La sesizarea unui cititor, acum o lună, am fost la Mănăstirea Brădițel, în spatele căreia, după un gard din scânduri, am găsit un adevărat depozit de gunoaie, în pădure. Tot felul de obiecte de uz casnic devenite nefolositoare – lighene sparte, cădițe, suporturi de damigene, oale, cratițe și tigăi -, amestecate cu haine negre, pantofi și șlapi rupți, poșete, pamperși, peturi și doze de bere de toate mărcile, sticle de lichior și o mulțime de seringi, ambalaje de medicamente și pungi de perfuzii. Am scris și am tras, astfel, semnalul de alarmă pentru autoritățile competente, dar și obligate, să vegheze la protecția mediului. Materialul de atunci, aici.
Gradual, responsabilitățile încep de la primărie, continuă cu administratorul pădurii – Direcția silvică, prin ocolul de care aparține suprafața respectivă – și cu Garda de Mediu. După exact o lună, ne-am dus, din nou, la Brădițel.
Și am găsit un morman de cenușă, în buza râpei, unde au fost arse haine de mănăstire, dar și încălțări, plus o parte din mormanul de gunoaie. Mai la vale, însă, covorul de peturi și de obiecte din plastic era la locul lui. Iar dintre gunoaie a țâșnit o căprioară, care s-a speriat de apariția noastră și a fugit în pădure. Se alimenta din restul rămas într-o pungă de perfuzie cu glucoză.
Am plecat spre Primăria Grumăzești, comuna de care ține, administrativ, Mănăstirea Brădițel. Amabil și sfătos, primarul Constantin Matasă ne-a asigurat că a luat măsurile necesare și a vorbit cu maica stareță, să mobilizeze personalul lăcașului de cult și să strângă absolut toate gunoaiele. I-am arătat pozele făcute cu o jumătate de oră mai devreme.
Și-a păstrat calmul, dar a pus mâna pe telefon și a sunat la mănăstire: ”Măicuță stareță, mi-ați spus că ați strâns gunoaiele și e plin de peturi. Nu se poate așa ceva! Dacă facem o treabă, păi haideți să o facem până la capăt și așa cum trebuie! Vă trimit eu oameni de la primărie, mobilizați și dumneavoastră câteva măicuțe și haideți să facem treabă gospodărească, vă rog frumos!”.
Deranjată evident de insistența noastră de a vizita, din nou, groapa de gunoi din spatele mănăstirii, maica stareță susținea, în continuare, că în pădure este curățenie. Cu pozele în față, primarul și-a păstrat atitudinea și i-a cerut, din nou, concursul în a igieniza pădurea. ”Lângă mănăstire, este un fermier, care are multe animale, iar măicuțele spun că și el mai aruncă acolo gunoaie. Până la urmă, nu asta este important. Contează doar să facem curat acolo. Eu nu vreau să ajung la sancțiuni, parcă nu-ți vine să dai amendă unei mănăstiri, sper să înțeleagă de vorbă bună”.
Pădurea din spatele mănăstirii, frumoasă și deasă de altfel, dar înecată în plastic și în deșeuri medicale – care au anumit risc biologic și tocmai de aceea se colectează în condiții speciale -, este în administrarea Ocolului Silvic Văratec.
”Eu am să discut cu pădurarul și am să-i spun să meargă acolo și să vadă despre ce este vorba”, a declarat Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț. ”Din câte am înțeles, pădurea este în proprietatea mănăstirii, însă asta nu le dă dreptul măicuțelor s-o transforme în tomberon. Pădurarul poate aplica amenzi între 1.000 și 2.000 de lei”.
Mult mai mari sunt, însă, amenzile pe care le poate aplica Garda de Mediu. Instituția are posibilitatea de a sancționa atât proprietarul și administratorul, cât și poluatorul. Amenzile încep de la 30.000 de lei. ”Eu am trimis echipă acolo și a fost și un reprezentant al Primăriei Grumăzești, imediat după ce a apărut articolul, acum o lună”, a declarat Iftime Petrariu, șeful Gărzii de Mediu Neamț. ”S-au stabilit sarcini foarte clare, iar domnul primar Matasă, cu care am colaborat foarte bine până acum, pentru că este om serios, m-a asigurat că se va rezolva problema”.
Luni, 20 noiembrie, subiectul gunoaielor de la Brădițel a fost, din nou, pus în discuție la nivelul Gărzii de Mediu. Iftime Petrariu a discutat, iarăși, cu primarul de Grumăzești și a primit alte vești: ”Mi-a spus că vineri și sâmbătă a trimis dumnealui oameni de la primărie și au făcut curățenie acolo, împreună cu maicile. I-am explicat că, pentru mine, curățenie înseamnă să nu mai existe niciun gunoi. I-am explicat, de asemenea, că trebuie să monteze niște panouri, pe care să scrie, mare, cu roșu, că este interzisă depozitarea deșeurilor în zonă. Iar dedesubt să scrie și care sunt amenzile pentru cei care nu respectă acest lucru, pentru că, pe mine, mă interesează, în egală măsură, să se igienizeze zona, dar să se și păstreze curățenia. Dacă iar se vor depozita gunoaie acolo, n-am făcut nimic! Săptămâna asta, o echipă de control de la noi va merge din nou la Brădițel, să verifice în ce fel s-a făcut curățenie. Eu, personal, n-am nicio satisfacție să dau amenzi, obiectivul meu este să fie ordine și curățenie, însă, dacă vedem că este vorba despre rea-credință, trecem la sancțiuni. Și, repet, putem amenda proprietarul, administratorul și poluatorul, pe rând sau pe toți odată. Decât să plătească atâția bani, eu zic că e mai simplu să ia primăria niște beneficiari de ajutor social, să le dea saci și să-i pună la treabă. Oricum, eu nu vreau să influențez în niciun fel echipa de control, dar aștept să văd ce constatări se vor face și, în caz că mai sunt gunoaie, nu voi lăsa lucrurile așa. Voi monitoriza cu atenție acest lăcaș de cult”.
Primarul Constantin Matasă ne-a asigurat că atât vineri, cât și sâmbătă, în zona din spatele Mănăstirii Brădițel s-a lucrat cu răspundere: ”Am fost și eu acolo, să văd care este situația. Au ieșit la treabă și maicile, au înghețat de frig săracele, dar au strâns tot. L-am scos și pe domnul fermier la curățenie și vă asigur că pădurea e curată. Așteptăm controlul de la Garda de Mediu fără nicio emoție”.
Și noi așteptăm rezultatele noilor verificări făcute de echipa de la Garda de Mediu. Cu speranța că, de data asta, covorul de plastic chiar a fost strâns din pădure și nu s-a făcut curățenie doar la 3 metri de gard. Și mai avem o speranță: aceea că Primăria Grumăzești chiar va urmări cum arată pădurea și le va convinge pe măicuțe să-și ia un container încăpător pentru deșeuri. Altfel, simbolul lăcașului de cult ar putea deveni copacul ”ornat” cu peturi și cu doze de bere, de pe marginea drumului care duce spre lăcașul de cult. Nu știm opera cui este, dar e clar că persoana care a ”împodobit” arbustul a vrut să transmită un mesaj.
Cristina MIRCEA, FOTO: Ștefan DAN
LATER EDIT: Mai mult de jumătate din gunoaie au fost strânse
Pe 22 noiembrie, o echipă de control din cadrul Gărzii de Mediu Neamț a fost la Mănăstirea Brădițel, să vadă cum arată pădurea. ”Mai mult de jumătate din gunoaie, aproape trei sferturi, au fost strânse”, ne-a declarat Iftime Petrariu, șeful Gărzii de Mediu Neamț. ”S-a stabilit ca, în termen de două săptămâni, să se adune și restul. După aceea, dacă mai aruncă cineva gunoaie acolo, schimbăm foaia și trecem la amenzi”.
Un comentariu
Hmmm… Sa urli din toti rarunchii ca esti slujitorul Domnului……sa-ti dedici viata credintei in acelasi tamp cu nonsalanta sa -i murdaresti creatia…