Prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, promite un sediu propriu Centrului Județean de Excelență Neamț (CJENT) înființat în 2015. “Dovada eficienței Centrului Județean de Excelență o reprezintă în primul rând rezultatele obținute la Olimpiadele Naționale din acest an, rezultate care depășesc cu mult media rezultatelor din anii trecuți și numărul important de înscrieri pentru anul școlar viitor ceea ce ne pune o mare problemă de spațiu“.
La Piatra Neamț, CJENT funcționează cu grupe la Colegiile Naționale “Petru Rareș”, Informatică și “Calistrat Hogaș”, la Roman la Colegiul Național “Roman Vodă” și Liceul Tehnologic “Vasile Sav”, iar la Târgu Neamț la Colegiul Național “Ștefan cel Mare”, Liceul Economic “Vasile Conta” și Colegiul Tehnic “Ion Creangă”.
Profesoara Liliana Georgescu, directoarea Centrului, spune că un spațiu numai pentru Centrul de Excelență ar fi binevenit, dar având în vedere că acesta funcționează în afara orelor de curs, după-amiaza, nu este chiar o chestiune stringentă. “Pentru Centrul de Excelență altceva este necesar și anume să reziste în continuare. Centrul Județean de Excelență este finanțat de Primăriile Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Avem nevoie de o dotare specială și atunci decât să investim niște sume foarte mari în clădiri noi sau în reparații mai bine îi investim în aceste școli. Ne ducem spre acele unități de învățământ care au dotare mai bună pe o anumită specialitate”.
Prof. Grigoruță Oniciuc, primul director al Centrului, actualmente, director al Colegiului Național “Petru Rareș” înclină mai mult tot spre o dotare corespunzătoare decât pentru un sediu nou. “Fiind o unitate cu personalitate juridică dacă se dorește să aibă un spațiu propriu este super, super bine. Problema ar fi dacă acolo unde va fi noul spațiu vor exista și dotările necesare. Mutarea Centrului de la «Petru Rareș» n-o să însemne că la noi nu se mai face excelență. Problema nu-i găsirea unui loc în sine, ci dotarea corespunzătoare pentru tot ce înseamnă pregătirea de excelență a copiilor la disciplinele pentru care se poate obține performanță“.
Primăria Piatra Neamț finanțează CJENT mai consistent decât cele din Roman și Târgu Neamț plătind atât cheltuielile de personal, cât și cheltuielile materiale, ceea ce nu se întâmplă cu celelalte două primării, unde finanțarea este exclusiv pentru cheltuielile de personal.
Liliana Georgescu a adus în discuție și faptul că Centrul primește o sumă importantă de bani și din partea unei fundații care este finanțată de EMag și de Banca Comercială Română. “Această fundație ne finanțează pe Piatra Neamț toate cheltuielile de personal dar numai la anumite discipline: matematică, fizică și informatică. Profesorii de la aceste obiecte sunt mult mai bine plătiți, ceilalți sunt plătiți la plata cu ora“.
Sâmbăta trecută, s-a încheiat prima etapă de înscriere pentru anul școlar viitor fiind primite peste 300 de solicitări. “Încercăm în momentul de față să ne constituim grupe de lb. română, lb. engleză, lb. franceză, grupe pe științe socio-umane și pe câteva discipline care au fost mai puțin reprezentate anul trecut cum ar fi de exemplu biologia. Anul acesta școlar l-am început cu 1.366 de elevi. Pornim cu grupe mai mari de obicei pentru că după 4, 5 ședințe pierdem în jur de 20% din elevi în primele luni de școală”, a declarat directoarea Liliana Georgescu. A doua etapă de înscrieri va fi între 1 și 18 septembrie.(Ana MOISE)