Zeci de copii și tineri de la școlile și liceele din municipiul Piatra Neamț și de la Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca și-au arătat pasiunea pentru știință la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019. Platoul Curții Domnești din Piatra Neamț s-a transformat în seara de vineri, 27 septembrie, într-un laborator în aer liber pentru elevii care s-au întrecut în demonstrații ale celor mai reușite experimente fizice, chimice, de transpunere în micro a unor fenomene naturale din viața de zi cu zi. Alături de micii cercetători, au participat elevii Clubului de Robotică de la Colegiul Național de Informatică împreună cu robotul participant la Competiția First Tech Challenge, copiii de la Asociația „Eu codez” și roboții Lego Mindstorms EV3 construiți și programați de ei, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” cu expoziția de electronică și robotică din cadrul unor proiecte naționale şi europene. De asemenea, au luat parte și radioamatorii de la Clubul CS Ceahlău Piatra-Neamţ cu telegrafie Morse şi radiocomunicaţii digitale precum și elevi de la Cercul de Radioamatorism „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul”. Ca și în anii trecuți, la ediția din acest an au participat cu ateliere și demonstrații reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, ai Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț, ai Serviciul Județean de Ambulanță Neamț. Deși era în program, de la eveniment a lipsit, Colegiul National “Petru Rareș”.
Evenimentul de vineri seară a fost organizat de Asociația RO-Sat One și Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, în parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra-Neamț, cu sprijinul Fundaței Autonom și al Camerei de Comerț și Industrie Neamț.
”Recomandarea noastră pentru ei e să facă experimente interactive pentru că scopul evenimentului este de a aduce cercetarea la nivelul cetățeanului obișnuit. Cercetarea nu se face numai în instituții, se poate face și acasă. În acest cadru este mai ușor de înțeles și e mai mult știință. Concursul l-am ținut ani de zile în Colegiul Național de Informatică și este adresat elevilor de gimnaziu. În timp am început să invităm elevi de la alte școli și acum am reușit să-l organizăm la nivelul orașului. În curând, vom lansa un nou proiect prin programul Ariss, care este dedicat radio-amatorilor pentru contactul cu stația spațială internațională. Noi am mai făcut asta acum doi ani cu Colegiul Național Calistrat Hogaș dar am avut ca intermediari o școală din Irlanda. Anul acesta vom avea noi legătura directă”, a declarat Diana Bejan – președintele asociației al Asociației RO-SAT ONE
(Bogdan CĂLIAN)