În conferința de presă organizată împreună cu primarul Lucian Micu la finalul vizitei de lucru la Roman, președintele Consiliului județean Neamț, domnul Ionel Arsene, a susținut că intenția de a lua din administrarea primăriei Romanului a clădirii fostului Club al uzinei de țevi, este doar în scopul reabilitării clădirii: „I-am explicat și domnului primar: clădirea Petrotub-ului noi dorim s-o preluăm la Consiliul județean Neamț pentru ca s-o reabilităm. Să facem un proiect tot prin Compania Națională de Investiții. Nimeni nu ia din Roman clădirea. O reabilităm, o punem la punct, după care tot primăriei vrem să o dăm să o utilizeze, că noi nu avem ce face cu ea. Asta era motivația pentru care dorim să reluăm înapoi, la Consiliul județean clădirea, doar că trebuie să găsim soluții de relocare a acelor instituții…”
Și dacă, pe alte subiecte, președintele Arsene și primarul Micu parcă făcuseră repetiții și le-a ieșit piesa, pe acest subiect nu. Dovadă că domnul Micu l-a întrerupt destul de neprotocolar pe președinte: „Acolo avem și Detașamentul de Jandarmi și Camera de Comerț și Camera de Pensii. Eu vreau să confirm cele spuse de domnul președinte, dar rugămintea mea este – totuși – într-o primă etapă să primim un aviz de reabilitare a etajului întâi, care va fi făcută pe cheltuiala primăriei Roman și abia ulterior, împreună, să căutăm soluții pentru relocarea acelor instituții și ONG-uri care își au sediile în fostul Club. Iar aici ne referim la acel corp mai nou… Când vom identifica sedii pentru relocarea tuturor celor care își au sediul în acel corp de clădire, vom relua discuțiile.”
E vorba despre aceeași clădire, dar sunt două abordări diferite. Și poate că nu e de prisos să ne amintim cum a ajuns clădirea fostului sediu al Diviziei 7 Infanterie, apoi fostul Club al Uzinei de Țevi Petrotub în patrimoniul Consiliului Județean Neamț și de ce nu este în patrimoniul municipiului Roman. Îndată după anul 2000, primarul de atunci a primăriei Roman, de comun acord cu conducerea Uzinei de țevi (încă neprivatizată), au găsit o soluție pentru ca societatea Petrotub să plătească impozitul pe salarii la municipiul Roman (impozitul pe teren, ca și cel pe salarii uzina de țevi le plătea comunei Cordun, pe teritoriul administrativ al căreia funcționează). Soluția era ca societatea Petrotub să-și mute (fie și numai scriptic) sediul administrativ în Roman. Și s-au făcut diligențele necesare înregistrării sediului firmei Petrotub S.A. în sediul Clubului uzinei. Atât doar că, mai degrabă din neglijență decât din rea intenție, adresa sediului a fost înscrisă ca ”Club IȚR, str. Ștefan cel Mare, județul Neamț”. Fără municipiul Roman. Iar județul Neamț înseamnă Consiliul județean Neamț. Care s-a trezit cu un plocon în brațe…
Ce se va întâmpla cu fostul sediu al ”Diviziei de Fier”, clădire de patrimoniu, rămâne de văzut. Și rămâne de văzut mai ales dacă nu vor reapărea orgolii excedentare…
(D. A.)