Aproximativ zece ONG-uri (din cele aproximativ 70 de ONG-uri înregistrate în oraşul Târgu Neamţ) au participat la dezbaterea organizată de Primăria Târgu Neamţ, luni, 10 februarie la Casa Culturii „Ion Creangă”. Discuția s-a axat pe sumele de bani ce vor fi alocate de la bugetul local către ong-uri, asociaţii de pensionari şi asociaţii sportive, evident după depunerea unor proiecte în acest sens. La discuții au participat din partea autorității locale primarul Daniel Harpa şi city-managerul Geanina Fedeleş.
„După ce vom aproba bugetul pe anul 2020, vom asigura finanţări pe Legea 350l pentru ong-urile din oraş. Anul trecut am avut o întrerupere a acestor finanţări pentru că ne-am axat mai mult pe investiţii, cu toate că şi anul trecut am mai finanţat ONG-uri din Târgu Neamţ, dar pe altă legislaţie. Anul acesta îmi doresc să ascult propunerile şi doleanţele tuturor reprezentanţilor acestor ong-uri, chiar dacă sumele ce le vom aloca nu au fost stabilite. Ele se vor stabili după ce vom face bugetul. Oricum, ne dorim să asigurăm finanţare pe mai multe domenii, cum ar fi sport, cultură şi turism, servicii sociale, tineret-mediu-educaţie civică, persoane vârstnice. Sunt cinci domenii. Aştept propuneri”, a deschis discuțiile primarul Daniel Harpa.
Primul domeniu supus dezbaterii a fost cel dedicat persoanelor vârstnice. Câţiva dintre reprezentanţii asociaţiilor de pensionari au venit cu câteva propuneri. Majoritatea au dorit ca şi în acest an să existe finanţări pentru organizarea unor excursii şi pentru organizarea de mese festive de 8 martie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, de revelion. Bani de la bugetul local care se vor duce pe mâncare, băutură şi orchestre în localurile din oraş.
Verginica Luca, preşedintele Asociaţiei de Pensionari „Solidaritatea” a venit cu o altă propunere: ”Cred că nu mai merge cu ”ghişefturi” în acest an. Propun să se organizeze pentru vârsnici un concert mare la Casa Culturii cu un artist cunoscut, cum ar fi Irina Loghin sau Tudor Gheorghe”.
Primarul s-a arătat încântat de propunere şi a rămas să se decidă toate asociaţiile între ele, dacă sunt de acord să se organizeze un concert de anvergură la Casa Culturii, în schimbul renunţării la mesele festive de până acum.
La domeniul sport, în sală participând şi Andrei-Victor Isache, preşedintele clubului de fotbal Ozana, acesta a intervenit: „Problema noastră este plata salariilor jucătorilor. Şi am înţeles că numai prin Legea 350 se pot plăti de la bugetul local. În 35 de judeţe din ţară salariile la jucători sunt plătite prin Legea 350. De exemplu la echipa din Suceava, şi dacă vreţi vă dau şi numărul de telefon al secretarului judeţului, care se ocupă de 10 ani de această speţă. Obiectivul meu nu este acela să aştept bani an de an de la bugetul local. La un moment dat ne vom autosusţine. Şi l-am mai auzit la ultima şedinţă de consiliu local pe domnul Vlad Peiu că 50 de lei masa pe zi a unui jucător e mult. Dacă 50 de lei pe zi masa unui jucător i se pare mult, atunci nu ştiu ce să mai cred”.
„Într-adevăr la fotbal se cheltuie foarte mulţi bani. Ceea ce e de apreciat e că un orăşel mic aşa cum e al nostru are o echipă în Liga a III-a. Dacă nu vom avea banii necesari şi dacă vor mai fi discuţii şi critici pe reţelele de socializare probabil o să desfiinţăm echipa. O să vedem ce vor face şi cei de la Consiliul Judeţean cu privire la echipa Ozana”, a intervenit şi edilul.
Tot la domeniul sport a intervenit şi comisarul Vitalie Josanu (ofiţerul care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural al judeţului Neamţ), care conduce şi un club de dans sportiv cu rezultate deosebite la mai multe competiţii naţionale. Acesta nu s-a sfiit să facă unele aluzii la echipa de fotbal Ozana: „Nu numai un fotbalist, dar şi un dansator tot de 50 de lei pe zi mănâncă, diferenţa este că masa i-o plătesc părinţii, nu de la bugetul local. Şi credeţi-mă că şi un dansator depune un foarte mare efort. De aceea, bugetul trebuie împărţit cu limite şi să mai avem şi ceva performanţă în plus, dacă tot luăm nişte bani. Copiii oraşului trebuie susţinuţi. Dar un orăşel ca Târgu Neamţ nu va face niciodată performanţă cu o echipă de fotbal şi să se bată cu Steaua. Efortul conducerii echipei Ozana este lăudabil dar trebuie să vă vedeţi şi posibilităţile. Şi trebuie să ne uităm şi la posibilităţile financiare ale primăriei, chiar dacă deocamdată cărţile judeţului se fac la Târgu Neamţ”.
C.T. STURZU