* Un subiect fierbinte – Codul roșu de caniculă
”Aș vrea să fac câteva recomandări. Cetățenii să respecte recomandările noastre, ale Direcției de Sănătate Publică și ale celorlalte instituții publice. Am convocat întâlniri de urgență cu toți factorii de decizie și am stabilit ce măsuri trebuie luate. Avem o comunicare foarte bună cu ISU Neamț și cu Prefectura. De asemenea, am încheiat contracte de colaborare cu cele 38 de farmacii care sunt puncte de prim-ajutor în Piatra Neamț, lista acestora se găsește pe pagina de Facebook a primăriei. Ca măsuri suplimentare, Salubritas va intra să stropească străzile din municipiul Piatra Neamț, iar în cartierul Văleni 2, la solicitarea locuitorilor de acolo, vom duce cisterne cu apă” – Dragoș Chitic, primarul de Piatra Neamț.
* Alt subiect fierbinte – Codul roșu din Consiliul Local Piatra Neamț devine galben-verzui
”Așa cum s-a văzut, a fost o ședință altfel, ieșită din tiparul clasic, impus de majoritatea PSD-ALDE în ultimul an. Ședința a durat 3 ore și 20 de minute și fiecare proiect a fost dezbătut, bine analizat, apoi supus dezbaterii și votului responsabil. PMP a votat altfel, a susținut proiectele inițiate de mine și susținute de colegii mei liberali, a exprimat un vot în interesul cetățenilor și al orașului. Este de apreciat. Se pare că și-au dat seama că social-democrații îi trag în jos și nu mai acceptă deciziile lor autoritare” – Dragoș Chitic.
Și, dacă tot s-a ajuns la mintea românului cea de pe urmă, speranța primarului e să ajungă acolo și ceilalți consilieri: ”Îi așteptăm și pe consilierii PSD și ALDE să facă la fel. Noi suntem deschiși la dialog, atâta timp cât dialogul este constructiv și care, în final, duce la decizii care sunt favorabile municipiului Piatra Neamț”, a precizat primarul.
Totuși, ședința de ieri, 29 iunie, n-a fost numai bucurie:
”Regretabil este că nu s-a deblocat decât parțial situația cu Piața Centrală. Vreau să subliniez că nu realizarea majorității în Consiliul Local este scopul meu principal, ci ca majoritatea consilierilor locali să susțină proiectele benefice pentru oraș și cetățenii orașului. Putem fi un partener serios pentru oricine dovedește că vrea binele orașului”.
* Despre Piața Centrală, din nou
”PSD și ALDE au vrut ca piața să rămână închisă”, a spus, cu multă hotărâre, Dragoș Chitic. ”Proiectul nr. 1 (cu transmiterea pieței ca bun de retur către CMI Urban – n.red.) este proiectul pentru care eu, personal, sunt cel mai supărat. Mă așteptam să se propună soluții alternative, dar nu, s-a respins și motivațiile sunt puerile. Este cea de-a șasea încercare pentru redeschiderea rapidă a pieței. Singura formulă legală pentru asta este transmiterea pieței centrale ca bun de retur către Urban. Urban este singura care poate primi acum piața centrală. Aș fi așteptat cu interes o soluție alternativă care să ducă la redeschiderea pieței”, a spus Dragoș Chitic.
Pe de altă parte, bine că s-a votat proiectul cu licitația pentru desemnarea administratorului: ”Măcar a trecut, după trei luni și jumătate în care s-au opus! Este doar o rezolvare parțială a problemei. Nu înseamnă că Piața se va deschide mai repede. Din punctul meu de vedere, e tot nesatisfăcător. Licitația, procedural, înseamnă minim două luni, fără să existe contestații. Semnarea contractului cu noul administrator se va face în prima jumătate a lunii septembrie, iar apoi, încă două săptămâni, noul administrator va avea nevoie să încheie contractele cu cei din piață, să organizeze deschiderea pieței. Trebuia aprobată soluția Urban! În cel mai fericit caz, abia la sfârșitul lui septembrie se va deschide piața. Dacă se fac contestații, e imposibil de dat un termen! PSD și ALDE, din nou, au dat dovadă de lipsă de responsabilitate și din cauza lor vor fi condiții improprii pentru activitatea de comerț la Piață toată vara”.
* Baia Comunală sau mintea primăriei cea de pe urmă
”Caietul de sarcini pentru desemnarea unui administrator la Baia Comunală este, de data aceasta, favorabil administrației locale și va aduce un plus de 30.000 de lei lunar”, a precizat Dragoș Chitic.
Tragem concluzia că, până acum, ani la rând, favorabilitatea și banii au fost către altcineva.
* Refinanțarea creditului mic și o analiză a creditului mare
”S-a aprobat refinanțarea creditului mic, de 72,5 milioane de lei. A fost și amendamentul făcut de colegii mei, care presupune două etape: scoaterea la licitație a refinanțării creditului mic și o analiză pe creditul mare (de 150,7 milioane de lei noi – n.red.). Motivația este în faptul că, de la 1 ianuarie 2018, crește rata lunară, așa a fost prevăzut la momentul contractării creditului. Vrem să prevenim un eventual dezechilibru financiar. Vrem să diminuăm creșterea ratei lunare (?!?!?). Nu este un pericol iminent. Dacă nu reușim, sunt soluții alternative: din septembrie anul viitor scăpăm de plata ratelor la E-On Gaz, așa cum a fost eșalonarea, apoi, tot anul viitor, încheiem plata către Fundația Caritatea pentru plata sediului vechi al primăriei și, în plus, există o tendință de creștere a încasărilor la buget. Ne vor rămâne mai mulți bani pentru oraș, pentru investiții, pentru reparații, pentru pregătirea documentației pentru fonduri europene și asigurarea cofinanțării proiectelor europene”.
* Un proiect interesant
Așa l-a descris primarul. ”Este identificarea clădirilor și terenurilor neîngrijite și stabilirea unui impozit dublu pentru proprietățile acestora, conform Codului Fiscal. Este o măsură benefică pentru că va crește preocuparea proprietarilor lor și-i va determina să aibă grijă de proprietățile lor (sic!)”.
* Patru proiecte foarte importante
”Am interveni pentru depolitizarea comisiilor consiliului local, politizate excesiv de PSD și ALDE. Este vorba de comisia pentru acordarea locuințelor, cea pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă și cea de selecție a membrilor CA în societățile publice. Noi nu suntem ca ei! Am făcut propuneri, lăsându-le loc și lor. Așa trebuie să funcționeze o instituție publică: toți reprezentanții partidelor trebuie să-și spună punctul de vedere”.
Despre reprezentanții din AGA la societățile consiliului local… numai de bine de la dl. Chitic:
”PSD ajutat de ALDE au politizat societățile publice și au promovat oameni care au demonstrat lipsă de profesionalism. Agamanii au slujit interesele partidelor, nu al Consiliului Local. Noii membri AGA au obligația să facă ordine în aceste societăți, să facă o analiză, o evaluare și să stabilească măsurile de intervenire”.
* Trei proiecte ”AȘA NU!”
Referindu-se la două proiecte inițiate de consilierul ALDE Cătălin Misăilă (parcări mai ieftine cu 50% la bloc și loc de veci gratis celor care au sub 1.000 de lei lunar pe membru de familie), dar și la cel inițiat de pocăiții de la PMP (reducerea tarifului la parcările publice cu plată), Dragoș Chitic a fost ferm:
”Aș putea încadra aceste proiecte la categoria «AȘA NU!» O simplă cerere, cu motivații stupide, nu poate duce la efecte benefice mai cu seamă într-o zonă atât de importantă pentru Piatra Neamț! De altfel, s-a și văzut la vot, unde rezultatul pentru proiectul cu cimitirele a fost doar de 5 voturi pentru! E clar că au fost proiecte cu tentă, dar nici măcar ei toți nu au votat pentru așa ceva! E jenant, rușinos și descalificant pentru cei care vin cu asemenea propuneri, pe care eu le consider lovituri politice iresponsabile! Iar în privința parcărilor de reședință, este demagogie și ipocrizie care au atins cote maxime! Noi am propus acum șase luni reducerea cu 30% a tarifelor la Parking și ei s-au opus de două ori. Noi aveam la bază calcule făcute, din care rezulta că reducerea este posibilă și suportabilă de societate. Nu am renunțat la idee, mai ales acum, când se configurează o nouă majoritate în Consiliul Local. Vom relua calculul, vom actualiza datele problemei, pentru că multe din ele s-au schimbat – în primul rând, a crescut foarte mult salariul minim – și vom veni cu o propunere realistă și argumentată”.
* Schimbarea directorilor – bucuria nebunilor?
Întrebat direct despre mazilirea directorului de la Locativ Serv, cunoscute fiind conflictele între Dragoș Chitic și Jănel Iosub, primarul a răspuns politically: ”Noi nu facem ca ei! Nu schimbarea directorilor e scopul acestor modificări din structura AGA. Se analizează și, acolo unde se constată deficiențe, se poate ajunge și la asta, respectând procedurile legale. Azi, la unele societăți ale Consiliului Local, nu există manageri profesioniști! Eu m-am săturat ca Locativ să-și bată joc de cetățeni și m-am săturat să circul prin gropi în Piatra Neamț!”
* Și, din nou, despre Piață, cu parlamentarii băgați în ea
În ciuda proiectelor aprobate și a celor picate, Piața Centrală nu putea, nu poate și nici nu va putea fi deschisă până nu ajunge la Piatra Neamț protocolul încheiat cu Compania Națională de Investiții, prin care, pe baza semnăturii ministrului Sevil Shhaideh, obiectivul să fie înapoiat Primăriei. Restul sunt povești de vânzare a blănii ursului din pădure. A recunoscut-o chiar dl primar: ”Fără acel protocol, nu se poate semna un contract cu noul administrator. Facem în continuare presiune publică, am apelat și la parlamentari care să facă interpelări la adresa ministrului Shhaideh, pentru ca acel protocol să ajungă semnat la Piatra Neamț. Dar, vreau să spun un singur lucru: dacă cineva își închipuie că Piața Centrală va fi o vacă de muls, se înșeală! Va fi foarte greu pentru noul administrator să administreze (sic!) cu redevența mare pe care o va avea de plătit! Să nu creadă cineva că se va îmbogăți din administrarea Pieței!”.
a consemnat Dana OSTAHIE