Problema sporurilor este discutată de două zile în Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț, cu liderii sindicatelor Solidaritatea Sanitară și Sanitas afiliat la Hipocrat. De la nivelul minim acordat pentru salariile pe luna martie, acum se recalculează sporurile pentru infirmieri, îngrijitori și brancardieri, care n-au salarii mărite de la 1 martie și li s-au aplicat sporurile la nivel minim, dar și pentru gărzile medicilor, al căror spor a scăzut de la 100%, la 75%. Dincolo de calcule, rămâne întrebarea de unde vor fi suportate diferențele de bani.
“Se negociază cu managerul spitalului pentru salarii, am ajuns la un punct de vedere comun și sperăm să se dea sporurile la nivelul lunii martie pentru toată lumea din spital: pentru infirmieri și îngrijitori să nu mai aibă nici o pierdere, iar sporul gărzilor medicilor să fie de 100%, cum era înainte, nu 75% ca acum. Urmează ca situația să fie trimisă la Consiliul Județean Neamț”, ne-a declarat Ionuț Nistor, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamț.
Pe hârtie, lucrurile par a fi simple, dar în practică rămâne de văzut ce soluții se vor găsi la nivelul CJ Neamț pentru suportatea sumelor aferente sporurilor la spital. După cum a promis Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, după discuțiile de vineri cu medicii șefi de secție, în primă fază se va încerca rezolvarea situației infirmierilor și îngrijitorilor, adică a celor care n-au măriri la salarii cu 1 martie, ca medicii și asistenții.
Astăzi, 17 aprilie, Comitetul Director al spitalului a decis să rezolve punctual și cu precădere trei situații: “Am stabilit recalcularea sporurilor la infirmiere și îngrijitoare, pe fiecare secție, în așa fel încât să nu piardă la salariu. Gărzile medicilor – fiindcă majoritatea au contracte parțiale pentru gărzi și nu sunt mulțumiți, n-au cum să fie mulțumiți pentru că o oră de gardă costă mai puțin decât o oră obișnuită, este o anomalie fiindcă sporurile pe gărzi se acordă la salariul din ianuarie, nu la cel din martie și am rugat Resursele umane să calculeze în primă fază spor de 100% pentru sâmbete și duminici. Iar a treia problemă este calcularea sporului de condiții de muncă la salariul pe luna martie, cum era normal să calculăm de la început, dar în babilonia care a fost s-a aplicat la salariul pe luna ianuarie. Nu am suma totală deocamdată, ce reiese din calcule trimitem la Consiliul Județean având în vedere că domnul președinte al Consiliului Județean ne-a spus că va face tot posibilul să ne acorde o sumă în care să ne încadrăm, pentru că nici la sporurile date pe luna martie nu am avut nici o sumă comunicată. Am stabilit cu sindicatele să stăm de vorbă la fiecare secție, fiindcă majoritatea au cereri la salarii, la sporuri, am un teanc întreg de cereri. Și dacă un salariat consideră că are dreptul la un spor mai mare ca altul, atunci să-și asume răspunderea și să indice de unde să se ia, fiindcă banii sunt cât sunt”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul SJU Neamţ.
Angajații spitalului vorbesc acum, după ce și-au primit fluturașii și salariile, că sporurile primite nu sunt uniforme pe secții și în unele cazuri sunt sub minim. Angela Gherasim, liderul sindicatului Sanitas, afiliat la Hipocrat, spune că soluțiile la care s-a ajuns în urma negocierilor sunt “ca sporurile pentru personalul care n-a avut creșteri salariale să se recalculeze la nivelul maxim pentru ca infirmierele, îngrijitoarele, alte categorii care nu au avut creșteri de salarii de la 1 martie să nu mai aibă pierderi de venituri, așa cum a spus și domnul președinte Ionel Arsene”.
Discuțiile conducerii spitalului cu secțiile se desfășoară zilele acestea cu fluturașii de salarii pe masă și cu legea alături pentru ca, mai spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, orice calcule se fac să se respecte încadrarea în limita sporurilor ce se pot acorda. (C.I.)
Un comentariu
Consiliul judetean nu poate suporta diferentele salariale, in mod legal. Arsene s-a pripit (ca sa fiu eleganta) cand a promis ca va aloca bani in acest sens. Poate, in schimb, sa suplimenteze sumele de la minister.