Ovidiu Negru, specialist IT la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, este omul care a ”decodat”, pentru publicul larg, hotărârea de guvern privind ”categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu”. Ideea a fost a lt. col. Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, care s-a gândit la o metodă de a ajuta oamenii interesaţi, iar slt. Ovidiu Negru a creat o aplicație, care se găsește pe site-ul IGSU.
Cine vrea să știe dacă are nevoie de aviz sau de autorizație trebuie doar să intre pe secțiunea Ghid de avizare și să completeze datele necesare pentru verificarea încadrării.
Primul pas este categoria de importanță a clădirii. Am făcut o mică simulare și am introdus ca parametri înălțimea unei construcții sub 28 m, cu amprenta la sol de 400 mp, cu suprafața desfășurată de 800 mp, capacitate de 280 de persoane în total, din care 170 de persoane la parter și cu destinația de spital. În câteva secunde, aplicația generează ”verdictul”: SE IMPUNE obținerea avizului de securitate la incendiu deoarece obiectivul se încadrează în prevederile HGR 571/2016.
Pasul următor este ca, în funcție de etapa în care se află clădirea – proiectare, construire sau funcţionare -, utilizatorul să afle lista de documente necesare pentru obținerea avizului, în funcție de datele pe care le-a introdus. Aplicația funcţionează şi pentru avizul/ autorizația de protecție civilă și oferă, în plus, o listă a firmelor și experților atestați în domeniul situațiilor de urgență.
Informațiile, accesibile printr-un simplu click, sunt extrem de utile administratorilor construcțiilor cu tot felul de destinații, de la spații de producție la cluburi sau discoteci, care nu mai sunt nevoiți să bată drumurile și abia după aceea să afle că, pentru clădirea lor, nici nu este nevoie de aviz. Aplicația, disponibilă de anul trecut, a avut până acum cam 60.000 de accesări. Pentru realizarea ei, atât lt. col. Mitrea, cât și slt. Negru au primit plachete de onoare din partea șefului IGSU, la şedinţa de bilanţ al activităţii ISU Neamţ. Ovidiu Negru, care se afla într-o laterală a sălii Consiliului Judeţean şi se ocupa cu prezentarea PowerPoint a materialului de bilanţ, nu s-a așteptat să fie chemat în față pentru înmânarea distincției, iar Mihai Ciprian Mitrea știa doar despre subordonatul său că va fi evidenţiat, nu și de el însuși. Așa că, până la urmă, amândoi au fost surprinși.
* ”Cred în lucrurile dobândite prin merit”
Ovidiu Negru s-a născut la Roman, pe 19 aprilie 1982, într-o familie simplă, niciunul dintre părinţi neavând drept pasiuni ştiinţele exacte sau milităria. A învățat foarte bine la școală, iar diriginta l-a sfătuit să aleagă informatica, pentru că este un domeniu de viitor. A ascultat-o și s-a dus la Colegiul ”Vasile Sav”, apoi, la Universitatea din Suceava, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, care, la momentul acela (anul 2000), stătea cel mai bine din țară, din punct de vedere al dotărilor.
”Nu mi s-a părut greu niciodată, pentru că mi-a plăcut foarte mult și am reușit să-mi dezvolt gândirea algoritmică, ăsta fiind, de fapt, tot secretul în programare: când transpui totul într-un algoritm, găsești și limbajul. Evident, contează și satisfacțiile când duci la capăt un proiect. Nu știu dacă este o ocupație pentru o viață întreagă, dar știu sigur că-ți imprimă un anumit fel de a fi. Trebuie să lucrezi în echipă, să fii deschis, să accepți idei”.
Încă din ultimul an de facultate, Ovidiu Negru a început să lucreze la o firmă de publicitate din Suceava, inițial la relații cu clienții și, ulterior, ca director IT, iar, după absolvire, s-a mutat la o altă firmă cu profil similar. Și, deodată, în 2007, a aflat de la o cunoștință că se fac angajări la ISU. S-a hotărât să se înscrie la concurs.
”Ordinea și disciplina mi-au plăcut dintotdeauna, așa că mi-am spus să încerc și… am obținut ceea ce am vrut. Am fost angajat ca subofițer tehnic principal și mi s-a dat în grijă partea de IT. Lucram la Detașamentul Roman, am început să creez site-ul ISU Neamț și, în paralel, mă ocupam cu tehnoredactarea revistei «Salvatorul nemțean». Atunci erau puține calculatoare în toată instituția, acum tot personalul lucrează la calculator”.
Odată cu trecerea timpului, Ovidiu Negru a devenit din ce în ce mai implicat în ce face. Pentru un om care stă numai cu ochii în calculator la serviciu, ar fi de așteptat ca măcar acasă să evite o astfel de ”activitate”. Atipic, pentru cineva cu profesia lui, și pompier pe deasupra, informaticianul își ia de lucru și acasă, atunci când nu-i ajunge timpul pentru tot ce și-a propus în orele de program. Iar din decembrie anul trecut, după ce-a trecut în corpul ofițerilor, face naveta, pentru că a fost mutat la Piatra Neamţ, unde ocupă funcţia de ofiţer specialist II în cadrul Structurii de securitate.
”Mă trezesc la 5.30 dimineaţa şi, până ajung la serviciu, mă bucur de răsărit, de peisaj. Am învăţat să văd partea frumoasă a vieţii şi să cred în lucrurile dobândite prin merit”.
Structura de securitate, din cadrul ISU este responsabilă, aşa cum îi spune şi denumirea, cu securitatea datelor în format electronic, dar şi cu funcţionarea reţelei de intranet, printre alte atribuţii.
* ”Îmi plac ceasurile şi parfumurile”
Dincolo de profesie şi de pasiunea sa pentru calculatoare, Ovidiu Negru îşi petrece timpul liber în familie. Soţia lui lucrează în sistemul bancar, în apropiere de Roman, iar fetiţa lui, care are 8 ani, este elevă conştiincioasă în clasa a II-a. Învaţă foarte bine, semn că a moştenit din calităţile tatălui, şi-i place să experimenteze. ”A vrut la canto, am dus-o la canto, după un an, a renunţat. În viziunea ei, canto era egal cu a deveni vedetă şi a cânta pe scenă. Odată obiectivul atins, nu i s-a mai părut atractiv să meargă la canto, aşa că a vrut la dans. Şi a ţinut-o tot un an. Acum nu mai merge la niciun fel de activitate extraşcolară, dar sigur îi mai vine vreo idee. Mie, ca părinte, mi se pare foarte important s-o las să aleagă. O dirijez spre direcţiile în care ar fi bine să se orienteze, dar o las pe ea să decidă. Sunt încântat că-i place să citească. În 4 zile a citit o carte de 200 de pagini, ceea ce, pentru vârsta ei, mi se pare notabil. Dar am învăţat-o de mică. Îi citeam în fiecare seară şi cea mai mare pedeapsă pentru ea era să anulez programul de lectură”.
Sublocotenentului informatician, preocupat ca ordinea, disciplina, echilibrul şi mediul sănătos să fie şi acasă, nu doar la serviciu, nu prea îi place să se bage în treburile soţiei. Nu-l atrage gătitul, nici datul cu mopul, dar are partea lui de îndatoriri, pe care le îndeplineşte. Şi-i mai rămâne timp, din când în când, pentru micile lui pasiuni. ”Îmi plac ceasurile şi parfumurile, şi-mi place să citesc, în special cărţi de dezvoltare personală. Citesc şi cărţi în format electronic, citesc cum apuc. Cred în Dumnezeu, cred în destin, dar cred şi în liberul arbitru. Viaţa omului e făcută în aşa fel încât aproape în orice moment trebuie să ia decizii. Iar puterea de a alege este la el. De când erau Adam şi Eva în Eden li s-a oferit libertatea de a alege, iar ea a ales greşit. Cred că fiecare om este dator, faţă de el însuşi în primul rând, să se gândească la consecinţele alegerilor lui, pentru că va veni momentul când va culege ce-a ales”.
Peste 10 ani, Ovidiu Negru se vede tot la ISU, pentru că el crede în stabilitate şi în loialitate, dar pe o altă funcţie – rezultat al evoluţiei profesionale şi al alegerilor pe care le va face. ISU este instituţia care i-a oferit cea mai mare satisfacţie, pentru că acea plachetă de onoare l-a făcut să se simtă mândru.
”Eu mă gândeam că el va primi, pentru că am fost sunat la IGSU şi întrebat cine a făcut aplicaţia”, a spus lt. col. Mihai Ciprian Mitrea, şeful ISU Neamţ. ”Mă gândeam că va fi surprins şi-l vor năpădi emoţiile. Și aşa a şi fost, însă, la rândul meu, am fost şi eu surprins, pentru că nu mă aşteptam să primesc şi eu plachetă. Bineînţeles că ne-am simţit apreciaţi pentru această aplicaţie, care este foarte utilă. Meritul cel mai mare este al specialistului. Şi chiar este bun. La vremea la care a făcut el site-ul ISU Neamţ, în 2009, nu erau multe la nivel de ţară care să arate aşa. Lucrurile au evoluat foarte mult pe partea de web design şi, dacă tot avem omul la îndemână, îl vom pune la treabă şi vom schimba site-ul”.
Cristina MIRCEA