Dacă România stă bine la ceva, cu siguranță legislația, stufoasă și contradictorie dar și procedurile, aflate în competiție spre ”binele cetățeanului” sunt în top. Cum anume se aplică ceea ce scrie, negru pe alb, în mult prea minunatele legi și proceduri, nu are nicio legătură, de multe ori, cu nici cea mai vagă noțiune de umanitate. Un exemplu, care ar trebui să le dea de gândit celor care aplică procedurile, fără să țină cont de context, de efectul pe care-l pot avea și, în general, de ”binele cetățeanului” pe care îl invocă, s-a petrecut vineri, 24 ianuarie, pe pârtia din Durău. O fetiță de 5 ani, din Roman, care era însoțită de mama ei, a căzut de pe sanie și și-a rupt piciorul. O fractură urâtă, care a necesitat imediat imobilizare. În timp ce copila se afla în punctul de prim ajutor de la baza pârtiei – o încăpere în care există un pat și o masă -, iar mama ei o ținea cu capul în poală și încerca să o liniștească, în așteptarea ambulanței, a intrat un polițist.
”Fetița s-a speriat și a început să plângă, neînțelegând de ce mama ei trebuie să dea declarație și nu mi se pare deloc normal să se întâmple asa ceva”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Dacă fetița s-ar fi accidentat la Cabana Dochia, ce făcea polițistul? Urca să stabilească împrejurările la fața locului? De când am sunat la 112 și am solicitat ambulanță pentru copil, am spus că nu este nevoie de prezența unui polițist. Fetița nu s-a izbit de nimic, nu a dat nimeni peste ea, mama ei era lîngă ea, pur și simplu a căzut de pe sanie. Câți oameni ajung la UPU, dacă pentru fiecare ar trebui stabilite împrejurările și li s-ar lua declarații, ar trebui ca poliția să aibă un birou acolo. Suntem două instituții și ar trebui să încheiem un protocol, iar în cazul în care se întâmplă ceva din vina cuiva, noi suntem primii care anunțăm poliția. Dar așa, să dai năvală, înainte ca victima să primească îngrijiri medicale, nu mi se pare deloc în regulă”.
De partea cealaltă, IPJ Neamț, prin purtătorul de cuvânt, agentul Dimitrie Mocanu, ne-a asigurat că au fost respectate (ați ghicit) procedurile: ”S-au făcut cercetări și s-a stabilit că o minoră, în vârstă de 5 ani, în timp ce se dădea cu sania, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut. Mama ei se afla în apropiere, e adevărat, dar trebuia stabilit dacă nu a împins-o cineva sau dacă nu s-a izbit de cineva. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”.
Acum, de ce s-a întocmit un dosar penal pentru un accident nefericit pe pârtie, în condițiile în care doar sania poate fi considerată ”vinovată” că s-a răsturnat, ține de misterele procedurilor. Aplicate, cu rigoare și la limita excesului de zel, mai ales când nu este cazul.
C.M.
4 comentarii
Foarte interesant.
Polițistul cu pricina este la fel de activ și când vine vorba de infracțiuni reale? Ca să fie premiat, nu de alta.
Vad copii care cersesc prin oras. Politistii de ce nu-i vad si ei?
Este foarte Capabil acest detectiv(politist) trimiteti la Caracal poate cu procedura lui conforme legii va pune un verdict si va deslusi misterul.
Trebuiau să-i faca dosar penal fetiței de 5 ani, că ea s-a vătămat corporal “din culpă” …sau mai rău, saniei, că sania a vătămat-o corporal pe fetiță…niște netoți. Când mi-au furat hoții toți banii din portofel într-un restaurant din Brașov, cu camere de luat vederi, stat la poliție toată noaptea pentru declarații, am primit răspuns după 12luni, că l-au achitat că nu prezenta un pericol social, dar paguba mea? Când am cazut in cap pe pista de biciclete in Bucuresti, pentru că era un șanț transversal, și greu vizibil, unde cădeau si ziua copiii pe capete, am mers la urgențe la control, iar polițiștii au venit sa-mi pună mie alcool-testul, ca să vadă dacă nu am fost eu vinovat, eventual să facă un dosar penal …Dar cum a iesit 0,00%, au încercat să mă convingă să nu fac plângere, că o să pierd timpul pe holurile sălilor de judecată și tot așa. Ce kkt de poliție este asta și în interesul cui lucrează ea? Că in interesul cetățenilor români sigur nu…din pacate.