Inspectorul Cristinel Secară afirmă că, începând de anul acesta, se aplică noi criterii pentru calificarea elevilor la etapa națională a Olimpiadei de fizică. Criteriile pentru calificarea elevilor la etapa județeană urmează să fie stabilite într-un consiliu consultativ.
“Etapa locală se derulează undeva în luna ianuarie, până atunci se va lua o decizie privind calificarea la etapa județeană într-un consiliu consultativ și al membrilor comisiei județene de organizare. Până acum, se calificau elevii care obțineau jumătate din punctajul maxim, la fel ca la etapa națională. Există, însă, din acest an, o nouă metodologie de calificare la faza națională a olimpiadei de fizică. Nu se mai ține cont de rezultatele din anul precedent în alocarea numărului de locuri pe județ, ci, conform noilor reglementări, se califică primii clasați la etapa județeană la fiecare clasă, de la clasa a VII-a și până la clasa a XII-a, urmând ca la acea redistribuire să se țină cont de rezultatele obținute la nivel național. Nu vom ști ce suplimentări vor fi decât după rezultatele finale la etapa județeană și după ierarhia la nivel național. Așa cum este acum noua metodologie, după etapa județeană se întocmește o ierarhie națională și, după rezultatele obținute, la suplimentări se poate să avem mai mulți elevi, sau mai puțini calificați la etapa națională. Este posibil ca un elev clasat pe locul II la faza județeană în Neamț să nu se califice la etapa națională, întrucât în alte județe sunt elevi mai bine clasați”, declară inspectorul Cristinel Secară, din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț.
Lotul elevilor din Neamț, care a participat la faza națională, a crescut de la 10 în anul 2008, la 19 acest an, la fel și valoarea școlii nemțene de fizică: „Ne-am clasat pe locul IV în țară pe baza rezultatelor de anul trecut, elevii noștri au adus plusvaloare prin rezultatele lor. Am avut un elev în lotul lărgit al României, am avut un elev cu rezultate la olimpiada asiatică și la cea europeană. Deci, valoarea lotului nostru județean a adus și calitate”, explică inspectorul de specialitate Cristinel Secară.
La ultimul concurs național de fizică Evrika 2018, trei din cei șase elevi care au reprezentat județul Neamț s-au întors, recent, cu premii valoroase. Ediția a XXVIII-a a concursului s-a desfășurat atipic, anul acesta, abia la finele lunii octombrie și a fost găzduită de Brăila. Pe podium a urcat Matei Buznea, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, care a câștigat premiul III la clasa a IX-a, pregătit de prof. Dorel Haralamb. Două mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale au obținut George Alexandru Berea, clasa a VII-a la CN „Petru Rareș”, pregătit de prof. Aida Ilie și Daniel Manole, clasa a XI-a la CN „Petru Rareș”, pregătit de prof. Dorel Haralamb. O parte dintre elevii care au performat anul acesta au avut rezultate foarte bune și la ediția de anul trecut, găzduită la Piatra Neamț.
Vremea loturilor lărgite se pare că a trecut și noile reguli permit accesul doar celor foarte bine pregătiți din județ, ce nu vor mai fi evaluați de profesori din Neamț, ci de profesori stabiliți la nivel național. Astea sunt noile reguli. Dacă nu cumva vor fi modificate, între timp, pe fondul nemulțumirii profesorilor. (C.I.)