Ședința de Consiliu Local Roman din ultima zi a lunii februarie a fost – în general vorbind – una din multele ședințe ”în rafală”. Adică cu aprobarea imediată, fără nici o discuție, fără nici o întrebare, a fiecărui proiect de hotărâre. Norma de timp, instituită de fostul primar Leoreanu, este de 20-30 de secunde per proiect. Cel mai mult durează citirea titlului proiectului, fiindcă – după aceea – urmează rafala președintelui de ședință: „Avizul comisiei juridice? (Aviz favorabil) Discuții? Supunem la vot. Cine este pentru? Împotrivă, abțineri?”
Lucrurile s-au deranjat puțin doar la proiectul privind stabilirea cuantumului chiriei aferentă locuințelor ANL pentru titularii de contracte de închiriere, la care grupul de consilieri PSD s-a abținut la vot.
Nu e pentru prima oară când consilierii PSD par complet nepregătiți pentru o ședință de consiliu, când nu par să fi citit nici un proiect, dar nici nu par să știe ce se mai întâmplă prin țară. Mărirea chiriilor pentru locatarii blocurilor ANL a fost introdusă anul trecut, de guvernul Cioloș, prin Hotărârea nr. 251/2016, în vigoare de la 14.04.2016 și prin Legea nr. 65/2016, în vigoare de la 18.04.2016. S-a propus un proiect de hotărâre abia acum, fiindcă abia acum a venit o adresă imperativă de la Agenția Națională pentru Locuințe pentru virarea sumelor datorate de administrația locală agenției.
Revenind la ședința de marți, liderul grupului PSD, domnul consilier Daniel Vasiliu, a încercat să justifice că grupul PSD „nu susține acest proiect, datorită faptului că majoritatea persoanelor și familiilor care locuiesc în locuințe ANL au venituri reduse și de aceea noi nu suntem de acord cu creșterea chiriilor”.
Primarul Micu a intervenit prompt: „Aici nu e vorba de locuințe sociale, sunt locuințe destinate tinerilor și este vorba despre o prevedere legislativă, o Hotărâre de Guvern, care are un caracter imperativ și pentru noi, ca și consiliu local, există obligativitatea aprobării chiriei. Mai mult decât atât, 70% din sumele încasate de la tinerii cu vârsta până în 35 de ani merg la Guvernul României, iar de la tinerii cu vârsta de peste 35 de ani 45% merg la guvern. Și deci nu trebuie să dăm dovadă de demagogie atunci când trebuie să ne asumăm niște lucruri reglementate prin hotărâri ale Guvernului României.”
Deși nu a primit nici o replică, primarul Micu a continuat: „Ar trebui să nu facem discuții pe linie de partid aici, așa cum s-au făcut afirmații la început… Era foarte frumos dacă, de exemplu, la Consiliul Județean se invitau și primariii de altă culoare politică la întâlnirile cu membrii Guvernul României…”
Astfel a devenit limpede că incidentul cu abținerea PSD-iștilor a fost doar un pretext pentru o bombă cu fitilul aprins mai înainte…
Președintele de ședință, domnul consilier George Bălan (PNL, fost PSD ani buni…), poate sub imperiul unei frustrări cu prea puțină abilitate ascunsă, a ținut să puncteze și dumnealui: „Poate că vom vedea un demers de la dânșii (PSD-iștii – n.n.) către guvernul dumnealor prin care să reducă chiriile la jumătate. Eu cer presei ca, peste o lună de zile, să fiți întrebați dacă într-adevăr la întâlnirea cu doamna Shhaideh ați făcut un demers de acest gen”.
Consilerul PSD Eugen Pătrașcu s-a gândit că toată lumea e în eroare: „Dar nu e guvernul nostru, e guvernul României…” Ceea ce a constituit mingea la fileu pentru primarul Micu: „Da, da, foarte corect, aveți dreptate. Spuneți-i asta și președintelui dumneavoastră de partid”. Cu încă o completare a domnului Bălan: „E Guvernul României care se întâlnește doar cu oamenii dumneavoastră”.
Epilog
Din ”Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea”, de Dimitrie Cantemir (Iași, 1698): „Vai, nepriceputule și streinule de minte (ce dzici că ai bună priceapere), cu ce minte și cu ce socoteală, cuvânt ca acesta dzici?”. (D.A.)