Primăria Municipiului Roman, în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Neamț și Spitalul Municipal de Urgență Roman, continuă campania începută în urmă cu un an, ”Romașcanii salvează vieți”.
Prin această campanie administrația publică Roman intenționează să stimuleze cetățenii să doneze sânge și să-i facă părtași la un act civic și nobil totodată, acela de a contribui la salvarea unor vieți.
Campania se desfășoară în toată luna august, iar donarea de sânge se poate face la punctul de colectare din Policlinică, pe strada Tineretului nr. 28, etaj 2, telefon 0333-401.152. Programul pentru donare este zilnic, între orele 7.00 – 11.00.
Primăria Municipiului Roman oferă tuturor donatorilor, pe perioada derulării campaniei, carduri de acces valabile pentru 3 intrări la ștrand. Primăria Roman vrea să fie un exemplu în această campanie umanitară și va înscrie proprii angajați dornici să doneze sânge într-o bază de date specială, astfel încât, atunci când se va declanșa o criză de sânge, aceștia să se prezinte la Centrul de Transfuzii pentru a-și ajuta semenii.
Din protocolul campaniei de donare de sânge:
„CONDIȚII PENTRU DONARE SÂNGE:
– vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani;
– greutate minimă – 58 kg femeile și 60 kg bărbații;
– hipotensiune: TA < 100/60 mmHG;
– hipertensiune: TA > 80/130 mmHG;
– să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie – 4 dioptrii, anemie, gripă;
– să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării.
RECOMANDĂRI:
Înainte de recoltare se poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe; nu se recomandă consumul de proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc)
Nu este indicat fumatul înainte și după donare cu o oră.
DOCUMENTE:
Buletin sau carte de identitate, în original;
Document provizoriu de identitate, în original;
Carnet de conducere eliberat în România, în original;
Carte de alegător, în original;
Carnet de serviciu, în cazul militarilor;
Pașaport, în original;
Pașaport, pentru cetățenii altor state care locuiesc în România de cel puțin un an.
ETAPELE DONĂRII:
Informare asupra importanței sângelui, procesul de donare, beneficiile și riscurile donării;
Selectarea donatorilor – se va avea în vedere siguranța donatorului și a pacientului care va primi produsele sanguine;
Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.);
Examen medical (anamneză și examen clinic);
Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.);
Recoltarea de sânge (eprubete-pilot din care se realizează analizele biologice și alte teste și sânge destinat obținerii de produse sanguine pentru transfuzii);
Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge
La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface, ca volum în câteva ore, iar celular în 2 săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință. Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.
După donare este recomandat să se crească consumul de lichide în primele 24 de ore.
DREPTURILE DONATORULUI:
Să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidențiale.
La cerere, există posibilitatea efectuării și altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare.
O zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaților cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării;
Decontarea cheltuielilor de transport dacă donatorul are domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge;
Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile), dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat;
Alocație de hrană sub forma a 7 tichete de masă (cu valoarea nominală de 66,99 de lei) sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii.”
Medicul Nicoleta Popescu, coordonatorul Centrului de Transfuzii Roman a explicat necesitatea crescândă de sânge din timpul verii: „Datorită temperaturilor ridicate de afară foarte multe persoane cu patologie severă decompensează și cererea de sânge crește. În contextul în care de obicei în perioada verii persoanele donatoare înscrise deja se prezintă mai puțin la centrele de donare, probabil datorită concediilor. În ultima perioadă la noi s-au prezentat persoane vârstnice la care necesarul de sânge este cert, cu hemoglobine foarte mici, de 3,5 – 4, care au necesitat administrare de sânge de urgență. De altfel la nivel național există o mare nevoie de sânge.”
(D.A.)