Duminica alegerilor, înainte de amiază. În stația din centrul comunei Borlești, un localnic se frământa, mai făcea semn la câte o mașină și scruta, îngrijorat, șoseaua pustie. Spune că se grăbește să ajungă la Piatra Neamț, la soția internată în spital, proaspăt operată. ”Nu știu cum circulă azi, mașinile, că-s alegeri. Da, am fost, am votat de dimineață. Nu știu dacă o fost cineva în campanie, pe la noi, prin comună, fiindcă nu prea am stat pe acasă. Soția mi-i internată în spital, de ceva timp, a fost operată. Ș-acuma mă duc la ea, de aia îs un pic năcăjit. L-am votat pe președintele României, deși nu știu ce-o face noul președinte, că niciunul din ei n-o făcut nimic, până acuma. Numa’ s-o ciondănit! Vreau un președinte care să facă treabă pentru români, să aibă lumea unde munci… nu vedeți că numai o hârâie?! PNL-ul ăsta numai se ceartă, de atâția ani și n-o făcut nimic. Erau ceilalți, bătrâni, Câmpeanu, Coposu, care, într-adevăr, au luptat, la vremea lor. Dar ăștia tineri ce fac? Le dau ajutor social la oamenii buni de muncă! În loc să-i lase să li se facă foame, ca să se ducă să muncească! Eu am trei copii, dar niciunul n-o plecat, îs aici, toți, lucrează fiecare. Unde să se ducă?! Credeți că în străinătate îi așteaptă cu bucatele pe masă?!”.
Peste drum, primăria. Cât stăm de vorbă cu săteanul, apare și primarul Vasile Puică. Nefiind probleme în comună, cu o prezență destul de anemică, la fel ca peste tot, primarul anunță organizare de vot: ”Eu și cu viceprimarul și câțiva consilieri o să mergem, într-un grup mai mare, să votăm, un pic mai târziu. Vreau să aducem, așa, o infuzie printre alegători”.
Era, încă, timp, mai ales că nici slujba la biserică nu se terminase și era așteptat, ca de obicei, valul de la orele amiezii. Ce-și dorește un primar de la aceste alegeri? ”Vreau ca noul președinte să fie român, să fie corect și să fie pentru români. Nu vreau să mai fie dezbinare! Îmi doresc un președinte care să fie prezent printre oameni, să fie atent la problemele țării, nu mai tot timpul plecat. Președintele care a fost s-a declarat pentru partidul lui, pentru guvernul lui… chiar nu știu ce a făcut în cei cinci ani, în afară de partidul lui. Un președinte este reprezentantul tuturor românilor și, așa cum eu, ca primar, mă lupt pentru toți locuitorii comunei, tot așa și președintele României trebuie să fie al tuturor românilor, să lupte pentru nevoile românilor”.
* ”Azi, nu știu ce votăm… primarul?”
Liniștea electorală se întinde până departe, la Mănăstirea Nechit. În sat este o singură secție de votare, pentru cei 231 alegători înscriși pe lista permanentă. E amenajată în noul cămin cultural, cu care locuitorii se mândresc, chiar dacă mai mereu stă închis. Mare parte dintre vârstnici se bucură că ”măcar tineretul, când or fi mai mulți și or veni acasă, din străinătate, să aibă un loc unde să se întâlnească și să-și amintească tradițiile și meșteșugurile locului”. Până atunci, cei rămași acasă își fac datoria și merg să voteze.
O bătrânică, ajutată de baston, a ieșit de la biserică și a intrat direct în curtea căminului cultural. Păstrând ritmul pașilor împovărați de vârstă, femeia spune că votează ”pentru ce-i mai bun” și, zâmbind, intră. În urma ei, o altă femeie vine dinspre biserică și se oprește la secție.
”Azi… nu știu ce votăm. Primarul, cred că? Îl votez, că avem primar bun. Dar o să văd acolo, măi mamă… Eu nu știu, că, la 78 de ani, îs cu ale vârstei. Acuma am ieșit de la biserică, părintele ne-o spus să mergem la votare. Votez, că-i în drumul meu, apoi mă duc spre casă, că eu stau mai sus, spre mănăstire. Nu știu dacă a venit cineva, în campanie, pe la noi, prin sat, că eu stau mai mult în casă”, spune doamna Leonte.
Dinspre biserică, un alt localnic spre îndreaptă, hotărât, spre secția de votare. Gheorghe Stan, în vârstă de 68 de ani, își dorește mai bine pentru români: ”Mă duc să votez pentru mai bine. Nu-i normal să vrem să ne fie mai bine? Ăsta ne-o făcut căminul cultural, primarul nostru, care-i PSD. Dar, de-acuma, nu știu ce-o mai fi. Să vedem ăștia (n.n.- noul guvern PNL) ce-or face. Mergem să votăm! Dar știm ce votăm?! Noi știm că votăm cu unul, cu altul… Dar știm noi ce-o fi, până la urmă?! Fie ce-o fi, numai să fie bine! Eu nu știu ce-i mai bine, bărbat sau femeie, PSD sau PNL! Dar vreau, oricine-ar fi, dintr-atâția candidați, să fie unul bun pentru români”.
Până la ora 11, aici votaseră 20 de săteni și 7 turiști. Erau așteptați și cei 20 de călugări de la Mănăstirea Nechit, arondată secției, dar după orele amiezii.
* ”Doamne, luminează-mă pe cine să pun ștampila!”
De la căminul cultural, urcăm spre mănăstire, unde slujba era aproape de încheiere. În cuvântul său, starețul Zenovie i-a îndemnat pe credincioși să ia aminte la istoria conducătorilor țării: ”În istoria poporului român sunt multe pilde de viețuire, în care au vrut foarte mult bine în țara noastră cei care sunt creștini ortodocși și foarte mulți din țară care și-au vândut identitatea, care și-au vândut credința, care și-au ales în responsabilități oameni care nu au de-a face nici cu biserica, nici cu familia, nici cu ortodoxia, nici cu altă credință, ci sunt oameni goi pe dinăuntru și pe dinafară. Avem dreptul acesta, ca fiecare dintre noi, cu conștiința dreaptă, s-alegem un om nu după cum suntem noi, ci după cum îi place lui Dumnezeu, să poată să așeze binele. Dar el, ca și individ, dacă-l punem în responsabilitate, trebuie să fie cel care să ne reprezinte pe toți, să alegem pe cel care să fie cel mai puțin rău. Că se dovedește că, în ultimii ani, nu știu dacă avem ce alege. Dar dacă totuși stă în putința nostră, cu rugăciune, să spunem: «Doamne, luminează-mă pe cine să pun ștampila, să fie bine țării, poporului nostru, să nu mai fie totdeauna canonisit și prigonit de alte religii, de conducători necredincioși!» De asta, noi spunem că toți candidații trebuie să fie zdraveni la minte, încât mintea arată că sufletul este sănătos”.
Erau cam la o sută de mașini parcate în jurul și în afara mănăstirii, oameni veniți din toate județele Moldovei, din București, chiar și un autocar de Galați. Unii au rămas la masă, alții au plecat. Câțiva s-au oprit la secția din sat, să voteze. La finalul zilei, în secția 209, votaseră 78 de alegători din cei 231 din lista permanentă și 28 pe lista suplimentară.
* ”Să fie stabilitate”
Nici în orașul Roznov nu era mai multă animație, nici chiar după prânz. La secția 129, din cei 1.722 de alegători permanenți, votaseră 240, iar pe lista suplimentară alți 42. Înăuntru, puțină animație, după ce o familie, ușor nemulțumită că nu se regăsește pe listă, a cerut lămuriri. Președintele secției i-a explicat, calm, domnului că este înscris pe lista de la secția 130 și situația s-a liniștit, astfel că și restul alegătorilor și-au putut primi buletinul și ștampila. În timp ce se îndreptau spre mașină, soții ne-au spus ce-și doresc de la viitorul președinte: ”Votăm pentru un președinte corect, un președinte care să fie echilibrat și care să distrugă corupția, această corupție care ne distruge ca societate, ca popor. Ne-am săturat să fim tot timpul umiliți!”.
Primarul Ionel Ciubotaru era la primărie. S-a arătat încrezător că, până la închiderea urnelor, procentul prezenței va fi unul bun. Cum votase de dimineață, primarul de Roznov a împărtășit din așteptările sale: ”Și eu, ca orice român, îmi doresc stabilitate de la președintele țării. Stabilitate politică, în primul rând, fiindcă de acolo pornesc toate. Îmi doresc un președinte al tuturor românilor, care să garanteze echilibru și o separare adevărată a puterilor în stat. Asta este șansa României de a intra pe o curbă ascendentă. Să nu uităm că, pentru noi, românii, președintele înseamnă liantul între toate instituțiile statului. Și, ca atare, noi toți cetățenii avem nevoie de această stabilitate”.
După orele prânzului, a crescut și circulația spre secțiile de vot. ”Vreau o schimbare! Vreau să nu mai fie atâta corupție! Am pus ștampila pe un candidat care, cred eu, are curajul să lupte cu corupția din țara noastră”, a spus un tânăr de 33 de ani, la ieșirea din secția 129 Roznov.
Cristina IORDACHE