Pe 15 septembrie, calendarul creștin ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Nechita Gotul, născut în veacul al IV-lea d.H. și crescut în Dacia lui Traian, de pe malul stâng al Dunării, țară pe care, în acele vremuri, o stăpâneau goții.
Sfântul Nechita credea în Hristos și a acceptat Botezul din partea episcopului got Teofil, care a participat la Primul Sinod Ecumenic din Niceea, în anul 325 d.H.
Sfântul Nechita a îndurat multe chinuri din partea regelui got păgân și a murit după ce a fost aruncat în foc. Trupul său a rămas nevătămat de flăcări și a fost iluminat cu o minunată strălucire. Noaptea, un prieten al mucenicului, un creștin pe care îl chema Marian, a recuperat trupul Sfântului Nechita și l-a îngropat în Cilicia.
În popor, se spunea că Nechita călugăr, văzând că dracul face răutăți oamenilor, l-a prins de păr, a făcut o bortă în laiță, i-a vârât părul și l-a împănat cu un cui. De aceea se zice ”Nechita care ține pe dracul de păr”.
Bătrâni povesteau că mulți care n-au ținut această sărbătoare s-au scrântit la minte.
Sărbătoarea lui Nechita călugărul era ținută și pentru ferirea de boli.
Prin unele sate, ”dacă vrai să nu-ți mănânce uliul paserile și să nu piară de boale, să ții ziua a doua după Cârstov sau Înălțarea Crucii”.