Gravidele și femeile cu afecțiuni ginecologice trebuie să se adreseze direct la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. De la 1 februarie, cabinetul de internări care ținea de secția Obstetrică-Ginecologie (OG) a spitalului a fost desființat. Gravidele care stau să nască au prioritate și, din momentul când ajung la triaj, sunt înregistrate în regim de urgență și sunt urcate la etajul IV. Alte urgențe care se bucură de un timp de așteptare de 1-3 minute, conform protocoalelor UPU, sunt gravidele cu dureri mari, cu sângerări, cu eclampsie, pacientele cu metroragii, iminențele de avort, sarcinile extrauterine.
“Pacientele se prezintă la triajul UPU și sunt înregistrate imediat, sunt evaluate și în funcție de nivelul de urgență – codul roșu impune un timp de așteptare de 1-3 minute dacă este un caz cu risc vital, de maxim 10 minute dacă este urgență critică, de 30-60 de minute în cazul pacienților de cod verde – se decide transferul imediat la etajul IV, pe secție, ori se cheamă medicul de gardă pentru consult. Pacientele care nu sunt urgențe majore vor sta să aștepte în vechiul cabinet de internări OG, nu pe holul spitalului lângă UPU. Tot la vechiul cabinet se și acordă consulturile de specialitate”, declară dr. Brîndușa Pavlidis, șefa UPU Piatra-Neamț.
Indiferent dacă vin cu mijloace persoanele sau cu ambulanța, pacientele au prioritate în UPU și au avantajul că, dacă au de așteptat, pot sta separat de restul pacienților, având la dispoziție vechiul cabinet de internări OG. Pentru pacientele la care se impun investigații complexe și consulturi timpii de așteptare se reduc, preluarea lor direct în UPU făcând posibile aceste examinări și analize, inclusiv cele obligatorii la internare. Orice problemă de sănătate, știută sau neștiută, poate fi constatată din start și menționată în foaia de observație a pacientei, document care o însoțește pe tot traseul internării, până la externare. Consultul de specialitate se acordă tot în cabinetul vechi OG, de la parterul spitalului. Dr. Daniela Burghelea, directorul medical interimar al SJU Neamț, spune că noua măsură va fi anunțată Serviciului Județean de Ambulanță Neamț și SMURD Neamț. (C.I.)
4 comentarii
Calul care trage,tot pe ăla îl bați …specific pur romanesc.Eu spun sa inchidă spitalul si să facă un UPU imens :)))))) Băi fratilor, medicii UPU mai au un pic si sunt de psihiatrie toți!!!Adica ginecologul să răspundă doar de ceva simplu, si restul problemelor ce apar sa raspundă tot UPU, ca sa nu raspunda doctoranda Chetreanu….astea da coaie frate!
Aglomerarea unui serviciu sufocat de pacienti si doar cu trei infirmiere pe tura ! Doar pentru ca un medic de garda nu si-a facut datoria! Se pune mereu,caruta inaintea calului !
Doamneee! Sa fii cu contractii si-n acest timp sa te intersectezi cu un politraumatizat, sa zicem. Minunat! Sau sa dai nas in nas, cum am patit eu, cu brancardul ce duce un cadavru (in sac din acela negru, stiti voi). E cevaaaaa…. Mai bine mutati naibii maternitatea, nu ne mai amestecati!
Eu am stat aproape o ora la internari, până mi a făcut fisa de internare..cred că dacă mai stăteam mult , nășteam acolo.. întrebări fără sens , nici măcar nu m au ajutat să mă schimb… personal de rahat , scuzați expresia..a durat mai mult făcutul fisei de internare (aproape o ora) dacat nașterea în sine ( 25 minute)..