Declarația lui Ionel Arsene în conferința de presă de la Consiliul Județean Neamț, referitoare la prezumția de nevinovăție în cazul medicilor ortopezi prinși/ filmați/ înregistrați când luau șpagă de la pacienți, plus sintagma ”metode bolșevice” în legătură cu plimbatul acestora cu cătușe în fața ziariștilor, a făcut deliciul presei naționale. Cea locală a consemnat. Unii s-au poziționat pro, alții contra, după afinități sau chiar după fricțiunile din breaslă.
În această declarație, există, totuși, câteva nuanțe care ar trebui, poate, detaliate. Declarația a fost făcută în fața unui ministru care se lăuda zilele trecute cu o campanie antișpagă la nivel național. Care ministru a tăcut mâlc, pentru că, în fața lui Arsene, nu prea poți avea păreri publice contrare. Și în fața unui prefect care, oricum, nu a scos niciun cuvânt. Bine, era și destul de greu, devreme ce el însuși a făcut demersuri să-și aducă la Prefectură un fost condamnat. Nemaivorbind despre apetența sa de a plasa în posturi publice alți foști reabilitați pentru societate.
Semnalul a fost dat de Ionel Arsene, chiar în orele când la Parchet continuau audierile și la Tribunal se pregătea judecarea cererii de arestare preventivă.
Cine ar fi cei care au folosit ”metodele bolșevice”? Deși se impune precizarea că metodele bolșevice au fost cu totul altele.
În primul rând, cei care au decis să-i ducă pe medici cu mașinile MAI la perchezițiiile domiciliare. I-au scos fără cătușe, că nu erau acuzați încă de nimic. Nici măcar nu au pus mâna pe ei. Presa era în curtea spitalului, că toată lumea vorbea despre perchezițiile din instituție. În afară de acest moment, nimeni nu i-a expus pe medici. Nimeni nu a dat vreo declarație acuzatoare, a fost doar comunicatul oficial al DGA, în care era anunțată acțiunea.
Față de alte acțiuni similare, putem spune că a existat chiar un pic de reținere în comunicare, chiar și pe canale neoficiale. Mai ales dacă se va confirma public că s-au găsit sume impresionante de bani, nejustificabile, și plicuri cu numele pacienților pe ele, ca să se poată face diferența între cine a dat și cine nu.
În privința prezumției de nevinovăție, lucrurile sunt foarte clare. Se poate vorbi despre o asemenea prezumție doar dacă se consideră șpaga (la doctor) un lucru normal, firesc. Altfel, 90% din pacienții care au ajuns la Ortopedie și cam tot atâția prin spital, în general, vor spune, la unison, că se dă șpagă de siguranță, pentru atenție suplimentară față de pacient. Atunci când nu este condiționat actul medical pe față. Deci, din punct de vedere electoral, aici, Ionel Arsene și-a dat o lovitură. Nimeni nu acceptă prezumția de nevinovăție în acest caz, pentru că ea nu există. Pot exista avocați buni, poate fi invocat faptul că pacienții sau aparținătorii au insistat, dar nu poate fi negat faptul că s-a luat plicul. Este dincolo de ce orice evidențe că, atunci când a dat declarația, Ionel Arsene a știut asta.
Mai există o parte cu tâlc în expozeul său. Atunci când i-a acuzat, voalat, pe anchetatori că pun în pericol viața pacienților și că au lăsat o secție fără medici. O declarație și mai periculoasă, făcută probabil la cald. Este de înțeles frustrarea lui Arsene. Nimeni nu poate nega că s-a zbătut pentru bani peste rând și în domeniul sănătății. Că și-a propus, ca un pariu personal, să construiască un spital nou și că face eforturi pentru atragerea de fonduri. Ca un făcut, de fiecare dată când trebuie să bifeze o realizare, se întâmplă ceva ce i-o dă peste cap.
Ce nu a discutat Ionel Arsene în conferința de presă e cu totul altceva. Spitalul Județean este al Consiliului Județean. De ani buni, acolo hălăduiesc unii și fac tot ce le trece prin cap, de la angajări pe pile și concursuri trucate la promovări de doctori, nu după competențe, ci după apartenență la clanuri. Arsene nu are cum să cunoască aceste lucruri, că-i sunt ascunse chiar de apropiații lui, cei care profită și le promovează. Ei sunt cei care l-au sfătuit pe cine să numească în funcții, cei care-i pun în față planuri sau hârtii la semnat și-l plasează, fără prezumție de nevinovăție, în fața faptului împlinit. Pe Arsene ar fi trebuit să-l supere nu anchetatorii, ci medicii. Care, toți, au acționat la fel, semn că sistemul era bine pus la punct. Cei care nu au căzut în plasă fie au știut ce avea să se întâmple, fie aveau alte locuri pentru pus plicuri ori lucrau pe bază de POS. Sau era nou veniți și nu inspirau încredere să fie primiți în famiglie. Asta ar fi trebuit să-l supere pe Arsene și să ceară acțiuni de curățenie la spital. Să ceară verificarea tututor concursurilor și să vadă cum ”fata lu’ mama”, care nu a reușit la țș’pe concursuri, câștigă unul după ce mama ajunge șef. Sau cum o asistentă șefă stă pe funcție de vreo 10-12 anișori, deși a muncit efectiv doar vreo doi. Cum se dădeau șpăgile pentru concursuri, cine din CJ intra în sălile de concurs și cu ce treabă, să ceară sesizările celor care, membri în comisii, au reclamat toate aceste lucruri. Să explice de ce a fost extras Tărăntuș din funcția de președinte al Consiliului de Administrație, în condițiile în care existau voci că s-a ciocnit de interese contrare, când era vorba despre concursuri aranjate.
Ionel Arsene poate fi înțeles din postura de om care s-a lovit de probleme asemănătoare. Poate fi înțeles și ca politician. Ca președinte al Consiliului Județean, nu. Aici ar trebui să fie alături de cetățeni, care, în condițiile în care dau plicul dintr-un salariu de mizerie, nu credem că-și doresc medici pe care guvernul PSD i-a făcut rapid, fără șpăgi, occidentali la pungă. Unora dintre ei nu le-a schimbat năravul și aici Ionel Arsene, cu influența pe care o are, ar trebui să intervină, chiar cu riscul de a fi acuzat că folosește metode bolșevice. Pe vremea aceea, dacă bolșevicul șef dădea un ucaz să fie beliți cei care luau șpagă, ordinul se executa. Acum ucazul pare să fie dat în cealaltă direcție – să fie beliți cei care supraveghează șpaga.
Valentin Bălănescu
4 comentarii
Jos pălăria dl.Balanescu.Pentru cine are urechi să audă și minte să înțeleagă ce așteaptă cetățenii de la cei aflați vremelnic in diverse funcții.
Lectie de jurnalism. Sunt bucuroasa ca nemtenii au alternative demne de respect la trompetele analfabete. Un individ, de-i spune lumea cioclu, a scris pret de cateva titluri doar hotii, nenorocitii, la puscarie, iar cand a dat declaratii jupanul lui a scris ca e cel mai corect mesaj, adica sunt metode bolsevice. Si este doar un exemplu, cel al medicilor spagari. Pana si ministra a alunecat pe langa subiect, incat mai avea putin si spunea ca medicii nu au nicio vina, singurii vinovati fiind pacientii. Dragi nemteni, daca erau niste profesionisti desavarsiti iar pacientii trageau de ei rupandu-le buzunarele pt a-i recompensa, organele nu se atingeau de ei. Aici e vorba despre faptul ca nu operau pacientii pana nu dadeau spaga. Sunt cazuri greu de imaginat. Multumim pentru analiza extrem de corecta si percutanta, care este in totalitate in asentimentul nostru.
Un articol corect. Felicitari!
El vorbeste, convoca directori in afara orasului, telefoanele ramaneau obligatoriu in masini, urcau pe deal sa discute departe de cei cu auzul sensibil despre licitatii pt. ,,binele urbei,, ?!
Intr-un dosar penal un director a declarat ca discutau in baie, cu uscatorul de maini pornit si apa deschisa. Daca este dreptate pe lumea asta, vor vedea ,,dragii mei nemteni,, cine este cu adevarat acest individ. Pana atunci desigur exista prezumtia de… vinovatie.