Înscrierile la activitățile de la Palatul Copiilor din Piatra Neamț nu s-au încheiat, potrivit directorului Viorel Ciurlea, ar mai fi locuri la câteva cercuri. Informația exactă privind care anume sunt cercurile la care mai pot fi înscriși copiii nu este disponibilă, însă. Pentru că ”Am cerut profesorilor să-mi prezinte luni o centralizarea copiilor înscriși, pentru ca, în eventualitatea în care sunt cercuri care nu fac numărul necesar de copii, să se meargă în școli, pentru completare”, precizează directorul Ciurlea.
De cealaltă parte, părinți care toată vara au bătut la ușa palatului pentru a-și înscrie copiii și au tot fost amânați, din motive de ”organizare”, până pe 10 septembrie, când a sunat clopoțelul, au avut surpriza să afle, la acel moment, că nu mai sunt locuri la cercul pe care-l doreau. Să fie vorba despre nesincronizare, despre dezorganizare?
Ar fi un lucru de înțeles, în condițiile în care nici măcar directorul instituției nu știe, la 21 septembrie, care e situația exactă. De ce ar trebui să știe directorul situația exactă? Dintr-un motiv cât se poate de simplu: pentru ca Palatul Copiilor și Inspectoratul Școlar să poată lua măsuri în cazul când, în ciuda ”informărilor care se fac în mass-media și în școli”, nu se ajunge la numărul minim de copii înscriși pe fiecare cerc, situație care, deloc întâmplător, se poate repeta an de an pe anumite discipline. Sau, dacă există suficiente solicitări din partea părinților pentru o altă disciplină, cum este un curs de limbi moderne, de pildă, pentru copiii cu vârste de la 5 la 11 ani, instituțiile mai sus-amintite să poată face o reprofilare.
Privită din afară, flexibilizarea activităților de la palatul copiilor, activități ce au menirea să ajute la ”dezvoltarea unor personalități complexe, potrivit vocației și aptitudinilor fiecăruia”, pare o chestiune nu doar logică, ci și îndreptățită. Mai ales dacă există nu doar copii doritori, ci și profesori interesați inclusiv să investească în dotarea celor necesare unui nou cerc. Pe cât de simplă și la-ndemână poate fi această soluție din exterior, pe-atât de dificilă spre imposibil devine ea în interiorul sistemului: ”Sunt profesori cu normă întreagă, dar nu sunt toți titulari, dau examen anual. La noi, este un caz la filiala din Bicaz, unde profesorul de muzică este în concediu fără plată pentru un an de zile și în Piatra Neamț mai este un caz de suplinire pe cercul de dans modern, pentru că profesoara este în concediu de creșterea copilului. Ca să reprofilăm cercuri, este dificil, pentru că ar trebui ridicată titularizarea profesorului, pentru un caz ieșit din comun, cum am avut noi situația acum 4 ani în urmă, cum știți foarte bine, cu profesorul de muzică (n.n. – profesorul de canto Lucian Darie a fost condamnat pentru agresarea sexuală a două eleve în vârstă de 6 ani). Deci, în cazuri extreme, un profesor poate fi dat afară din învățământ. Norme în plus nu putem cere, avem alocate, de ani de zile, 13 norme de cadre didactice și nu putem solicita inspectoratului înființarea unei norme, fiindcă schemele sunt blocate de ani de zile. Reprofilarea se poate face în cazuri extreme, nici nu poți să înlături un profesor ca să aduci pe altul în locul lui, deci e imposibil”, declară directorul Palatului Copiilor din Piatra Neamț.
La Inspectoratul Școlar Neamț, lucrurile sunt clare, dar perspectiva nu oferă soluții. Cel puțin nu pentru părinții care ar dori o paletă de activități dacă nu mai numeroasă, măcar adaptată la vocația și aptitudinile propriilor copii. Și nici pentru profesorii pregătiți din toate punctele de vedere să-și asume ”cu arme și bagaje” o normă întreagă la un palat al copiilor. ”Posturile didactice și normele, inclusiv la palatul copiilor, se fac în luna ianuarie. În funcție de solicitările copiilor, cluburile și Palatul Copiilor vin cu o ofertă de cercuri. Iar în funcție de oferta respectivă, se normează posturi. Este o procedură, care pornește de la solicitările copiilor, se aprobă în Consiliul de Administrație al palatului copiilor și apoi se transmit Inspectoratului Școlar spre avizare și aprobare. Dar mai este o chestiune: cluburile și palatele au niște norme didactice aprobate, marea majoritate au personal didactic angajat. E dificil de venit cu un nou cerc, ar însemna ca un cadru didactic să rămână fără post, doar dacă ai un post vacant, cum este cazul la Palatul Copiilor din Piatra Neamț, unde acel cadru didactic este în concediu de creștere a copilului. Tot la începutul anului, cluburile și palatele copiilor solicită avize de redenumiri de cercuri, pentru anul următor școlar, dar ținând cont de resursa umană calificată pe care o au și de solicitările copiilor: dacă, de pildă, nu mai au doritori pentru șah, dar, în schimb, au pe aeromodele. În centralizator e posibil ca acel titular care ocupă catedra de șah să poată preda și matematică aplicată în tehnica de calcul sau ecologia cu orientarea turistică, iarăși, sunt pe același palier și, dacă nu sunt atractiv cu ecologia, schimb în turism. Schimb denumirea, dar, asta nu înseamnă că renunț la un titular. Iar o normă în plus, presupune să fie alocată de minister, în fiecare an ministerul ne aprobă numărul de norme, pe toate tipurile de finanțare și, cel puțin în ultimii ani, normele sunt aceleași”, declară inspectorul școlar Cristinel Secară.
Și, astfel, argumentat de normare, de pregătirea cadrelor didactice, de lipsa fondurilor pentru înființarea de noi cercuri, de ani de zile structura activităților de la Palatul Copiilor este aceeași. Rămâne, totuși, neclar cum se formează aici numărul minim pe fiecare activitate, care trebuie să fie de 90 de copii la activitățile colective, 120 de copii la cercurile de dans și 36 de copii la cercurile cu activități individuale, cum este pictura, de pildă, dacă, oficial, perioada de înscrieri nu s-a încheiat, deși palatul își deschide porțile odată cu începerea anului școlar. (C.I.)