În loc de motto, scuze: Echipa Mesagerul de Neamț îi cere scuze ACTORULUI Cornel Nicoară, în numele tuturor celor care știu cât a transpirat pe scena TT-ului!
A fost nevoie de 28 de ediții oficiale pentru ca Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț să se ducă pe Apa Sâmbetei, în cea de-a 29-a ediție, care se desfășoară la Teatrul Tineretului în perioada 10-19 noiembrie.
A fost cale de câteva decenii, dar, într-un final, s-a ajuns în acest punct: TT, simbolul atâtor generații, un principiu în sine, o uzină de actori născuți, iară nu făcuți, a ajuns să-și scuipe istoria și valorile, dintr-o pornire – ușor canibală -, girată de actualul manager, doamna Gianina Cărbunariu.
Nu încape discuție aici despre cum s-a organizat și cum se derulează ediția 2017 a acestui festival, nici despre semicentenarul de circuit închis, nici despre actuala echipă de conducere, nici despre cum a ajuns ea acolo, nici măcar despre cum va pleca.
Nu, discuția de față este despre cum, la finalul unei vieți petrecute pe scenă, un om ajunge să fie călcat în picioare de unii din cei care i-au trecut prin mână. Cornel Nicoară este un om ajuns la zenitul unei vieți în care a făcut și bine, a făcut și rău, ca oricare din noi, însă pe care nimeni nu-l poate acuza că nu a fost al Teatrului Tineretului. Ca actor, ca director vreme de zece ani – cinci, într-o perioadă când a face cultură în România însemna mers pe sârmă ghimpată, cinci în anii 2000 -, ca om de cultură. Pentru toate acestea, pentru cele știute și neștiute, Cornel Nicoară este un om care merită respectul nostru, al tuturor celor care, deși nu ajungem să conducem Teatrul Tineretului, măcar trecem pe lângă el. Pentru că omul Cornel Nicoară este una din pietrele din zidăria acelei instituții. Să umilești un astfel de om și nici măcar să nu-ți asumi asta, folosind alte guri, din cele obișnuite să te scuture de scame, spune foarte multe despre caracterul unei echipe noi, care nu acceptă un trecut valoros.
Ca să nu mai vorbim despre spectacolul aniversar care a omis directorii de după 1990, din rațiuni obscure, trecând peste un Nicolae Scarlat, un Corneliu Dan Borcia, ca să nu fie pomenit Liviu Timuș.
Pentru detalii, urmăriți video aici.
Zicea Tudor Gheorghe, într-un cântec, că ”Au făcut copiii noștri dinți,/ Mușcă din bunici și din părinți,/ Mușcă din văzduh și din pământ,/ Mușcă și din morții din mormânt”. Ei bine, noua echipă de conducere n-a ajuns încă să muște din Corneliu Dan Borcia – Dumnezeu să-l odihnească! -, s-a repezit doar la dl. Nicoară, dar probabil urmează să-i ia la rând pe toți cei care, în cele cinci decenii de Teatrul Tineretului la Piatra Neamț, au muncit ca astăzi să avem un nou manager, chemat și apoi stabilizat la fel de politic ca și cei dinaintea sa.
Iar despre dl Cornel Nicoară se mai cuvine precizat un lucru: în decembrie 2004, cu ocazia Zilei Naționale a României, a fost decorat de Președintele României, pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești. Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, Categoria D – ”Arta spectacolului”. Aceeași distincție pe care au primit-o și alți actori de la teatrele din țară, inclusiv de la cel din Târgu Mureș, acolo unde tânăra domniță Cătălina Ieșanu și-a făcut studiile de actorie, până să ajungă să citească dintr-o foaie cât de șef a fost Cornel Nicoară toată viața lui (minutul 1.12). Aceeași distincție pe care nu a primit-o, bunăoară, distinsa domniță Loredana Grigoriu (min. 1.55), deși ajutor pe traseu a primit. Inclusiv de la Cornel Nicoară.
Decretul 1094/2004 îl plasează pe Cornel Nicoară nu doar în compania atâtor actori și lucrători în teatrele din țară, dar și alături de alți oameni valoroși – cercetători științifici în biblioteci și muzee, membri ai asociațiilor Cultul Eroilor, lucrători în Direcțiile pentru Cultură și Patrimoniu din țară, diplomați, preoți, profesori, arhitecți, sculptori, artiști plastici etc. A, sigur, au fost decorați prin același decret și câțiva ”anonimi”, de genul Nicu Alifantis – care tocmai ce a felicitat TT-ul la semicentenar -, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu sau și mai ilustrul ”necunoscut” Grigore Leșe. Care au putut fi zăriți pe scena TT, dar ne așteptăm să nu mai prindă această ocazie în viața lor, fiindcă nu cadrează cu proiectul de management.
Decretul integral, aici.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Editia aceasta a festivalului pare una conspirativa, confidentiala, chiar anosta. Nimic din preajma institutiei nu sugereaza ca ceva deosebit s-ar intampla acolo. Abia de se aprind luminile cu putin inainte de spectacol.Parca ar fi un priveghi.La Wolfgang, spre exemplu, s-a stat in trotuar pana inainte cu 2-3 minute de inceperea spectacolului, care bineinteles ca a inceput cu o destul de consistenta intarziere.
O atmosfera sumbra, parca se doreste a se ascunde ceva. Nu asta inseamna teatru, nu asta inseamna festival.
La recentele festivaluri la care a fost invitat TT, asa au vazut? La Braila, de exemplu.
Nu stiu cine e persoana care conduce acum aceasta institutie si ce(cine) o recomanda.
Pare a fi o persoana conflictuala, locuita de frustrari. Doua ziceri se potrivesc destul de bine: 1) nu toata musca face miere si 2) si caii alearga, dar nu dau lapte.