Primarul Dragoș Chitic: ”Începe școala și elevii vor avea numai 10 călătorii gratuite pe lună!”/ Troleibuzul: ”UAT Piatra Neamț acordă facilități de 25 de lei, asta înseamnă 10 călătorii; nimic nu-i împiedică să dea gratuități de 80 de lei”
Facilitățile la transport, acordate pensionarilor, elevilor, persoanelor cu dizabilități și alte categorii considerate vulnerabile din Piatra Neamț, sunt subiect de dispută, după ce Consiliul de Administrație al operatorului, Troleibuzul SA, a decis să reducă la 10 numărul călătoriilor gratuite în fiecare lună.
Primarul Dragoș Chitic a avut o poziție tranșantă, combinând argumente politice, sociale, eocnomice și administrative și subliniind, în esență, că vinovat este PSD, care deține conducerea Consiliului Județean Neamț, în curtea căruia se află Troleibuzul.
”În zonele subordonate Consiliului Județean, deciziile se iau doar pe considerente politice în privința locuitorilor din Piatra Neamț. Consiliul de Administrație al Troleibuzul, societate a Consiliului Județean, a luat o decizie pur politică: reducerea numărului de călătorii gratuite la doar 10 pe lună. E o nedreptate, chiar un abuz, care afectează grav persoanele care beneficiază de gratuitate! Lovește chiar în persoane vulnerabile social! Tot ce administrează PSD la Neamț funcționează prost, iar de suferit au și locuitorii municipiului Piatra Neamț. Pietrenii sunt afectați și trebuie să știe cine e vinovat. Ce fel de politică a asta din partea PSD? Cât de fără suflet să fii să iei decizia asta? Așa cum i-am obișnuit pe pietreni, nu voi rămâne indiferent. Astfel de abuzuri trebuie spuse și înllăturate. Măsura denotă dezinteresul total al PSD față de pietreni. Îi asigur că mă voi lupta cu toate mijloacele legale posibile împotriva acestei nedreptăți!”, a declarat Dragoș Chitic, precizând că, deși nu obișnuiește să ducă subiectele înspre politică, în cazul de față are argumente.
Unul aparte e legat de compensația pentru societatea Troleibuzul, achitată până în iulie de Consiliul Județean, apoi transferată, prin OUG, în sarcina primăriilor beneficiare de transport public de persoane. Cei 800.000 lunar au căzut greu tuturor primarilor în ale căror localități operează Troleibuzul, însă Dragoș Chitic spune că, din iulie, unii au fost ”răzgândiți” pe linie de partid, fiind de la PSD: ”Cei din zona PSD și-au schimbat poziția, probabil influențați, și nu mai au aceeași determinare pe drumul propus atunci. Din 6 primării, numai Piatra Neamț și Gârcina au dat hotărâri de consiliu local pentru eliminarea compensației pentru Troleibuzul, iar societatea să se rentabilizeze și să facă transport fără pierderi, așa cum fac operatorii privați, inclusiv pe raza municipiului Piatra Neamț. Decizia luată acum e cu totul abuzivă. S-a invocat că Primăria Piatra Neamț, din 80 de lei, decontează 25. Da, dar anul trecut decontam 15 lei și tot au acordat gratuitățile. Anul acesta, în perioada ianuarie-august, au acordat gratuități la valoarea de 25 de lei. Nu înțeleg de ce 8 luni s-a putut, iar acum nu se mai poate! Mai mult, de 80 de lei se făceau 30 de călătorii. De 25 de lei, ar trebui să facă 18 călătorii, nu 10. Ei au calculat abonamentul la valoarea biletului! Lucrurile întârzie în a fi rezolvate, iar eu nu simt un mare interes, pentru că se tot așteaptă o decizie de la Consiliul Județean. Nu se poate așa ceva! Începe școala, iar elevii vor beneficia doar de 10 călătorii gratuite pe lună! Orice neplăcere se datorează PSD și Consiliului Județean!”, a conchis primarul Dragoș Chitic.
Cei de la Troleibuzul, în replică, spun că hotărârea prin care Consiliul Local Piatra Neamț a stabilit acordarea facilităților nu a fost niciodată legală, din punctul lor de vedere. Că a funcționat prin acceptare tacită și unanimă, pentru că diferența o acoperea Consiliul Județean. Ce-i drept, niciuna din HCL-uri n-a fost marcată ca nelegală de specialiștii Prefecturii, așa că… Ce rămâne cert este că, odată cu ordonanța care interzice CJ să mai subvenționeze transportul public de persoane, decizia CA-ului este cât se poate de firească. Administrativ și economic vorbind. Iar decizia CA nu poate fi abrogată nici de conducerea executivă a societății, nici măcar de instanță. Poate fi anulată doar de Adunarea Generală a Acționarilor, dar nicio șansă!
Oficialii Troleibuzul SA susțin că primarul a fost informat și, încă din iulie, i s-a cerut să spună cine va acoperi compensația. Și n-a răspuns. Contractul de delegare pe care îl are Troleibuzul SA precizează că unitățile administrativ-teritoriale care acordă, prin HCL, gratuități/ facilități au obligația de a asigura diferența de tarif. Sunt o mulțime de acte normative care spun asta. Pe cale de consecință, dacă, la Piatra, Consiliul Local a stabilit 25 de lei de persoană/ lunar, atunci acea persoană beneficiază de numai 10 călătorii. Nimic nu împiedică UAT Piatra Neamț să acorde facilități de 80 lei/lună/ persoană, pentru toate categoriile vulnerabile sau doar pentru unele.
”Ei susțin că HCL prin care se acordă facilități pensionarilor, elevilor, etc. sunt opozabile societății Troleibuzul. De când până când o hotărâre de consiliu local poate fi obligatorie pentru o societate comercială? Plus că ei nu spun câte călătorii gratuite se acordă. Ei alocă o sumă de bani și, pe baza asta, a rezultat un număr de călătorii, adică 10. Să nu uităm că, la Piatra Neamț, Consiliul Local nu dă niciun leu compensație pentru transport la societatea Troleibuzul”, a precizat Gheorghe Stanciu, președintele Consiliului de Administrație. (D.O.)