Astăzi, 8 mai, conducerea Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț a primit o veste așteptată cu oarece emoții. Este pentru a treia oară consecutiv când renumitul colegiu primește titlul de Școală Europeană, iar emoțiile au fost generate de competiția extrem de strânsă între unități de elită ale învățământului românesc din toată țara.
„Colegiul nostru a obținut un punctaj foarte bun, cele 176 de puncte ne-au asigurat locul 7 în ierarhia națională, am reușit să depășim multe alte școli de renume. Vom păstra acest certificat pentru următorii trei ani și, sigur, vom încerca să-l reînnoim”, a declarat prof. Florin Irimia, directorul colegiului „Calistrat Hogaș”.
Anunțul a fost făcut de directorul Florin Irimia în preambulul evenimentelor de astăzi din manifestările dedicate împlinirii a 108 ani de existență a colegiului. Reconfirmarea valorii conferă, astfel, mai multă semnificație tradiției acestei școli care în cei peste 100 de ani a dat societății și României oameni consistenți prin profesionalismul dovedit în domeniile lor de activitate. Un astfel de om, fost elev al colegiului, a venit astăzi în fața tinerei generații să vorbească despre ferocitatea cu care fostul sistem comunist îi elimina pe cei care, în chip uneori nebănuit, deveneau dușmanii sistemului. Consilier superior Raluca Spiridon, cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) le-a vorbit liceenilor despre tema provocatoare încă „Disidență și contestare socială în România comunistă”.
Cu documentele pe masă, dovezi aflate la dispoziția arhivei CNSAS, Raluca Spiridon le-a oferit tinerilor o perspectivă inedită și rară asupra suferințelor pe care le-au trăit îndeosebi marii intelectuali ai acelor vremi, prigoniți tocmai din cauză că erau intelectuali și obligați să nu uite de sabia cenzurii ce sta mereu deasupra capului. La finalul prezentării, Raluca Spiridon a donat bibliotecii colegiului, cu această ocazie, o serie de publicații ale CNSAS și câte trei exemplare din Caietele CNSAS, documente ce vor rămâne de-acum spre studiu cadrelor didactice și elevilor de la „Calistrat Hogaș”.
Zilele CNCH-108 continuă cu alte manifestări, săptămâna aceasta: miercuri, 9 mai, este ziua dedicată Europei și promovării proiectelor internaționale derulate de CNCH, din care va fi lansat cel mai nou, joi va avea loc ediția a VII-a a concursului de matematică „Constantin Borș” și în a doua parte a zilei se va desfășura simpozionul național dedicat instrumentelor alternative din învățământul modern, iar vineri va fi lansat Anuarul CNCH și ultimele publicații ale colegiului, va fi prezentat spectacolul de teatru „Dulce, amar” al trupei YUPPIES urmat de o masă rotundă cu tema „Ce citesc elevii, ce citesc părinții?”.(C.I.)