Povestea Pieței Centrale din Piatra Neamț și a terenului aferent tinde să se transforme într-o telenovelă tipic românească, cu actori mediocri, care joacă fără un scenariu prestabilit, improvizând, în funcție de evenimente, cu speranța că vor ieși din încurcături. Fără a reaminti toate întârzierile generate de tot felul de încurcături în documentație, să rezumăm doar miezul problemei. După ce, oportun și la timp, a ars Piața Centrală, iar banii din asigurare s-au dus pe achitarea unor datorii istorice, în loc să fie folosiți la reconstrucție, s-a găsit soluția refacerii Pieței cu bani de la Guvern, nu de la Primărie. Asta ca să fie clar, să nu fie discuții în campaniile electorale și la momentul tăierii panglicii. Guvernul a făcut acest lucru prin Ministerul Dezvoltării, via Compania Națională de Investiții, care, pentru a se putea apuca de treabă, trebuia, obligatoriu, să primească terenul și resturile Pieței. Așa a început un adevărat dans al hârtiilor în Consiliul Local Piatra Neamț, finalizat cu gafe administrative de proporții.
* Prima greșeală: tot terenul din Piață dat la CNI
Când s-a văzut cu finanțarea asigurată, Primăria a vrut să împuște mai mulți iepuri dintr-o lovitură: o Piață nouă, rapid construită rapid, dar și activități specifice de piață derulate de Urban pe terenul care, altminteri, trebuia să fie organizare de șantier. Pe 28 iulie 2015, Consiliul Local adoptă o hotărâre și dă Companiei Naționale de Investiții clădirea arsă și 13.753 mp de teren.
Obligat să ducă la îndeplinire hotărârea era primarul, prin compartimentele sale de specialitate. Din acel moment, primarul ar fi trebuit să predea terenul, liber de sarcini, fără alte activități comerciale desfășurate pe el. Este stipulat, negru pe alb, în HCL 180/28.07.2015, adoptată de Consiliul Local.
Ce a uitat primarul – nu mai vorbim de compartimentele sale de specialitate – a fost să anunțe, oficial, CMI Urban că nu mai poate desfășura activitate pe terenul din Piață. Lucru pe care, sigur, cei de la Urban ar fi trebuit să-l știe, dar asta este altă problemă.
Timp de mai multe luni, până în martie 2016, Urban a desfășurat activitate economică pe terenul din Piață și nimeni nu a deranjat-o. Dacă ar fi făcut o faptă similară o societate oarecare, care să nu fie sub pulpana Primăriei și nici parte a frăției inelelor din Piatra Neamț, ar fi fost executată imediat. Dacă Mesagerul de Neamț nu ar fi atras atenția asupra ilegalității flagrante, lucrurile ar fi mers înainte, pe modelul ”noi votăm și facem ce vrem, ce mai contează un fleac numit lege”. Puși în fața evidențelor, cei de la Urban, împreună cu cei din Primărie au căutat soluții pentru intrarea în legalitate. Nu și-au pus, niciun moment, problema să elibereze terenul, că așa pleașcă necontrolabilă cu greu se mai putea găsi. În primă fază, CMI Urban a cerut ea terenul de la Compania Națională de Investiții, dar a fost trimisă elegant la plimbare, pe motiv de depășire de competențe. Așa că s-a trecut la faza a doua: a cerut Primăria terenul, ca să poată acoperi prostia făcută cu un an înainte.
* A doua greșeală: s-a luat terenul, dar nu s-au încheiat actele
Urmare a predării amplasamentului de 13.753 mp, după contractarea lucrărilor și demararea execuției – teoretic, acolo ar fi trebuit să existe organizare de șantier, dar, în realitate, acolo existau tarabe, lucru despre care CNI nu a fost informat, pentru că, în acest caz, ar fi trebuit să facă o reclamație organelor de cercetare penală, că niște indivizi fac afaceri pe terenul ei -, prin adresa nr. 1558/03.03.2016, UAT Piatra Neamț solicită acordul pentru utilizarea unei părți din terenul predat în baza HCL 180/09.06.2015, respectiv a unei suprafețe de 7.153 mp. În adresă, nu se spune că acolo se desfășoară oareșce activitate, dar se atrăgea atenția Companiei de Investiții că nu are nevoie decât de 6.600 mp pentru derularea lucrărilor și organizarea de șantier (!?!).
După o analiză doar din punct de vedere juridic, prin adresa nr. 4055/16.03.2016, CNI a adus la cunoștința Primăriei Piatra Neamț că, ”potrivit principiului revocabilității actelor administrative”, solicitarea privind revocarea predării suprafeței de 13.753 de mp către CNI nu se poate realiza decât printr-un act cu cel puțin aceeași forță juridică precum a actului revocat. Astfel, CNI nu putea da curs solicitării beneficiarului, în a utiliza terenul de 7.153 mp, fără emiterea unei hotărâri de Consiliu Local și, ulterior, încheierea unui protocol între semnatarii predării inițiale. Adică între cei trei actori: Primărie/ Consiliu Local, Urban și Compania Națională de Investiții.
Primăria dă o hotărâre nouă, ia 7.153 mp de la CNI, îi dă la Urban o lună mai târziu, trimite o adresă la CNI, dar se oprește aici. Nu mai încheie protocolul de predare-primire a terenului, pentru a închide cercul documentelor.
Urmarea acestei greșeli/ omisiuni: hotărârea Consiliului Local din 2016 nu a produs efecte juridice pentru Compania Națională de Investiții, care a primit 13.753 mp și, în 2017, la finalizarea protocolului de predare-primire, a înapoiat exact aceeași suprafață!
Greșeala este doar a celor care ar fi trebuit să pună în aplicare HCL 180 din martie 2016: primarul, prin compartimentele din cadrul aparatului său de specialitate.
* Un raport de noaptea minții
În căutarea soluțiilor miraculoase, care să ascundă banii încasați fără justificare de CMI Urban, în aprilie 2016, apare o altă hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, prin care 5.118 mp iau drumul spre societatea în insolvență a municipalității. Consilierii votează cu voioșie că se modifică anexa 1 din contractul de concesiune existent între Primărie și Urban. Se putea modifica acest contract doar prin votul consilierilor sau trebuia ca și Urban să mimeze că este de acord? Mai ales că se află în insolvență, procedură cu prevederi speciale în asemenea cazuri.
Cert este că nimeni nu s-a mai obosit cu asemenea fleacuri. Urban, cu sacii în căruță, a continuat activitatea, primăria a considerat că și-a făcut treaba și s-a așteptat finalizarea construcției.
Din punctul nostru de vedere, ar trebui să analizeze cineva cum s-au putut înstrăina peste 5.000 mp de la Primărie, pe baza unui raport de specialitate, senzațional prin faptul că nimeni nu înțelege nimic din înșiruirea de cifre și fapte. În numai două fraze, autorul ne poartă prin minister, Compania de Investiții, CMI Urban, pentru ca, în final, să conchidă: mai rămâne niște teren, exact pentru Urban, fapt pentru care propune modificarea unui contract de concesiune. Raportul, așa cum este el, a fost însușit de toată conducerea primăriei și s-a materializat în hotărârea de care vorbeam.
Redăm textul, pentru posteritate:
«Prin HCL nr. 102 din 24.03.2016 cu privire la modificarea art. 1 din HCL nr. 180/28.06.2015 privind predarea către Ministerul Dezvoltări Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții ”CNI” SA a amplasamentului din str. Baltagului nr. 8 asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții ”Piața Centrală Agroalimentară Sfântul Gheorghe din municipiul Piatra Neamț” și abrogarea în parte a HCL nr. 149/25.05.2015 s-a aprobat predarea MDRAP prin Compania Națională de Investiții SA a terenului în suprafață de 6.600 mp situat în str. Baltagului nr. 8 identificat cu NC 62102.
Suprafața de teren de 11.718 mp. ce a avut ca destinație piață agroalimentară a fost concesionată de SC CMI URBAN SA ca bun de retur și a fost exclusă din contractul de concesiune nr. 18684 din 10.12.1999 actualizat la data de 24.03.2006, încheiat între Municipiul Piatra Neamț și SC CMI URBAN SA în conformitate cu HCL nr. 230 din 18.08.2014, în conformitate cu prevederile HCL nr. 102/24.03.2016 s-a predat 6.600 mp Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții ”CNI” SA rămâne o diferență de teren de 5.118 mp. necesară desfășurării activității de piață agroalimentară.»
Cine înțelege ceva din text este invitatul nostru pentru explicații. Ar fi curios de știut câți consilieri au citit raportul, câți l-au înțeles și au ridicat mâna în cunoștință de cauză.
* În concluzie
În ciuda mai multor hârtii oficiale, terenul din Piața Centrală, pe care Urban și-a desfășurat activitatea, nu a fost al Primăriei în perioada iulie 2015 – iulie 2017. Primăria a înstrăinat un teren fără să fi finalizat protocolul cu CNI, ceea ce a făcut ca HCL cu pricina să nu producă efecte juridice.
În acest moment, terenul din Piața Centrală este al Primăriei și se așteaptă finalizarea licitației pentru clădirea pieței. Că, și acum, îl administrează Urban nu mai miră pe nimeni, deoarece funcționează principiul ”din greșeală în greșeală, spre victoria finală”.
Evident, după regulile unei societăți democratice, cei care au greșit ar trebui să plătească, indiferent că au făcut-o din prostie, neștiință sau lene. Urban SA trebuie să justifice banii încasați, iar Consiliul Local ar trebui să ceară socoteală executivului pentru situația creată, de nepunere în execuție în mod corect a unei hotărâri.
* Poziția struțului la Primăria Piatra Neamț
Am încercat să obținem un punct de vedere de la Primăria Piatra Neamț asupra statutului terenului din strada Baltagului nr. 8. Primarul Dragoș Chitic este în concediu și, la fel ca anul trecut, în aceeași perioadă a plecat în concediu și secretarul Florin Fecic. În lipsa lor, viceprimarul Gavrilescu a promis că va da un răspuns, după care a început dansul minciunilor copilărești: ba e plecat pe teren fără telefon, că l-a uitat la birou, dar răspunde cineva la el, ba este înnebunit de treabă.
* Poziția stand-by la CMI Urban
Societatea în insolvență CMI Urban a fost, și ea, rugată să dea un răspuns privind justificarea legală a folosirii terenului de la Piață. Administratorul special al societății ne-a asigurat că va răspunde, dar după licitație, când, zicem noi, poate va apărea de undeva un protocol, despre care acum nu se știe dacă există. Unul care să justifice, cum spuneam, intrarea în legalitate apropo de terenul din Piață.
Valentin BĂLĂNESCU