Fizioterapeuții care vor să se angajeze în unități sanitare nu pot obține, încă, autorizația de liberă practică. Documentul ar trebui să fie eliberat de Colegiul Fizioterapeuților din România, organism profesional care abia acum se înființează. Un proaspăt licențiat, care dorește să se angajeze la spital, ne-a declarat că în această situație sunt două generații de absolvenți: “De la Direcția de Sănătate Publică mi s-a spus că ei nu dau autorizație de liberă practică, întrucât se eliberează de către Colegiul Fizioterapeuților, care acum se înființează. Am înțeles că problema este mai veche, suntem două generații în această situație, până a apărut legea, până se înființează colegiul acum. Dacă nu mă pot angaja în spital, trebuie să caut un cabinet particular, dar la câte am fost, nimeni nu angajează. Abia am terminat facultatea și vreau să profesez în domeniul în care m-am pregătit, dar cred că asta ar însemna să-mi deschid un cabinet particular”. Oportunitatea de a lucra într-un spital este mare, anul acesta, când mai multe unități sanitare din județ organizează concursuri pentru astfel de posturi.
Anul acesta, de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, s-au emis doar două documente care permit fizioterapeuților să se angajeze într-un spital. “În perioada 1 ianuarie-15 februarie 2017, au fost solicitate și eliberate de către DSP Neamț două autorizații de liberă practică pentru fizioterapeuți”, precizează directorul executiv Anca Brîndușa Movilă. După apariția legii 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România, intrată în vigoare în data de 25 noiembrie 2016, pe o perioadă scurtă de timp DSP-ul a mai eliberat autorizații de liberă practică. Însă, doar în termenul de 90 de zile,după care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației ar fi trebuit să emită normele de aplicare a legii.
Metodologia a apărut, ulterior, iar, după discuțiile (de ani și ani) dintre medici pe de o parte, și specialiștii care au obținut licențe de fizioterapeut, kinetoterapeut urmând specializările din cadrul facultăților de educație fizică și sport, pe de altă parte, în luna iunie 2017 a apărut și Statutul Colegiului Fizioterapeuților. Acest document permite, acum, înființarea organismului profesional. Alegerile pentru structurile din teritoriu sunt programate pentru data de 12 noiembrie (primul tur), fizioterapeuții din Neamț fiind printre puținii din țară care vor avea colegiu aici. La nivel național, doar 25 de județe țin alegeri pentru colegiu, semn că nici disensiunile dintre profesioniștii acestui domeniu nu s-au stins. (C.I.)