Încetarea stării de urgență și, implicit, ridicarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, ar putea conduce, în mod firesc, și la redeschiderea traseelor montane. Și, deși o ascensiune pe munte în această perioadă nu pare o idee bună, măcar prin prisma posibilității producerii unui accident, în urma căruia victima ar ajunge la spital, cu siguranță turiștii vor lua cu asalt masivul Ceahlău. Deja foarte mulți sună și la Administrația Parcului Național și la firma care administrează Cabana Dochia să întrebe când vor putea veni la munte.
”Turiștii sună continuu și nu știm, încă, ce le să spunem”, ne-a declarat George Chiriac, administratorul firmei care deține Cabana Dochia. ”Vrem să deschidem cabana, dar asta depinde de redeschiderea traseelor montane. Lucrăm acum la compartimentarea spațiilor de cazare și la niște reguli de distanțare socială. Dar, bineînțeles, depinde de fiecare în parte cât va vrea să se protejeze. În incinta cabanei, cert, vor fi niște reguli stricte, dar în fața cabanei, pe spațiul verde chiar nu putem noi să impunem ceva, având în vedere că nu ține de noi. În privința bucătăriei, încă nu am decis dacă s-o ținem în continuare închisă sau să facem un gen de room service, cu meniuri prestabilite în caserole. Încă nu e nimic concret, sunt doar ipoteze de lucru”.
Cabana Dochia are 102 locuri de cazare, în 10 camere cu două paturi, iar restul în camere cu 7, 10 sau 12 paturi.
Preconizata redeschidere a traseelor montane este o preocupare și pentru Administrația Parcului Național Ceahlău. Directorul general, Cătălin Gavrilescu, ne-a declarat că în această perioadă de liniște din masiv s-au putut face, în tihnă, studii și inventarieri și au fost surprinse în fotografii o mulțime de animale. Dar, din 15 mai încolo, este de așteptat ca potecile să fie pline de oameni.
”Noi așteptăm să vedem ce decide Guvernul în privința ascensiunilor montane, dar în principiu ar trebui să fie dispersate grupurile mai mari de 10 persoane, iar cele de 50-60 de copii cum veneau în anii trecuți, să se organizerii în serii reduse. În rest, vom avea grijă să dezinfectăm constant aparatele de taxat și să nu permitem accesul nimănui în incinta administrației, pentru că dacă se îmbolnăvește cineva, va trebui să intrăm toți în izolare”, a precizat Cătălin Gavrilescu.
C.M.