Au trecut șase luni de când Geanina Sechel a murit la numai 23 de ani, în mâinile medicilor de la Spitalul Județean Neamț. Venită să nască pe 28 noiembrie 2017, tânăra a născut natural în dimineața următoare și totul părea cât se poate de bine: fetița s-a născut sănătoasă, avea 3,7 kg, mama a fost transferată la salonul lehuzelor. Nenorocirea a început pe 30 noiembrie, când Geanina a intrat în criză cardiacă, cu 212 puls, și a culminat la ora 23, când s-a pronunțat decesul oficial al tinerei. (Despre Cazul Sechel, stă mărturie arhiva Mesagerul, aici)
Sfâșiat de durere, Cătălin Sechel și-a îngropat soția, apoi a început să umble pe la instituții, în căutarea unor răspunsuri la întrebările ”cum” și ”de ce”. A depus plângere la poliție, ceea ce a determinat niște declarații de presă din partea spitalului, mut până atunci, declarații care au scos la iveală comportamentul cel puțin nepotrivit al ginecologului Cosmin Rugină și al cardiologului Lucia Chetreanu. Cătălin Sechel a trimis plângeri după plângeri – la Colegiul Medicilor Neamț, la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la Colegiul Medicilor din România etc. – și, teoretic, fiecare destinatar s-a apucat de treabă, să-i ofere răspuns. Cel puțin asta au lăsat să se înțeleagă DSP, Colegiul Medicilor, Poliția, fiecare delegând cauza comisiilor și comițiilor cu rolul dispus prin lege, de a da un răspuns.
Dosarul de ucidere din culpă stă pe dreapta, Geanina nu mai e de jumătate de an, fetița crește, iar Cătălin Sechel așteaptă răspunsuri care nu mai vin. Toți cei care ar trebui să-i răspundă au luat în brațe pretextul ”Așteptăm concluziile medico-legale” și… așteaptă.
* ”Merg mai departe, pentru că s-au făcut multe greșeli”
– După moartea Geaninei, ați depus mai multe plângeri. Ați primit până acum vreun răspuns de la vreunul din forurile cărora v-ați adresat?
Plângerea am depus-o la Colegiul Medicilor de la noi, dar și la cel de la București. La comisia de malpraxis de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, dar și la poliție. Am primit de la DSP adresă, în care îmi cereau să mă identific, să dovedesc că eu sunt soțul Geaninei. Apoi mi-au răspuns că așteaptă și ei rezultatul necropsiei și abia apoi să facă ceva. Nu mi-au spus că nu vor primi rezultatul medico-legal, dar în primul răspuns spuneau că trebuie cerută părerea unor experți și că trebuie să achit eu expertiza, între 1.000 și 4.000 lei.
– Colegiul Medicilor v-a invitat pentru audiere, v-a trimis vreo adresă, vreo înștiințare?
Mi-au răspuns cei de la București, care spun că, prima dată, trebuie să ia măsuri colegii lor de aici și, în caz că nu sunt mulțumit de răspuns, să fac contestație și ajung la ei. Dar, de aici, de la noi… au confirmat doar primirea. Nu m-au chemat, nu m-au contactat telefonic… Din partea Spitalului, a Colegiului, nimic. Nu știu ce să spun…
– Spitalul a dat niște sancțiuni celor doi medici de care a depins Geanina în ultimele ei ore de viață, a modificat protocoalele de consulturi între secții și a impus că nu se poate ca un medic de gardă să vină la un pacient grav al altui coleg în mai mult de 30 de minute, a schimbat regula nașterilor în Maternitate. Sunt o serie de acțiuni luate de administrația spitalului imediat după moartea Geaninei. Ce așteptări aveți de la cei cărora v-ați adresat cu plângeri?
Nu am nicio așteptare de la Colegiu, de la Spital. Dacă nu m-au contactat deloc de-atâta timp, să-mi ceară vreo informație, ceva… ce să aștept de la ei?! Dacă n-au făcut nimic până acum, nici de-acum n-or să facă! Eu cred că este normal ca ei să știe dacă primesc acest rezultat medico-legal. Mie nu mi-au spus nimic despre asta. Și nu cred că vor face ceva – Colegiul, DSP-ul… Nu mi-au spus nimic concret până acum!
– Și poliția?
Eu am depus plângerea la poliție imediat după moartea Geaninei, pe 1 decembrie, dimineața. Apoi, când a fost preluat cazul, am fost chemat să dau o declarație, în care am spus din nou, pas cu pas, exact cum s-au petrecut lucrurile, de la internare și până în seara de 30 noiembrie.
Acum, din ce am vorbit cu avocata mea, am înțeles că s-au terminat toate audierile medicilor și asistentelor. Au fost audiate toate cadrele medicale implicate și sunt la dosar toate declarațiile, se formează deja o imagine asupra situației. Sunt mai multe aspecte, și cu foaia de observație, și în ce privește faptul că nu i s-a făcut niciun consult de specialitate, din cauză că n-a știut nimeni că are o problemă cardiacă. Ei au consultat-o și au tratat-o ca pe o gravidă sănătoasă, oarecare. Nici în seara când avea pulsul 212, nimeni n-a știut, nici medicul de gardă (n.n. – medicul de gardă de pe secția obstetrică-ginecologie) că ea avea probleme cardiace. Cred că, dacă ar fi fost anunțați că are probleme, dacă se știa acest lucru, i s-ar fi făcut examen cardiologic, era supravegheată. Când a fost nevoie de cardiolog, a venit prea târziu…
Dosarul de la poliție este aproape gata – sunt 400 de pagini. La poliție lucrurile s-au mișcat foarte repede. Se așteaptă acum rezultatul medico-legal.
– Care ar fi pasul următor?
Aștept rezultatul medico-legal și urmează procesul.
– Dacă acest atât de așteptat raport medico-legal nu indică nicio culpă medicală?
Dacă raportul medico-legal nu indică vreo culpă medicală, deși sunt multe alte greșeli care s-au făcut în spital… Nu cred că este posibil să nu fie culpă medicală! Odată ce a fost descoperită cu probleme cardiace din timpul sarcinii, dacă s-ar fi știut, se puteau lua măsuri. I se făceau investigații, ar fi fost trimisă într-o clinică specială. Cred că se putea face ceva! Dacă va fi concluzia că nu e culpă medicală, eu obligatoriu merg mai departe, pentru că s-au făcut multe greșeli pe parcurs.
– Erika ce face?
Fetița este bine, sănătoasă, crește. N-a răcit deloc, i-am făcut tot felul de controale și investigații, este bine! Acum, a crescut și are nevoie permanent de atenție, trebuie să fiu lângă ea. Cum simte că plec puțin de lângă ea, imediat mă caută cu privirea. E vioaie, face tumbe prin pat și imediat ajunge la marginea patului. E un copil bun și cuminte. În weekend-uri merg cu fetița la mine la țară și, de fiecare dată, trec și pe la mama-soacră.
* Un raport care nu mai vine
În afara anchetelor și cercetărilor începute de comisii jurisdicționale, comisii de disciplină, comisii de etică, comisii de malpraxis, comisii de analiză a deceselor materne, în curs este și ancheta Avocatului Poporului, care s-a autosesizat și, pe 19 decembrie 2017, a deschis propriul dosar, în care se verifică posibila încălcare a articolelor din Constituție, privitoare la dreptul la viață și la ocrotirea sănătății. pe 21 mai 2018, ni s-a comunicat oficial că nici această cercetare nu e gata.
Între timp, DSP și Colegiul Medicilor Neamț au spus, la unison, că nu pot formula vreo concluzie în lipsa raportului medico-legal asupra cauzei morții Geaninei Sechel. Și că nici n-ar putea intra în posesia concluziei medico-legale câtă vreme este dosar penal deschis și actele medico-legale ajung ”doar la organele de anchetă”. Între timp, cele șase luni înseamnă și scadența până la care se mai poate face cercetarea disciplinară în cazul medicilor Rugină și Chetreanu. Că așa-i în România, lung e drumul hârtiilor. Pentru Cătălin Sechel, rămâne deschisă opțiunea dosarului penal, care se va muta pe terenul instanței. Poate, cu acest prilej, va primi răspunsurile cerute. În definitiv, omul nu vrea să știe decât de ce i-a murit soția.
* Întrebări fără răspuns
”De ce s-a insistat pentru o naştere naturală ştiindu-se de problemele cardiace?
De ce nu a fost asistată de un medic cardiolog pe timpul naşterii şi în perioada de după naştere?
De ce a întârziat şi cât timp i-a luat medicului cardiolog să ajungă la o urgenţă atât de mare?
De ce a fost lăsată nesupravegheată soţia mea, din moment ce a fost depistată problema cardiacă?
De ce a trebuit să aduc medicamente de acasă pentru un caz clar de urgenţă în spital (a se lua în calcul şi faptul că poate nu eram în localitate)?
De ce nu a fost anunţat imediat decesul către IML şi Poliţie, aşa cum prevede protocolul?
De ce au asistat la necropsie şi medicii implicaţi în acest caz (cadiologul şi ginecologul)?
De ce au fost sustrase din dosarul personal cu analize al soţiei mele, analizele/ documentele care indicau problemele cardiace şi unde se află acum aceste hârtii? (Am dubii că ele au fost modificate ulterior)
De ce a durat atât de mult primirea unui răspuns din partea spitalului?” – fragment din plângerea depusă de Cătălin Sechel la Colegiul Medicilor Neamț, pe 12 decembrie 2017.
Cristina IORDACHE
3 comentarii
De ce? De ce? De ce?
Pentru că sistemul medical de stat din această țară este în moarte clinică. Pentru că în acest haos generalizat, primează doar asta: eu ce câștig? Și întrebarea asta și-o pun: cei care lucrează în sistem, cei care conduc, cei care au afaceri cu sistemul șamd.
Sunt prea puțini cei care mai fac ceva în slujba pacientului fără să se întrebe ”Mie ce-mi iese?”.
Cei care nu s-au putut adapta acestei metastaze generalizate și-au luat lumea-n cap.
Cei care mai sunt pe baricade, onești și dornici să facă bine necondiționat, sunt prea puțini. și n-au cum opri acest proces de involuție continuă.
Scapă cine poate!
Corb la corb nu isi scoate ochii si mortul e de vina .Asta e concluzia romaneasca mereu, si la Piatra Neamt cu atat mai mult .
Aici si daca ii taie un medic gatul unuia in spital, tot mortul va fi gasit vinovat, ca de ce n-a stat acasa !
Pentru ca votati PSD.