O zi liniștită astăzi, până spre ora 15, când prezența la vot în zona colegiului 3 a fost destul de scăzută. Cum mare parte din electorat era la slujbă, urmând ca, după binecuvântare, oamenii să-și exercite dreptul de vot, speranța aleșilor locali a fost legată mai mult de efectele a ce s-a făcut concret, până pe 10 noiembrie, pentru alegători.
La Borlești, nici primarul nu a mers să voteze până la ora 10. ”Am decis să mă duc cu viceprimarul și cu consilierii, un grup așa, mai mare, un pic mai târziu. Vrem să aducem așa, o infuzie printre alegători”, ne-a declarat primarul Vasile Puică.
La secția de votare 209 din satul Nechit votaseră, până la ora 11, exact 20 de alegători din cei 237 de pe lista permanentă, și 7 pe lista suplimentară. Membrii comisiei așteptau ca, după liturghie, spre după-amiază, să vină să voteze și cei 20 de călugări de la Mănăstirea Nechit și, poate, credincioșii care au urcat, de dimineață, la mănăstire. ”Dacă se opresc să voteze și cei care au mers la mănăstire, nu știu dacă ne ajung buletinele de vot”, a remarcat un membru al comisiei, care a subliniat că este singura secție de votare din sat.
La Nechit, în parcări erau în jur de 100 de mașini din Neamț, Bacău, Vaslui, Iași, Buzău, un autocar de Galați. Părintele stareț tocmai ținea predica și, spre luminarea credincioșilor, a transmis cuvântul: ”În istoria poporului român sunt multe pilde de viețuire în care au vrut foarte mult bine în țara noastră cei care sunt creștini ortodocși și foarte mulți din țară care și-au vândut identitatea, care și-au vândut credința, care și-au ales în responsabilități oameni care nu au de-a face nici cu biserica, nici cu familia, nici cu ortodoxia, nici cu altă credință, ci sunt oameni goi pe dinăuntru și pe dinafară. Avem dreptul acesta ca, fiecare dintre noi, cu conștiința dreaptă, să alegem după cum place lui Dumnezeu să poată să așeze binele. Să-l alegeți pe cel care trebuie să ne reprezinte pe toți, pe cel mai puțin rău, pe cel care vrea binele poporului român”.
Nici în orașul Roznov nu era mai multă animație în secțiile de votare, după orele prânzului. De pildă, la secția 129, din cei 1.722 de alegători pe lista permanentă votaseră 240, iar pe lista suplimentară alți 42. În sala de clasă unde era amenajată secția, câțiva alegători tocmai animaseră atmosfera, mai ales după ce o familie, ușor nemulțumită că a greșit locul și trebuia să meargă în altă parte, a cerut ample lămuriri. Președinta secției i-a explicat, cu calm, domnului că este înscris pe lista de la secția 130 și subit situația s-a liniștit, astfel că și restul alegătorilor și-au putut primi buletinul și ștampila.Pe primarul Ionel Ciubotaru l-am găsit la sediu, unde tocmai a ajuns, pe la prânz. S-a arătat încrezător că, până la închiderea urnelor, procentul prezenței va fi unul bun. Cum a votat de dimineață, primarul de Roznov a împărtășit, ca cetățean, care sunt așteptările sale: ”Și eu, ca orice român, îmi doresc stabilitate de la președintele țării. Stabilitate politică, în primul rând, fiindcă de acolo pornesc toate. Îmi doresc un președinte al tuturor românilor, care să garanteze echilibru și o separare adevărată a puterilor în stat. Asta este șansa României de a intra pe o curbă ascendentă. Să nu uităm că, pentru noi, românii, președintele înseamnă liantul între toate instituțiile statului. Și, ca atare, noi toți cetățenii avem nevoie de această stabilitate”. (C.I.)