Cunoscuți în ultima perioadă ca inspectori școlari generali adjuncți promovați pe linie de partid, profesori Elena Laiu și Ioan Milea și-au depus recent dosarele pentru a primi gradație de merit în următorii 5 ani. Laiu și Milea nu au optat pentru secțiunea personal didactic de conducere, de îndrumare și control, cum ar fi fost normal, și au ales să ocupe locul unor profesori, depunând dosarele la categoria personal didactic de predare. Motivul este simplu: ca manageri, ei nu pot primi gradație de merit întrucât au binemeritat calificativul ”bine” de la Minister. În schimb, pe linia profesorală, Laiu și Milea ar putea căpăta gradație de merit pentru că, la acest capitol, calificativul ”foarte bine” este îndeplinit, în condițiile în care au foarte puține ore la catedră, iar obligațiile de inspectori de multe ori fac ca aceste ore să fie predate într-un ritm susținut. Ar fi fost și un pic ciudat ca un director să le dea calificativ mai mic, de vreme ce ambii au un cuvânt de spus în aprecierea activităților directorilor.
”Situația am trimis-o spre analiză la Minister și așteptăm un răspuns. Noi nu am validat aceste dosare, de fapt niciun dosar nu este validat, trebuie să treacă prin Consiliul de Administrație, prin Comisia Paritară și sperăm ca, până atunci, să primim și un punct de vedere din partea ministerului de resort”, a precizat prof. dr. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț.
Întrebat dacă nu-i, totuși, paradoxal ca Elena Laiu și Ioan Milea să fie mai buni ca profesori decât ca inspectori, având în vedere calificativele primite, Viorel Stan a preferat să înghită în sec, semn că viața de inspector școlar nu-i chiar așa ușoară cum s-ar putea crede.
Cât despre exemplul dat de cei doi conducători ai învățământului nemțean, promovați pe linie de partid ca generali adjuncți, aceștia transmit elevilor și colegilor o lecție de viață: dacă ai posibilitatea, înhață tot ce poți, cât poți și ești la putere.
Valentin Bălănescu, Ana Moise