Una dintre cele mai iubite emisiuni de televiziune din România, emisiune manifest şi un adevărat program fanion al Pro TV, este „România, te iubesc!”. Pe 23 decembrie, întâlnirea clasică de duminică seara, la ora 18, s-a înscris perfect în Magia Crăciunului, oferind pietrenilor un dar neaşteptat. Echipa Paula Herlo, Alex Dima, Rareş Năstase, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Cristian Leonte (gazda emisiunii) a prezentat două reportaje care au legătură directă, contemporană cu Piatra Neamţ şi partea frumoasă, performantă a vieţii noastre, plus un al treilea ce trimite la o secţiune din patrimoniul fabulos al oraşului, capitol şters din istorie de o vremelnică stăpână a Teatrului Tineretului.
Tânărul Adrian Pascu-Tulbure, absolvent al Universităţii Cambridge, care de 10 ani urmează o carieră de succes ca funcţionar public de top la Londra şi lucrează în prezent pentru Ministerul de Finanţe britanic (*),este pietrean pur-sânge, din părinţi absolvenţi ai Liceului de matematică-fizică „Petru Rareş”. Este fiul lui Daniel Onu (promoţia 1980) şi al Cristinei Paşcu (1983), fiecare fiind la prima căsătorie în urmă cu 30 de ani.
De existenţa şi cariera lui Adrian, plecat de la 3 ani din România, cititorii săptămânalului Mesagerul de Neamţ au aflat în iunie 2015. La întâlnirea promoţiei de liceu, cu oameni frumoşi, mândri şi deştepţi, Daniel Onu povestea despre băiatul cel mare, prezentat atunci drept primul român angajat la Foreign Office, dar şi despre cel mic, Vlad, rareşist cu acte în regulă, în acel an doar student la Londra. În privinţa lui Adrian, întreaga Românie tocmai a aflat ce face. Vlad a terminat între timp facultatea şi e la începutul unei promiţătoare cariere în domeniul bancar.
Amănunte încântătoare despre cum e să fii implicat în administrarea unor active de peste 19 miliarde de lire sterline sau cum vine socoteala regulilor politice şi administrative la nivel guvernamental în Regatul Unit, unde miniştrii nu îndrăznesc să strice sistemul, pot fi descoperite pe site-ul emisiunii.
În privinţa lui Serge Ioan Celebidachi, fiul dirijorului Sergiu Celibidache, titan mondial de origine română, abordarea pusă în operă de promotorii jurnalismului militant de la Pro TV le reconfirmă standardul consacrat de profesionalism şi personalitate. Reportajul prezintă într-o cheie sobră, impresionantă detalii cunoscute parţial sau deloc, atât din viaţa fiului şi a tatălui, cât şi din facerea filmului Octav, lungmetraj de succes regizat de Serge, lansat anul trecut.
Povestea o aduce în prim-plan pe Adela Vrînceanu-Celebidachi, împreună cu două roluri esenţiale reţinute în dreptul ei: de soţie şi artizan al producţiei filmulu. Au împreună o minune de fetiţă, Scarlett, născută vara trecută. A doua fetiţă e pe drum, se pregăteşte să dea ochii cu lumea.
Aşa cum s-a aflat cel puţin o dată din Mesagerul de Neamţ , Adela deţine certificat de pietreancă autentică. E întărit cu diplomă de Petru Rareş, ca a fraţilor ei mai mari, Costel (promoţia 1981) şi Alexandru (1985), ambii cetăţeni planetari plecaţi de multă vreme din România. Mamă, mamă soacră, respectiv bunică mândră e cunoscuta farmacistă Rodica Vrânceanu, stabilită de mulţi ani la Bucureşti, iar tată nimeni altul decât regretatul Mişu D. Vrînceanu, un profesionist, un caracter şi o conştiinţă civică nedrept de repede uitată.
Patrimoniul şters din istoria noastră a fost personificat de regizorul de teatru Andrei Şerban. Adulat şi divinizat sau contestat, iubit sau înjurat în România, a construit o operă de talie mondială, a rescris cu adevărat teatrul de avangardă nu doar în SUA. Reportajul difuzat la „România, te iubesc!” nu este
primul dedicat regizorului care a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. A fost ras cu totul din arhiva publică (on-line) a teatrului (cea mai accesibilă publicului larg) împreună cu absolut toate spectacolele montate de la înfiinţarea instituţiei până în zorii noii orientări. Concret, tragedia s-a întâmplat la ceva timp după ce noua stăpânire a aruncat la gunoi şi Zburătorul, legendarul simbol al TT care personifica tinereţea fără bătrâneţe.
În aceste condiţii, capătă altă valoare şi un simplu, un modest fragment de text din 2014 păstrat în partea de ZCH NEWS a arhivei noastre:
<<Pe când avea doar 25 de ani, Andrei Şerban, regizorul care a schimbat istoria teatrului din întreaga lume, a pus în scenă, în anul absolvirii (1968), la Teatrul Tineretului, un spectacolul cu o mare încărcătură emoţională “Omul cel bun din Sîciuan” (premiera 16 noiembrie ), care s-a bucurat de un imens succes. După 46 de ani, “Omul cel bun din Sîciuan” se rejoacă la “Bulandra” tot în regia maestrului Andrei Şerban. Spectacolul de la Piatra Neamţ a primit cele mai râvnite premii ale vremii: premiul criticii pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 1968-1969, premiul de interpretare feminină (Carmen Galin) şi premiul de interpretare masculină (Mitică Popescu) în cadrul Festivalului spectacolelor pentru tineret şi copii de la Piatra Neamţ. A doua zi, pe 17 noiembrie 1968, Andrei Şerban a mai avut o premieră, tot pe scena Teatrului Tineretului cu piesa “Noaptea încurcăturilor”. Student la clasa lui Radu Penciulescu, renumitul om de teatru spunea că, “atunci când eram tânâr, eram mai mult ca un dictator”.>>
Bucuria făcută pietrenilor de Pro TV întrece însă – măcar preţ de câteva zile, pe fondul Crăciunului şi al Anului Nou – criminalitatea culturală organizată. Întrece şi, în egală măsură, provoacă prin profesionalismul echipei „România, te iubesc!”
Viorel COSMA
(*) În spiritul Sărbătorilor, se impune o clarificare pe înţelesul celor de calibrul lui Eugen Orlando, Darius, Ilan, Viorica Vasilica, Dănuţ, Liviu Nicolae sau Ionel: e vorba de Her Majesty’s Treasury, numele oficial al conducătorului fiind Chancellor of the Exchequer. Cel în funcţie se numeşte Philip Hammond şi a fost numit pe 13 iulie 2016.
Surse foto: stirileprotv.ro, Facebook, LinkedIn, teatrultineretului.ro