Primăria Municipiului Roman are, la această dată, mai multe împrumuturi luate în ultimii ani, însumând aproximativ 52 de milioane de lei. A rambursat până acum aproape 28 de milioane și mai are de plătit încă 24 de milioane de lei. E adevărat că împrumuturile sunt scadente în ani diferiți. Cel de la BancPost expiră în luna mai a anului 2019, iar creditele de la CEC Bank și de la Ministerul Finanțelor Publice au scadențele în 2028 și respectiv în 2026.
În luna martie, Consiliul local a aprobat Lista proiectelor de lucrări propuse a fi finanțate din împrumutul rambursabil intern contractat direct de UAT municipiul Roman în baza garanțiilor proprii.
Lista cuprinde 13 lucrări de investiție, suma cea mai mare estimată a se cheltui fiind pentru modernizarea unor străzi din cartierul Nicolae Bălcescu, în speță circa 9 milioane de lei. A doua investiție preconizată, în ordinea sumei alocate, este edificarea clădirii Centrului Multicultural “Unirea”, la care se vor aloca aproximativ 8,5 milioane de lei.
Iată lista completă a obiectivelor propuse a se realiza în Roman:
- Rest de executat Modernizare pietonal Ștefan cel Mare
- Reabilitare Grădinița nr. 2 cu program prelungit
- Reabilitare Grădinița nr. 2 cu program normal
- Reabilitare corp B, Școala Vasile Alecsandri
- Reabilitare peisagistica zona b-dul Republicii
- Reabilitare clădire strada Veronica Micle, nr. 21 – Centrul cultural comunitar
- Modernizare străzi cartier Nicolae Bălcescu
- Modernizare străzi cartier Petru Rareș
- Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Multicultural “Unirea”
- Creșterea eficienței energetice a clădirii publice din municipiul Roman, str. Smirodava, nr. 28
- Reabilitări trotuare pe diverse străzi
- Extindere rețea gaze naturale;
- Dezvoltare parcări de reședință
Total 48.300.000 de lei.
Miercuri, 11 aprilie, încă sub impresia sărbătorilor abia trecute, domnii consilieri locali au fost convocați în ședință ”de îndată” de primarul Lucian Micu. Domnia-sa nu a mai justificat, ca de obicei, urgența ședinței, dar nici consilierii nu l-au întrebat. Pe ordinea de zi a fost un singur punct: ”Aprobarea contractării și garantării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 48.300.000 lei pentru realizarea unor investiţii publice de interes local”.
De această dată Raportul de specialitate a fost profesionist întocmit, fără penibilele preluări prin copy-paste cu care eram obișnuiți, și argumentează că, prin contractarea încă a unui împrumut, de peste 48 de milioane de lei, pe o perioadă de 15 ani, primăria Roman va rămâne sub pragul de siguranță al gradului de îndatorare prevăzut de Legea finanţelor publice locale.
Din păcate noul președinte de ședință, domnul Petru Farcași, după ce a solicitat avizele comisiilor de specialitate, a supus la vot proiectul, fără să mai întrebe dacă sunt discuții.
Așa încât n-au fost.
(D. A.)