Închis de 6 ani, cu toate elementele din lemn scoase, cu pereții răzuiți de tencuială, Muzeul din Bicaz așteaptă…un constructor. Deși s-a obținut o finanțare din fonduri europene, nicio firmă nu s-a arătat interesată să preia lucrarea. Tot în căutare de constructor este și Casa Memorială Calistrat Hogaș, care, din fericire, este într-o stare mult mai bună și este deschisă publicului.
”În momentul în care cineva se înhamă la o astfel de lucrare, prima condiție este să fie certificat de Ministerul Culturii pentru intervenție pe clădire de patrimoniu”, ne-a declarat Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. ”Noi chiar am făcut o adresă către Consiliul Județean Neamț, prin care am adus la cunoștință că anul acesta se împlinesc 59 de ani de la amenajarea primei expoziții permanente, în 1961, și la anul vor fi 60 de ani. În mod normal, ar trebui să demarăm sau să lucrăm cumva ca să putem să repunem în drepturi fostul teatru sătesc ”Ion Kalinderu” și să aniversăm așa cum se cuvine o sumă rotundă de la amenajarea primei expoziții permanente. S-a obținut, ca să zic așa, o victorie, în sensul că acea tonetă care stătea lângă muzeu a dispărut, dar a apărut alta – una pe roți. Dacă nu vine niciun constructor se va recurge la o altă linie de finanțare. Teatrul Ion Kalinderu este cu atât mai important cu cât peste drum este sediul primăriei, fostul sediul al Domeniilor Coroanei, iar modul în care va fi reabilitat va aduce prestigiu pentru județ. Acolo există acea sală de spectacole, care are posibilitatea de a realiza mai mult decât putem noi la muzeu. Sala noastră de festivități dacă poate găzdui 70 -75 de persoane, iar acolo este o sală de spectacole în toată regula, unde se pot face manifestări, se pot organiza simpozioane și colocvii”.
Cât despre Casa Hogaș, un alt câștigător al unui proiect care nu găsește constructor, clădirea este din lemn, nu are probleme majore,dar este un pic ”hâită”, din cauza traficului greu care a fost în zonă în timpul diverselor lucrări de construcții.
C.M.
Un comentariu
Dacă în România nu există firme specializate în renovările clădirilor de patrimoniu, să se apeleze la firme de profil din alte țări membre U.E. Da, există firme specializate pe renovări de acest tip și meseriași acreditați.
E drept, că în acest caz, e posibil să fie nevoie de niscaiva brevete, certificate de acreditare, diplome recunoscute, traduse, apostilate la notar și, neapărat, de nemuritoarele dosare cu șină.
Nu mai bine lăsăm clădirile așa?