Căminul Social pentru persoane vârstnice Văratec a constituit unul dintre subiectele aprig dezbătute în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Agapia, de luni, 10 aprilie. Nu imobilul în sine, ci organigrama, numărul de angajați și statul de funcții. La ședință au fost prezenți aleșii locali de la PSD și PNL, alături de viceprimarul Mihai Vasiliu și secretarul comunei, doamna Doina Ilioi.
“Am avut o întâlnire cu juristul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei la Mănăstirea Văratec și s-a insistat pe deschiderea Centrului social la sfârșitul lunii iunie. Împreună cu maica stareță și reprezentantul Mitropoliei s-a făcut o listă a dotărilor necesare la centrul social, iar mănăstirea este dispusă să le cumpere. Centrul va avea 21 de beneficiari, însemnând 7 camere și vor ocupa jumătatea primului nivel din centru. Sunt deschiși și dispuși să suporte ei toate cheltuielile. Au făcut și un buget. Noi, ca primărie, ne putem implica financiar de la buget doar cu acei 30.000 lei. Atât. Mai mult nu putem. Vom plăti salariile la doi angajați de la acel centru, respectiv un fochist și un altul care să se ocupe cu întreținerea instalațiilor de la centru. Celelalte locuri de muncă de la centru vor fi în sarcina mănăstirii, prin acea fundație «Solidaritate și Speranță» de la Mitropolie. Maica stareță a spus că va angaja dânsa maici pe posturile de medici, psihologi și alții. Organigrama de la centru este în sarcina noastră, dar noi nu avem bani să plătim toți angajații, în număr de 21. Mănăstirea va plăti acești angajați sau îi va lua în regim de voluntariat. Din ce mi-a spus maica stareță va apela la unele măicuțe pentru voluntariat. Centrul va fi în subordinea Consiliului Local doar ca structură”, a explicat Doina Ilioi.
“Cum se face că pe timpul fostului primar Ilea și a fostului primar Vasile Cucoș demisolul, parterul și ce mai este acolo au fost intabulate pe mănăstire?”, a întreabat viceprimarul Mihai Vasiliu.
“Mănăstirea a început lucrările la subsol și parter la acest centru și o dată cu schimbarea guvernului și a puterii a trecut în subordinea Consiliului Local. Asta se întâmpla pe timpului primarului Ilea. S-au făcut trei proiecte prin Ministerul Muncii, unul de 8 miliarde lei vechi, al doilea de 6 miliarde, ce a însemnat centrală termică și instalații și un altul de 14 miliarde lei pentru a fi finalizat tot centrul. Când am fost primar eu, chiar am spus că nu putem susține financiar acest centru. Ne trebuia un miliard și ceva de lei vechi pe lună, numai pentru centrul social”, a răspuns Vasile Cucoș, fost primar de Agapia.
Până la urmă s-a stabilit să se aprobe în unanimitate organigrama și să se stabilească într-o ședință viitoare un protocol cu Mănăstirea Văratec cu privire la partea financiară a susținerii acestui centru de la bugetul local. (C.T. STURZU)