Dintru început, ca să fie foarte clar, discuția de față nu este asupra prestației sportive a clubului de volei Unic Piatra Neamț, chiar dacă și aceasta a fost catastrofală și poate ar merita o analiză. Discuția de față nu este nici pe subiectul Asociației Volei Club Unic, care apare ca debitoare în buletinul insolvenței, cu creanțe care se ridică la 1.760.277,34 lei (17,6 miliarde vechi), iar asta numai pe ultimii 3 (trei) ani analizați. Se ”sparie” gândul ce a fost înainte…
Subiectul principal ar trebui să fie cei care au permis să se întâmple asta. Este pur și simplu incredibil cum instituții publice, ale statului român, ale comunității locale, au acceptat să se ajungă în această situație. Dar să le luăm pe rând.
Pe tabelul creditorilor, prima este Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț. Teoretic, are de recuperat 532.403 lei! Practic, nu are de unde, pentru că nu s-a cerut atragerea răspunderii administratorului și nu există patrimoniu.
Cum a fost posibil să se adune atâta amar de datorie la stat, în condițiile în care o firmă – orice firmă anonimă, din cele mai mici – ajunge să fie somată de cum se adună 10 lei datorie? Sau asociația cu pricina s-a încadrat în capitolul legilor speciale privind datoriile?
Locul II al creditorilor aparține Primăriei Piatra Neamț, care are de recuperat 403.788 lei. Cineva ar putea exclama ”Nu se poate!”, că doar primăria a dat bani asociației, în numele și pentru ilustra lege a finanțărilor nerambursabile, care bani nu s-ar fi putut acorda în situația existenței unor datorii, fie la stat, fie la primărie. Însuși primarul Dragoș Chitic a afirmat răspicat că orice finanțare va fi sistate către asemenea asociații. Ei bine, nu!
Finanțări au fost, probabil că au fost și hârtii care să ateste lipsa datoriilor. Chestiunea este dacă ele prezentau o situație legală și dacă le-a verificat cineva. Din punctul nostru de vedere, cei care au dat bani către asociație, în timp ce aceasta avea datorii la stat și primărie, sunt buni de plată. Se aude, domnilor consilieri care ați aprobat banii și domnilor care ați făcut plățile?
Județul Neamț are, și el, de recuperat 77.376,07 lei, pe o situație exact ca la Primărie, singura diferebță fiind că datoriile sunt ceva mai vechi. Chiar și în acest caz, ar fi trebuit niște dovezi privind lipsa datoriilor și un dosar impecabil. L-au avut cei de la Unic?
Mai departe, trecând peste datoriile către Centrul Comercial Unic și DC&CO LTD, conduse de oameni prinși în angrenajul echipei la un moment dat și, oricum, societăți private, ajungem la două societăți ale muncipalității, Locativ Serv și CMI Urban.
Prima figurează cu două sume, 66.149,40 lei și 114.214,76 lei. Un total aproximativ de 1,8 miliarde lei vechi, o sumă imensă, care nu a deranjat pe nimeni, nici din conducerea veche a societății, nici dintre agamani, nici din primărie. Noua conducere a cerut insolvența și s-a ajuns în acest punct. Cei de la CMI Urban au de recuperat 37.685,69 lei, un mizilic pentru companie, că nici aici nu s-a deranjat cineva să îi recupereze la timp. Mai ales că Vasile Ouatu, șeful clubului Unic, a fost cât se poate de AGAMAN la Urban, ca să închidem cercul.
Chiar nu răspunde nimeni de banii aruncați pe geam de respectivele instituții? Poate s-ar cuveni, că tot e atâta nevoie de bani la bugetul de stat, nemaivorbind de nevoile bugetului local, binecunoscute de toată lumea.
Valentin BĂLĂNESCU
P.S.: Despre nevoile locale mai puteți reciti aici.
P.P.S.: Despre ce a căutat Vasile Ouatu în viața Companiei Municipale de Investiții Urban SA, puteți reciti aici, iar despre ce a însemnat Compania Municipală de Investiții Urban SA nu strică să ne aducem aminte, de aici.