proces.
– Cu condiția să poată să-și desfășoare activitatea în integralitatea ei? Așa rezultă din planul aprobat de consilieri, care, fie vorba între noi, mulți nici nu l-au citit.
- Corect. Sper ca toată lumea să înțeleagă că această societate trebuie salvată și are șanse mari să fie salvată. Numai să nu intre politicul să influențeze bunul mers acolo.
– Dle primar, pentru că tot vorbim de Urban, lăsând la o parte Piața Centrală, că știm ce-i acolo, nu credeți că ar trebui, totuși, făcut ceva pentru creșterea activității piețelor de cartier? Am avut o discuție cu adminstratorul central de la Urban și, în momentul când s-a ajuns la piețele de cartier, mi-am dat seama că domnia sa, ca să ocolească cumva problema, a spus că ”vom căuta soluții, vom face…”. A trecut, totuși, un an. Mie mi se pare că stăm cu piețele de cartier de foarte mult timp și nu facem nimic cu ele. Mai mult, se pierd spații din ele, se degradează, este frig iarna și vara nu poți sta de căldură. Nu mi se par investiții atât de mari și ar crește și încasările la societate și pentru municipiu…
- Aici au fost mai multe discuții și cred că subiectul necesită o largă dezbatere, pentru că sunt, iarăși, argumente pro și contra. Știți că a fost lansată și ideea ca aceste piețe să fie adminstrate de firme private, în ideea că o firmă privată administrează mai bine decât o societate precum Urban. O altă idee a fost ca Urban să găsească soluții în sensul a ceea ce ați afirmat mai devreme. E o realitate asta. Piețele de cartier nu sunt așa cum ar trebui să fie. Piața Mărăței e în situația cea mai proastă.
– Să știți că, în general, condițiile sunt proaste în toate piețele, fie că vorbim de Dărmănești, fie că vorbim despre Mărăței.
- Odată ce Urban intră în linie dreaptă în respectarea unui plan de reorganizare, plan care mai are o etapă în aprobarea lui, putem vorbi despre dezvoltare și investiții. Este și în interesul acestei societăți să-și rentabilizeze piețele de cartier și poți face asta prin niște investiții făcute acolo, cu sume relativ mici. Urban va avea în vedere acest lucru și eu chiar le voi solicita lucrul acesta, să aibă în vedere modernizarea piețelor de cartier, pentru a crește atractivitatea, pentru a le face mai rentabile decât sunt în acest moment. Dar mă duc iarăși la Piatra Centrală: cred că trebuie să fie la pachet! Dacă are piețele de cartier, cred că societatea Urban trebuie să aibă și piața centrală. Atunci ești cel care administrezi piețele publice din oraș și, prin acest pachet, poate îți este și mai ușor să faci întregul pachet funcțional.
– Cu un amendament cu care cred că sunteți de acord: cu mare responsabilitate, cu mult control și cu destructurarea unor rețele și unor obiceiuri din piață. Pentru că, în momentul acesta, eu sunt obligat să să vă spun: deja sunt oameni care spun ”eu am bucata asta din piață”, ”eu am bucata cealaltă”, ”eu voi prelua restaurantul”… Sunt discuții cunoscute celor din zonă.
- Au ajuns și la mine informațiile astea. Chiar spuneam cuiva să-mi spună persoana care a făcut această promisiune, că, vă garantez, mâine pleacă, dacă e în structura publică!
– În general, persoana care face astfel de promisiuni cade întotdeauna în picioare.
- Eu cred că persoana care face astfel de promisiuni va avea mari probleme după ce se ocupă spațiile la Piață, pentru că deja pregătim – și am planul pe birou, pentru că vrem să facem o procedură cât se poate de transparentă – pentru alocarea spațiilor de la Piața Centrală. Am spus-o public, le-am spus-o și lor și v-o repet și dvs.: există un mare avantaj pentru Piața Centrală. Orice complex comercial, pentru că, la urma urmei, asta este o piață centrală, își dorește să aibă mai multe cereri decât spații disponibile. E un mare avantaj, de care trebuie profitat. Nu oricine care are un complex comercial deține mai multe cereri decât spații disponibile. Atunci, acest avantaj trebuie transformat într-o oportunitate și pentru Urban. Intenționăm să facem o procedură extrem de transparentă. Voi solicita consilierilor locali din toate partidele politice din Consiliul Local să se implice în această procedură. Vom face o comisie de analiză și repartizare a cererilor foarte largă.
În Consiliul Local vreau să aprobăm criteriile de atribuire a spațiilor, cu respectarea prevederilor legale și ținând cont de anumite aspecte, care să dea certitudinea tuturor că va fi o atribuire desfășurată foarte foarte corect. Pe noi, ca Primărie, ne interesează să obținem din Piața Centrală redevența care se cuvine. Totodată, atât comercianții, cât și cetățenii să fie mulțumiți. Deci, o comisie cât mai largă, care să asiste și care să poată interveni la alocarea spațiilor comerciale.
– O să scăpăm de zona aceea de talcioc?
- În interiorul clădirii, sigur scăpăm. În interiorul clădirii, sunt spații cu destinație foarte clară. ISU nici nu dă autorizare, dacă nu se respectă proiectul, așa cum a fost el conceput. În interiorul clădirii da. Vom vedea în exterior cum facem pentru a nu mai ajunge în situațiile în care ne aflăm. Practic, după finalizarea clădirii, noi mai avem acolo de făcut câteva intervenții. O să vedem când ne va permite vremea să le facem, pentru că vrem să creăm un flux de mașini cu intrare dinspre bulevardul 9 Mai și ieșire în str. Baltagului.
– Ar fi cazul și de o lărgire a parcării în zonă…
- O să delimităm foarte clar spațiile de parcare și zona în care se poate comercializa. Mai mult decât atât, pentru piața Centrală – și este o cerință a populației – îmi doresc ca 40% din spații, așa cum se prevede și în lege, să fie alocate producătorilor. În momentul când nu am cereri de la un producător – cum ar fi, de exemplu, în sezonul de iarnă, când probabil nu vor fi suficiente cereri pentru acoperirea acelor tarabe -, pot fi acceptați și comercianții, dar producătorii trebuie să aibă acces în piața centrală, pentru că e benefic pentru piață. Altfel, dacă lumea nu va găsi în piață producători, va alege supermarketul. Și eu cred că lumea vine în piață tocmai pentru că își găsește un produs direct de la producător.
Valentin BĂLĂNESCU
Nota redacției: Discuția despre piețele din Piatra Neamț are loc în contextul în care societatea Urban a fost trimisă artificial în reorganizare judiciară. Poziția executivului este ca Piața Centrală să revină la Urban SA, pe când majoritatea PSD-ALDE-PMP dorește ca aceasta să fie transmisă către Locativ Serv. Practic, este o luptă în care fiecare parte declară că se gândește doar la binele populației, dar fiecare vrea să ne facă bine în felul său. Despre interesele personale, de grup sau de partid, nu vorbește nimeni, dar asta nu înseamnă că ele nu există.