”Pro România se dorește o alternativă politică, este un partid deschis, în care sunt așteptați toți cei nemulțumiți din actualele partide politice, dar și cei care nu au făcut politică. Într-un cuvânt, un partid care, deocamdată, își mai caută ideologia, dar care ar avea un aliat politic firesc în PSD dacă ar dispărea Liviu Dragnea și cei apropiați lui de la conducerea partidului”. Acesta este mesajul transmis de Victor Ponta la Piatra Neamț, cu prilejul vizitei de marți, 22 ianuarie.
Coordonatorul filialei Neamț Pro România e Liviu Harbuz, căruia Victor Ponta i-a mulțumit că ”a lăsat o viață care tindea să fie liniștită pentru a reveni în politică”. Lângă ei, Vasile Panaite, cel care și-a anunțat candidatura la Primăria Piatra Neamț, fost primar de Dragomirești și fost prefect. Conferința de presă a fost mai mult un monolog al președintelui Ponta, în vervă deosebită după întâlnirea cu simpatizanții care au umplut sala Millenium a Central Plaza.
Despre Pro România, ca organizare
”Am lansat acest proiect împreună cu Daniel Constantin, cu Sorin Câmpeanu, cu Nicu Bănicioiu. Mă bucur, însă, că, de la ceea ce a fost nemulțumirea și, până la urmă, dorința de alternativă pentru câțiva oameni, începe să prindă într-adevăr contur, să fie o alternativă politică serioasă. Asta înseamnă că vin alături de noi oameni de care avem nevoie și mă bucur foarte tare că la Neamț l-am convins pe Liviu Harbuz să intre din nou într-o bătălie; în 2011, 2012, la fel de greu mi-a fost, însă e important să fie alături de noi. După cum vedeți, în turneul din Moldova vine și primul senator al Pro România, Adrian Țuțuianu, o persoană cunoscută nu doar în județul Dâmbovița, ci și pe plan național, pentru activitatea sa politică.
Nu mai este un secret, este știut faptul că, de săptămâna trecută, doamna comisar Corina Crețu s-a alăturat Pro România și va fi candidatul nostru principal pentru alegerile pentru Parlamentul European. Pe 26 mai, la europarlamentare, pe lista Pro România – eu voi fi pe primul loc, pentru că vreau să suprapunem în totalitate persoana Victor Ponta cu Pro România, însă nu voi merge la Bruxelles. Este frumos la Bruxelles, dar e mai mare nevoie de mine în Parlamentul României și să fiu în țară. Însă Corina Crețu și ceilalți oameni care sunt pe listă sunt oameni pe care îi cunoașteți, oameni care cunosc ce înseamnă mecanismele europene și care pot, din prima zi, să fie eficienți în reprezentarea României pe plan european.
În ceea ce privește partea organizatorică, facem toți politică de suficient timp, la nivel național sau local și știm foarte bine că un partid politic, oricât de frumoasă ar avea conducerea centrală, dacă nu are structuri în teritoriu, nu rezistă. Se usucă, așa, ca un copac fără rădăcini. Așa încât, din 3 ianuarie, când alții erau pe plajă în diverse țări exotice, noi ne-am apucat să batem țara. Cu Pro România vrem să creăm această alternativă. Ne-am apucat, construim. Prima bătălie este pe 26 mai. Avem și experiența și oamenii și se strânge o echipă. Avem proiecte care să ne permită acest lucru”.
Despre programul de guvernare al PSD
”A fost un program de guvernare paralelă. Pe care îl știau doar dl Dragnea și dl Vâlcov. Care presupune taxe peste taxe. Cred că nici dna Dăncilă nu știa. Pentru că a zis în Parlament că, atât timp cât va fi prim-ministru, nu se pune nicio taxă. După care Dragnea cu Vâlcov au venit cu taxe. Un program de guvernare care nu prevedea în niciun caz faptul că, de la 1 ianuarie, se îngheață pensiile și salariile și nici nu prevedea faptul c,ă atunci când se îngheață pensiile și salariile, cresc indemnizațiile demnitarilor. Un program de guvernare care spunea, conform legii, că pe 15 noiembrie avem bugetul pentru anul viitor, a trecut și 15 ianuarie și tot nu avem buget. Bine că s-au întors din vacanță adevărații lideri ai țării și poate se ocupă să avem un buget. De asemenea, faptul că nu avem un buget înseamnă că toate autoritățile locale, consilii, primării, știți foarte bine, că nu pot să-și aprobe propriul buget. În schimb, am văzut că pentru toți ciumă… dar pentru câțiva mumă. N-avem buget, dar am prezentat ieri banii pentru partidele parlamentare. S-au dat în ianuarie. Pentru PSD s-au dat 1,5 milioane de euro. Am fost președinte timp de 5 ani la PSD. Pot să vă bag mâna în foc că nu îți trebuie acești bani. Este o măgărie, o nesimțire, să dai atât de mulți bani, peste 20 de milioane de euro pe an, pentru un partid, de la bugetul de stat, din taxe, din impozite… N-ai bani de școli, n-ai bani de spitale, dar ai bani de plătit la PSD… Și PNL-ul, după cum ați văzut, își iau și ei banii, și USR-ul, care zic că nu-s de acord, dar îi iau… Sunt măsuri care realmente te indignează și nu le înțelegi și nu le poți accepta!”.
”Nu am înțeles cu ce l-a supărat Moldova pe Dragnea”
”Nu am înțeles, la ultima remaniere guvernamentală din noiembrie sau decembrie, de ce au fost executați de Dragnea toți miniștrii din Moldova. Ministrul Educației era din Suceava – executat, ministrul Economiei din Neamț – executat, ministrul Transporturilor era din Bacău – executat, ministrul Comunicațiilor din Iași – executat. Nu știu cu ce l-a supărat Moldova pe Dragnea. Nu spun că erau miniștri buni. Spun doar că erau o reprezentare importantă pentru această zonă unde mulți oameni au votat PSD, unde chiar e nevoie de infrastructură, de educație, de dezvoltare economică și ăsta este un semn pentru mine că, din păcate, conducerea PSD va concentra din ce mai mult în Teleorman, zona aceea… Scroviștea, unde se strâng câțiva apropiați. Și asta se face în detrimentul Moldovei. Din păcate, faimoasa autostradă Iași – Târgu Mureș, pe care am inclus-o în master plan, am pus finanțare europeană… suntem în 2019 și avem vorbe. Vorbe de râs sau de plâns, cum vreți, dar ridicole. De ce adopți o lege în Parlament să se facă o autostradă? Deja trebuia să faci licitația, să te apuci să sapi primul kilometru. Toată lumea s-a felicitat că a adoptat o lege și dl Iohanis a făcut nu știu ce eveniment la Cotroceni cu legea… Măi, oameni buni, nu era mai bine să faceți licitația și să vă apucați de treabă din 2015 încoace? Că din 2014 avem bani în master plan și în infrastructura mare! Suntem în 2019 și totul este pe hârtie și, din păcate, va mai rămâne mult timp pe hârtie. Vă garantez, din toate cunoștințele pe care le am ca prim-ministru, că ce au spus Vâlcov și cu Dragnea, că se face în parteneriat public-privat, este o minciună. Nu se va face niciodată un parteneriat public-privat! Singura soluție serioasă – bani europeni și bani de la buget. Altfel nu o să aibă Moldova autostradă, o să aibă minciuni și povești. Așa cum nu are, din păcate, nici spital regional”.
Statul paralel în viziunea lui Victor Ponta
”Dna Dăncilă nu e prim-ministru. Vâlcov e prim-ministru. Dl Andrușcă nu era el ministru, era Arsene ministru și-l punea să semneze. Domnul ăsta care este la Apărare acum nu este el ministru. Îl pune Dragnea să semneze niște contracte. Nu se poate guverna prin interpuși. Statul paralel sunt cei care, de fapt, conduc Guvernul. A, la Camera Deputaților, președintele, dl Dragnea, nu participă la nicio ședință a Camerei. Deci e altcineva, de fapt, care conduce, faimosul Iordache. Nu pot să conduci o țară, tot timpul prin interpuși, că suntem, totuși, o țară democratică. Teoretic. Cine e șef trebuie să semneze. Al doilea lucru, legat de Ministerul Economiei, regula, care nu era neapărat o regulă bună, dar funcționa așa: patru ani un guvern PNL, după aceea PSD-ul 4 ani, își pune oamenii săi. Ei, asta este prima dată de când fac eu politică, când, de fiecare dată când se schimbă un ministru de la același partid, îi schimbă pe toți cei de dinainte. A fost Șimon parcă, înaintea lui Andrușcă. A venit Andrușcă, mă rog… Arsene, i-a dat afară pe toți ai lui Șimon, care era de la PSD. A zis «Domnule, niște hoți». A venit acum Bădălău, primul lucru pe care l-a făcut, în primul rând i-a dat afară pe toți ai lui Andrușcă. A zis «niște hoți». Mă, dar nu sunteți toți de la același partid?! Nu se poate din trei în trei luni, când Dragnea îi schimbă pe miniștri, nu se poate de fiecare dată să vină alt ministru și îi schimbă pe toți, zicând că ăia dinainte erau niște hoți și niște proști. Păi, nu erau tot ai voștri?! Și atunci cum să avem seriozitate, cum să avem proiecte? Eu vă spun ce spun cei din afara țării. Nu se poate guverna în felul acesta și, de fapt, cea mai mare problemă asta este. Despre PSD, s-au spus o mulțime de lucruri negative de-a lungul timpului. Comuniști, corupți, dar s-a spus că au avut cele mai bune guverne din România. Guvernul Năstase și Guvernul Ponta. Acum este cel mai prost Guvern. Și asta este o mare problemă pentru noi toți”.
Irina ȘTEFĂNESCU