Un nou act normativ facilitează accesul cetățenilor străini pe piața muncii din România. Vineri, 9 noiembrie, a fost pusă în aplicare Legea nr. 247 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, care transpune în legislația românească prevederile unei directive europene în domeniu.
Modificările prevăzute de actul normativ vizează, în principal, relaxarea condițiilor în ceea ce privește eliberarea avizului de angajare în muncă a străinilor, pentru tipurile de lucrător permanent, stagiar și transfrontalier, prin simplificarea procedurilor de selecție parcurse de către angajatori.
Nivelul salariului pentru cetățenii străini va fi redus de la salariul mediu brut pe țară la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, față de patru ori cât este în prezent.
Cetățenii străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeaşi valoare juridică, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă fără prezentarea unui contract de muncă, dacă fac dovada mijloacelor de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată în această calitate, cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
În cazul lucrătorilor „au pair” (persoană tânără care locuiește în condiții de egalitate cu o familie dintr-o țară străină) dreptul de ședere temporată poate fi prelungit în scop de muncă dacă prezintă contractual individual de muncă cu timp partial, înregistrat în registrul general de evidență a populației, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depășește 25 de ore pe săptămână. De asemenea, salariul obținut trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim garanta, calculate la fracția de timp lucrată.
Taxele pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă/detașare au fost reduse la jumătate.
Schimbări și pentru studenții străini
Noua lege aduce modificări și pentru studenții străini care participă la cursuri în România. viza de lungă şedere pentru studii poate fi acordată, la cerere, străinilor care solicită intrarea pe teritoriul României în calitate de student, stagiar, elev sau care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional. Dosarul studentului care solicită viza trebuie să conțină: dovada de acceptare la studii eliberată de Ministerul Educaţiei Naţionale, din care să rezulte că va urma o formă de învăţământ cu frecvenţă, la o instituţie de învăţământ superior de stat sau particulară, acreditată ori autorizată provizoriu potrivit legii, dovada achitării taxei de studii pentru cel puţin un an de studii, dovada mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, lunar, pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.
Pentru străinii care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional, este necesar a se face dovada privind asigurarea cazării la o familie selectată de către organizaţia care realizează şi care deţine un spaţiu de locuit, considerat normal pentru o familie din România, sau într-o unitate specială de cazare selecţionată de către organizaţia care realizează activitatea. (V.B.)